Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogłem się powstrzymać i wyciągnąłem z pudła modele, taka wstępna przymiarka bez figur.

Plany na przyszłość - do jutra zamknąć kwestię trawy, w weekend walka z brukiem.

panorama.jpg

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To dopiero przymiarka a już jest fajny efekt

Napisano

I dlatego trzeba by ten tłum przerzedzić, bo to niezbyt estetycznie wygląda.

Z żołnierzami już widziałem Twoją dioramke, ale nie pamiętam przy jakiej okazji.

Napisano

Zdjęcia z figurami były już kiedyś na modelarstwie, ale nijak mają sie do tego co jest teraz. Celem jest stworzenie zatłoczonej drogi w pobliżu frontu, a nie idyllicznej scenki z jednym czołgiem na pustkowiu. Na wojnie pojęcie estetyki nie istnieje, zwłaszcza kiedy trwa już trzeci tydzień - jak bitwa pod Tomaszowem Lubelskim.

Napisano

No chyba, ze tak ale to pokusiłbym sie o kilka wozów drabiniastych, choćby rozbitych w rancie, wielu cywilów , bagaże. By wprowadzić całkowity chaos i dezorientacje.

Napisano

Wóz drabiniasty już jest na warsztacie ładniutki taki, jeden będzie na pewno. Cywile Preisera są jakościowo słabiutcy, może zdecyduję się (kiedyś) na zestaw MB z furmakną i rodzinką na niej. Kwestia drogowego tumultu już rozwiązana ;)

Napisano

Fiu fiu fiu... jak to mówi jeden wróbel. Z stodoły temat się wywodzi a ty całe pole bitwy się szykuje

Napisano

Fajniaste... A z tą stodołą ileśtam postów wstacz. Niekoniecznie na przestrzał... Podczas pożaru jednego z gospodarstw mieliśmy problem z wynoszeniem sprzętu z płonącej stodoły. Było jedno weście i to palące się, a w środku maszyny za .... sami wiecie. Przebijaliśmy się przez ścianę. Tak więc moim zdaniem stodoła jest OK. (Troszkę spóźnione )

Napisano

Spoko, bardzo dzięki za fachową poradę ! Mam poparcie dla swojej tezy. Rozumiem, że pan strażak-ogniomistrz tak ? tym bardziej cenię sobie poradę !

Napisano

Nie chciałbym być upierdliwy, ale skąd wzięła się koncepcja bruku na wiejskiej drodze? Chyba naturalniej byłoby zrobić taki klasyczny, bity trakt. Tak trochę jak z innej bajki ta droga . Ale być może tak ma być?

pozdrawiam

Avi

Napisano (edytowane)

Avi - gdybyś zadał sobie trochę trudu i dokładnie przejrzał ten temat oraz zdjęcia w nim zawarte, ew poszperał w sieci to nie musiałbyś pisać upierdliwych uwag. Na temat bruku pisałem już wiele, sporo jest też na innych forach. Droga nie jest z innej bajki, jest taka jaka była pod Tomaszowem. W razie wątpliwości odsyłam do literatury "Wobec zagrożenia wojną. Wojsko a gospodarka Drugiej Rzeczpospolitej w latach 1935-1939"

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano

Piękny stodołant,rzadko tu(u Ciebie) piszę,raczej obserwuję.

Co do wysokich traw,chyba wpadłbym w nie z nożyczkami...i gdzieniegdzie ciapnął.

Z niecierpliwościa czekam na to słoneczko z aero...w trawce(której gdzieniegdzie przydałoby się kilka ostrzejszych jej zbitek)

Śliczna budowa....to ja juz teraz siarap i wracam do oglądania

pozdrawiam

Napisano

Dzięki Rafale za miłe słowo! Trawa jeszcze będzie przycięta ale nie chcę też przesadzić, zależy mi na efekcie takiej wysokiej trawo-trzciny na podmokłym terenie. Słonko zrobię niebawem bo na razie trawa jest zbyt zielona (ciemna) i wtedy wrzucę foty. Co rozumiesz przez ostrzejsze zbitki ? ma być gęściej? o manio... to gdzie ja wtedy wstawię pojazdy...

Ja też bacznie obserwuję Twojego SonnderSchnellPanzerZugPlatforme mit Tiger an die Rampe

Napisano

Wielkie połacia płaskiej jak stól trawki i prawie nic po środku(wysokość)

Na skrajniach tych "stosików" tej większej,jednak możnaby załamać ją conieco i przytulić/bardziej zwiesić/zróżnicować długościami/na końcu niektóre nawet złamać- do ziemi(robią wszystko,jak się ładnie poprosi :p )

Nawet,jak pojazd/czołg/piechota na niej staną-co z tego,przecież podczas poruszania zaczepiaja o nią,stoją na niej itp z itd na czele ;)

Czy w trzcinie będą pałki?

Jeśli nie, to może się przyda..fajnie się je robi z ciągnionych ramek.

Z między bruku tez mogłoby cośtam wystawać..a co,jak szaleć, to szaleć

Fajna trawka także wychodzi...ze zmywaków do naczyń ;)

Ta strona chropowata, zrywasz i możesz sobie modelować-dodawać,ujmować, na końcu malować.

Ja też bacznie obserwuję Twojego SonnderSchnellPanzerZugPlatforme mit Tiger an die Rampe Smile

Dzięki, wiesz,ja tez sie temu bacznie przyglądam....z sercem na ramieniu :(

Jeszcze raz gratuluję dłubaninki !

Napisano
Wielkie połacia płaskiej jak stól trawki i prawie nic po środku(wysokość)

Na skrajniach tych "stosików" tej większej,jednak możnaby załamać ją conieco i przytulić/bardziej zwiesić/zróżnicować długościami/na końcu niektóre nawet złamać- do ziemi(robią wszystko,jak się ładnie poprosi :p )

Będę jeszcze nad tym pracował, nie mam teraz za bardzo czasu i stale odkładam docinkę oraz malowanie. Musze mieć dzień do, bo nie chce spartaczyć roboty. Wysoka trawa jest z pędzla, a ma on włosie synteczyczne, które tak łatwo się nie łamie.

Nawet,jak pojazd/czołg/piechota na niej staną-co z tego,przecież podczas poruszania zaczepiaja o nią,stoją na niej itp z itd na czele ;)

Masz rację, ale pojazdów jaki figurek jest dużo. Jeśli nawciskam trawy to prawie nie będzie ich widać, a na i tak gęstej już dioramie zrobi się jeszcze gęściej. Poza tym na takiej trawie ustawienie figur jest przynajmniej kłopotliwe. Spojrzę na dioramę z góry i z pewnością dokleję kilka kępek trawy ale przesadzać nie mogę.

Czy w trzcinie będą pałki? Jeśli nie, to może się przyda..fajnie się je robi z ciągnionych ramek.

Poproszę o instrukcję

Z między bruku tez mogłoby cośtam wystawać..a co,jak szaleć, to szaleć

Fajna trawka także wychodzi...ze zmywaków do naczyń ;)

Ta strona chropowata, zrywasz i możesz sobie modelować-dodawać,ujmować, na końcu malować.

Trawka na bruku będzie, m.in po to wycinałem w nim dziurki (braki w kostce brukowej) i tam trawka będzie sobie rosła, na razie bruk trzeba wycieniować i potraktować pigmentem bo jest stanowczo za ciemny.

Niebawem wkleję fotki

Dzięki za uwagi, proszę o jeszcze !

Napisano
ustawienie figur jest przynajmniej kłopotliwe.

EEEEEEEE....w pięty szpilki..i nawet doklejać nie trzeba

Poproszę o instrukcję

Ramka,świeczka...kawałeczek rozgrzewasz nad ogniem,rozciągasz do odpowiedniej grubości

Odcinasz potrzebne długości,obszlifujesz na półokrągło(możesz nawiercić mały otworek w jednym z końców) wsuwasz na trawkę,farbka na ciemny brąz i masz pałkę ;)

Jeśli nie chce się wiercić, możesz pomęczyć się z cyjanoakrylem...ale z otworkami będzie szybciej.

Tu pozwolę sobie wkleić Ci w relacje fotki,te zarośla są z włosa sztucznego,ławkowiec.

Użyłem włosów z różnych pędzli,u Ciebie zdaje się być wszystko cięte z 1(może się mylę)

Kępki robisz zbyt zbite,może troszkę je "wyprostować", by nie wyglądało jakby były związane u dołu:

IMGP3780.jpg

IMGP3846.jpg

Tu akurat dokładnie nie widać,ale by zgiąć taki sztuczny włos wystarczy zarówka 100,nie stopi a zegnie ;)

Wybierasz te najgrubsze,gniesz,wklejasz na skrajniach kęp.

Jak będę miał wszystko do wieży,tez wkleję kilka trawek między bruk,ale nie w miejscach jego wyrwy,ale między kamieniami ;)(o to mi chodziło)

pzdr i czekam na postęp(fotki)

Napisano

Dentystyczny dremelek mojej Lubej pamiętaj ze to 60 figurek ;) Za tatarakową instr dzięki

• 2 weeks later...
Napisano

Wieści z frontu pod Tomaszowem Lubelskim...

Prace nad brukiem trwają, największe i najtrudniejsze prace są już (jeśli chodzi o bruk) zakończone. Pozostało jeszcze dopieszczanie stadu obecnego - cieniowanie i poprawki łach piachu oraz kilka kostek brukowych do wklejenia w miejscu wyrwy.

IMG_0047.jpg

IMG_0048.jpg

IMG_0050.jpg

Jest znacznie lepiej niż było ( w porównaniu do zdjęć gołego PCV)

Przy okazji prac nad droga pojawiły się też słupy - teraz są już domalowane i z kilkoma małymi bajerami. Ale najważniejsze były porcelanowe izolatory. Czy ktoś z Was wie jak zrobić druty telegraficzne - z czego ?

IMG_0018.jpg

Napisano

Wystarczy wsiąść zwykły drut 0,7mm ale z pewnością lepsza by była rzadko spotykana czarna żyłka wędkarska.

Napisano

hmmm tak patrze na te foty, na dio w rzeczywistości i na zdjęciach wygląda jakoś hmm. zielono ? chociaż w rzeczywistości tak nie jest (serio, serio).Musiałbym bardziej piaskowego koloru żyć chyba ?! i postaram się zrobić lepsze fotki

Napisano

Jendrass a może na te druty zapożycz od żony (dziewczyny) kilka włosów taka luźna propozycja

Pozdrawiam