cayman Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Robiąc remanent noworoczny znalazłem 3 sztuki Porsche , czyli Porsche 911 Turbo Tamiyi , 911 GT3R Fujimi i 911 model 993 GT2 Tamiyi. Popatrzyłem na swoją kolekcję i okazało się ,że mam zrobiony tylko jeden model Porsche Carrera GT , dlatego też wszystkie trzy sztuki trafiły na warsztat. Zacząłem od Porsche 911 Turbo 1988r . Stara produkcja Tamiyi to i jakość wyprasek nie najlepsza. Z kasty odciąłem klapę by mieć łatwiejszy dostęp do szwów i późniejszego oklejania taśmami maskującymi . Edytowane 15 Stycznia 2022 przez cayman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Kibicuję. Tym bardziej, że mam słabość do 911. I to nie tylko w skali 1:24… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Karoseria wymalowana Bright Red Gunze bo jest mniej intensywny jak Italian Red i jest zbliżony do czerwonego koloru starych Porsche. Tu zrobiłem małe doświadczenie dodając do bazy już nieco Clara i ustawiłem ciśnienie wyjściowe 30 PSI . Wniosek krótki ,farba ładniej się ułożyła ,jedynie musiałem uważać żeby nie zalać kasty co przy moim aero 0,5 było to parę ruchów ciach ciach i już. Teraz poschnie i pójdą dwie mokre warstwy cleara. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez cayman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Jakiego cleara dodałes, też z gunze? Jeszcze o takim doswiadczeniu nie slyszalem zeby ktos mieszał lakier z baza. Trzeba bedzie sprubować. Fajny kolorek. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Knapik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 20 minut temu, Knapik napisał: Jakiego cleara dodałes, też z gunze? Jeszcze o takim doswiadczeniu nie slyszalem zeby ktos mieszał lakier z baza. Trzeba bedzie sprubować. Fajny kolorek. Pierwsze dwie warstwy samą bazą Gunze a trzecia z dodatkiem 2/1 GX112 Gunze i wszystko rozcieńczone Leveling Thinerem w proporcji 1/3. To dało już bardzo dobry połysk i dlatego dam tylko dwie warstwy cleara w proporcji 1/2,5 z Thinerem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 Kasta 911 Targa schnie po Clearze to zająłem się kastą 911 GT3R , po oszlifowaniu i szarym podkładzie tak aby wyłapać wszystkie niedoróbki ,poszły dwie warstwy białego surfacera 1500 Gunze i tu najważniejsze ,żeby powierzchnia wyszła idealnie gładka. Po wyschnięciu poszły po kolei trzy warstwy białego , pierwsza 1/2 z leveling thinerem , a dwie następne w proporcji 1/3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 17 godzin temu, cayman napisał: Kasta 911 Targa schnie po Clearze A gdzie masz tą Targę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 2 godziny temu, _OldMan_ napisał: A gdzie masz tą Targę ? Sorry, 911 Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 A już myślałem, że robisz Targę z Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Dzisiaj ciąg dalszy przy Porsche GT3R. Długo się zastanawiałem jaką koncepcję przyjąć przy tym modelu, malowanie jednym kolorem nie miało sensu bo to pojazd torowy niemający nic wspólnego z wersją drogową GT3RS. Mogłem dokupić decale różnych Teamów ,ale nie oto mi chodziło i przeglądając net znalazłem debiut tego pojazdu w 2010r. na Autosport International Show w Birmingham. Został nazwany ,,gigantem torowym". I początek moich wzmagań czyli oklejanie taśmami maskującymi . Do łuków przyszła z pomocą taśma Masking tape vor curves 2,0mm Tamiyi. Po próbach z różnymi metalizerami, które posiadam ,wybrałem Matte Aluminium AK-Interactive. Następny etap to środkowy czerwony pas. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez cayman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Kasta Porsche 911 Turbo wyschła to można było się zająć polerowaniem. Po tej przyjemnej czynności przyszedł czas na nieco trudniejszy etap czyli maskowanie .Na początku myślałem,żeby zamaskować całą kastę ,ale jednak zdecydowałem się na maskowanie poszczególnych części co da mi większą kontrolę przy ewentualnym odklejaniu się taśmy maskującej i malowaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Czym zapuszczałeś linie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 5 minut temu, _OldMan_ napisał: Czym zapuszczałeś linie ? Jeszce niczym , to efekt pogłębienia linii podziału. Na sam koniec zapuszczę czarnym Accent Line Panel Tamki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Dzisiaj ciąg dalszy pracy przy Porsche GT3R. Po żmudnym maskowaniu kasta została pomalowana drugim, czerwonym kolorem i po zdjęciu taśm maskujących ,dziękować żadnych większych niespodzianek poza dwoma drobnymi korektami. Teraz przyszedł czas na decale i clear. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez cayman 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 911 Turbo strasznie wysoko stoi. To oczywiście nie zarzut. Ja wiem, że to zestaw ale mnie by korciło by jednak je mocniej położyć na glebie. Ale fajnie wszystko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) 55 minut temu, Trojan napisał: 911 Turbo strasznie wysoko stoi. To oczywiście nie zarzut. Ja wiem, że to zestaw ale mnie by korciło by jednak je mocniej położyć na glebie. Ale fajnie wszystko wygląda. Z tym nie będzie problemu, bo to tylko była przymiarka i nie wiem czy nie dam innych kół. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 28 Stycznia 2022 Share Napisano 28 Stycznia 2022 11 godzin temu, cayman napisał: nie wiem czy nie dam innych kół. Jak dla mnie to tylko BBS'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2022 8 minut temu, Trojan napisał: Jak dla mnie to tylko BBS'y Właśnie o takich myślę, mam 19" z T2M ,ale muszę przymierzyć czy nie będą za duże. Może coś dobiorę ze Scale Production. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 Mały Update. Pierwsze decale poszły na maskę. Tu wykorzystałem decal zestawowy ,który miał iść na bok pojazdu, jedynie musiałem po zrobieniu szablonu odpowiednio decal dociąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Prace przy 911 Turbo a konkretnie oklejanie,maskowanie milionem kawałków taśmy maskującej doprowadziło mnie prawie do nerwicy. i już po zdjęciu masek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 53 minuty temu, cayman napisał: Prace przy 911 Turbo a konkretnie oklejanie,maskowanie milionem kawałków taśmy maskującej doprowadziło mnie prawie do nerwicy. Ale ten efekt... Warto było. Tylko czy nie powinno być bardziej matowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 14 godzin temu, BCI Batou napisał: Ale ten efekt... Warto było. Tylko czy nie powinno być bardziej matowo? Psikałem na niskim ciśnieniu pól matem C92 . Na pierwszych fotkach zanim zdjąłem maski widać satynę . Na błyszcząej podstawie i oświetleniu wygląda jak by był połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Mały Update. Kolega BCI Batou słusznie zauważył ,iż czarny powinien być bardziej matowy ,dlatego zamaskowałem jeszcze raz wszystko taśmami maskującymi i czarne elementy psiknąłem matowym clearem . Teraz jest OK. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Nie wiedziałem, że mam taką moc. XD Podobało mi się wcześniej, teraz podoba mi się jeszcze bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 Przy pierdołach trochę mi się zeszło czyli docięcie maskingu tylnej szyby pod malunek C92 semigloss black. Szkła reflektorów okazały się być razem z ramką, obwolutą jako jeden element a ramkę trzeba było pomalować w kolorze nadwozia i tu też musiałem maskować taśmami i modlitwa ,żeby farba nie podeszła pod taśmy maskujące. Następna to tylna listwa oświetleniowa i tu maskowanie i pomarańczowy clear, maskowanie i czerwony clear ,maskowanie i czarny półmat. Jeszcze muszę się zastanowić jak wymalować od wewnętrznej strony napis PORSCHE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi