barti94 Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 Witajcie Jest to mój pierwszy post na forum i bardzo proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zacząć moją prawdziwą przygodę z modelarstwem plastikowym i mam kilka kluczowych pytań. Zajmuje się kolekcjonowaniem modeli ciężarówek w skali 1:87 firmy Herpa/AWM/Wiking (gotowe modele) ale doszedłem do wniosku, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż praktycznie od zera stworzenie modelu. Od jakiegoś czasu zapragnąłem trochę zmienić tematykę i chyba skalę. Zacząłem przeglądać różne poradniki i chciałbym usystematyzować swoje pierwsze kroki bo wiedzą tego nie można nazwać. . Długo myślałem co by mnie najbardziej interesowało i chyba będzie to radziecka zimnowojenna technika wojskowa. Na początku mam kilka pytań technicznych: 1. Jakiej firmy modele polecacie? 2. W jakiej skali najlepiej zacząć swoją przygodę ? Tutaj pytanie jest pod kątem szczegółowości modeli/dostępności? 3.Jakiej firmy farby najbardziej polecacie? Słyszałem, że często producenci modeli "proponują" swojej produkcji farby, jak jednak szukać zamienników i czy warto korzystać z "oryginalnych" rekomendowanych przez producenta? 4.W jakich proporcjach rozrabiać farbę? Słyszałem o sposobie ze strzykawką i rozrabianiu z rozcieńczalnikiem w stosunku farba-rozcieńczalnik 1:4? 5. Najważniejsza kwestia jakie pędzle wybrać i jakiej wielkości (oczywiście zakłam tutaj jakościowe podejście)? 6. Jakie i jakiej firmy polecacie narzędzia modelarskie? Tutaj jest kilka podpytań . * Jakie cążki do wycinania elementów polecacie? *W jaki pilnik i o jakiej gradacji najlepiej się wyposażyć? *Jaki nożyk modelarski kupić? Z góry bardzo dziękuję za porady i pomoc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 Witamy w zacnym gronie. 1, Firmy to: Trumpeter, Hobby Boss., Dragon, Zvezda, Tamiya, Academy, Airfix, AFV Club, Asuka, IBG, Italeri, Heller, ............. 2. Jeżeli chodzi o pojazdy wojskowe to polecam skalę 1/35, lotnictwo to raczej 1/48. 3. Jeżeli zaczynasz to maluj raczej zgodnie z instrukcją , w większości są to farby akrylowe: Vallejo, AmmoMig, AK Interactive, Pactra, MR Hobby. 4. Tu nie ma reguły Do malowania aerografem po prostu należy rozcieńczyć dedykowanym rozcieńczalnikiem w stosunku od 20 do 50%. 5. Kozłowski, Kolinski, Renesans, Winsor & Newton, kup w sklepie dla plastyków. 6. Pilniki iglaki z marketu budowlanego, nożyk do tapet z łamanym ostrzem, papier ścierny różne gradacje. cążki np, takie: https://www.amazing-art.eu/pl/produkty/amazing-art-cazki-modelarskie-spure-cutter-black-edition/ Potem kup taki nożyk i ostrza. https://agtom.eu/nozyki/3314-excel-noz-k1-5-roznych-ostrzy-098171190019.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 Witaj! Na pewno przydadzą ci się papiery ścierne od 240 do 600 do grubszego szlifu i drobne 1500 do 3000 dokładne. Niedużo po kilka różnych kawałków - ja kupuje w sklepie dla lakierników takie do szlifu na sucho. Podkład do plastiku, może być w sprayu... Tubka szpachli...izopropanol do odtłuszczania przy malowaniu... W praniu będzie ci się rozwijać... Powodzenia! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 Cześć! A co byś chciał na początek skleić? Co Ci się podoba? Osobiście nie wierzę w coś takiego, że najpierw latami się przygotowujesz, gromadząc narzędzia, materiały i wiedzę, a potem nagle przystępujesz do budowy. Raczej myślę, że bardziej naturalne jest kupienie sobie modelu który Ci się podoba i który angażuje Cię emocjonalnie i próba zbudowania go . O ile rozumiem kolegów którzy polecają 1:35 czy 1:48, bo tam główne części są większe i jest więcej szczegółów, to radziłbym się też zastanowić nad modelami w 1:72, które są tańsze i można ich więcej kupić "do zepsucia" na pierwszy ogień. Podstawowe narzędzia i materiały są jak najbardziej do kupienia w markecie budowlanym, a bardziej wymyślne rzeczy pewnie przez sieć - ale jak pisałem, chyba nie opłaca się za dużo na raz na początku kupować, tylko rozszerzać warsztat w miarę wzrostu doświadczenia. Jeszcze przestrzegał bym przed kupowaniem różnych rzeczy "dla modelarzy" - np. pędzel lepszy i tańszy będzie w sklepie dla plastyków niż w modelarskim, a cążki lepiej i taniej kupić w sklepie z materiałami i narzędziami dla elektroników itd. Skalpele np. taniej wychodzą w medycznym. To życzę powodzenia i dojścia do takiego poziomu umiejętności, że będziesz w stanie ulepszyć swoje zebrane modele w 1:87. Pozdrawiam serdecznie Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 50 minut temu, myszaty napisał: Witaj! Na pewno przydadzą ci się papiery ścierne od 240 do 600 do grubszego szlifu i drobne 1500 do 3000 dokładne. Niedużo po kilka różnych kawałków - ja kupuje w sklepie dla lakierników takie do szlifu na sucho. Podkład do plastiku, może być w sprayu... Tubka szpachli...izopropanol do odtłuszczania przy malowaniu... W praniu będzie ci się rozwijać... Powodzenia! Czy technika odtłuszczania wogóle jest stosowana? Bo ja nigdy nie odtłuszczałem nawet jak malowałem pędzlem na goły plastik. A teraz do aero wystarczy dobry podkład od Mr.Hobby. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 Zawsze przed malowaniem przecieram/odtłuszczam...bez względu co i czym bym nie malował. No może oprócz drewna, ale te gruntuje . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 15 godzin temu, pmroczko napisał: Podstawowe narzędzia i materiały są jak najbardziej do kupienia w markecie budowlanym, a bardziej wymyślne rzeczy pewnie przez sieć - ale Dokładnie... Mata A3 ( jednowarstwowa ale wystarczy) w action 9 zł... Nożyk + 6 ostrzy, aluminiowy 8zł, ostrze 11 skalpel ( pasujące do tego nożyka) 50gr - w medycznym. Itp... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted March 9, 2022 Author Share Posted March 9, 2022 Dziękuję bardzo za rady i zaangażowanie w temacie. Jeśli chodzi o skalę to w moim przypadku spróbuję z 1:35. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts