barti94 Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Witajcie Jest to mój pierwszy post na forum i bardzo proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zacząć moją prawdziwą przygodę z modelarstwem plastikowym i mam kilka kluczowych pytań. Zajmuje się kolekcjonowaniem modeli ciężarówek w skali 1:87 firmy Herpa/AWM/Wiking (gotowe modele) ale doszedłem do wniosku, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż praktycznie od zera stworzenie modelu. Od jakiegoś czasu zapragnąłem trochę zmienić tematykę i chyba skalę. Zacząłem przeglądać różne poradniki i chciałbym usystematyzować swoje pierwsze kroki bo wiedzą tego nie można nazwać. . Długo myślałem co by mnie najbardziej interesowało i chyba będzie to radziecka zimnowojenna technika wojskowa. Na początku mam kilka pytań technicznych: 1. Jakiej firmy modele polecacie? 2. W jakiej skali najlepiej zacząć swoją przygodę ? Tutaj pytanie jest pod kątem szczegółowości modeli/dostępności? 3.Jakiej firmy farby najbardziej polecacie? Słyszałem, że często producenci modeli "proponują" swojej produkcji farby, jak jednak szukać zamienników i czy warto korzystać z "oryginalnych" rekomendowanych przez producenta? 4.W jakich proporcjach rozrabiać farbę? Słyszałem o sposobie ze strzykawką i rozrabianiu z rozcieńczalnikiem w stosunku farba-rozcieńczalnik 1:4? 5. Najważniejsza kwestia jakie pędzle wybrać i jakiej wielkości (oczywiście zakłam tutaj jakościowe podejście)? 6. Jakie i jakiej firmy polecacie narzędzia modelarskie? Tutaj jest kilka podpytań . * Jakie cążki do wycinania elementów polecacie? *W jaki pilnik i o jakiej gradacji najlepiej się wyposażyć? *Jaki nożyk modelarski kupić? Z góry bardzo dziękuję za porady i pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Witamy w zacnym gronie. 1, Firmy to: Trumpeter, Hobby Boss., Dragon, Zvezda, Tamiya, Academy, Airfix, AFV Club, Asuka, IBG, Italeri, Heller, ............. 2. Jeżeli chodzi o pojazdy wojskowe to polecam skalę 1/35, lotnictwo to raczej 1/48. 3. Jeżeli zaczynasz to maluj raczej zgodnie z instrukcją , w większości są to farby akrylowe: Vallejo, AmmoMig, AK Interactive, Pactra, MR Hobby. 4. Tu nie ma reguły Do malowania aerografem po prostu należy rozcieńczyć dedykowanym rozcieńczalnikiem w stosunku od 20 do 50%. 5. Kozłowski, Kolinski, Renesans, Winsor & Newton, kup w sklepie dla plastyków. 6. Pilniki iglaki z marketu budowlanego, nożyk do tapet z łamanym ostrzem, papier ścierny różne gradacje. cążki np, takie: https://www.amazing-art.eu/pl/produkty/amazing-art-cazki-modelarskie-spure-cutter-black-edition/ Potem kup taki nożyk i ostrza. https://agtom.eu/nozyki/3314-excel-noz-k1-5-roznych-ostrzy-098171190019.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Witaj! Na pewno przydadzą ci się papiery ścierne od 240 do 600 do grubszego szlifu i drobne 1500 do 3000 dokładne. Niedużo po kilka różnych kawałków - ja kupuje w sklepie dla lakierników takie do szlifu na sucho. Podkład do plastiku, może być w sprayu... Tubka szpachli...izopropanol do odtłuszczania przy malowaniu... W praniu będzie ci się rozwijać... Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Cześć! A co byś chciał na początek skleić? Co Ci się podoba? Osobiście nie wierzę w coś takiego, że najpierw latami się przygotowujesz, gromadząc narzędzia, materiały i wiedzę, a potem nagle przystępujesz do budowy. Raczej myślę, że bardziej naturalne jest kupienie sobie modelu który Ci się podoba i który angażuje Cię emocjonalnie i próba zbudowania go . O ile rozumiem kolegów którzy polecają 1:35 czy 1:48, bo tam główne części są większe i jest więcej szczegółów, to radziłbym się też zastanowić nad modelami w 1:72, które są tańsze i można ich więcej kupić "do zepsucia" na pierwszy ogień. Podstawowe narzędzia i materiały są jak najbardziej do kupienia w markecie budowlanym, a bardziej wymyślne rzeczy pewnie przez sieć - ale jak pisałem, chyba nie opłaca się za dużo na raz na początku kupować, tylko rozszerzać warsztat w miarę wzrostu doświadczenia. Jeszcze przestrzegał bym przed kupowaniem różnych rzeczy "dla modelarzy" - np. pędzel lepszy i tańszy będzie w sklepie dla plastyków niż w modelarskim, a cążki lepiej i taniej kupić w sklepie z materiałami i narzędziami dla elektroników itd. Skalpele np. taniej wychodzą w medycznym. To życzę powodzenia i dojścia do takiego poziomu umiejętności, że będziesz w stanie ulepszyć swoje zebrane modele w 1:87. Pozdrawiam serdecznie Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 50 minut temu, myszaty napisał: Witaj! Na pewno przydadzą ci się papiery ścierne od 240 do 600 do grubszego szlifu i drobne 1500 do 3000 dokładne. Niedużo po kilka różnych kawałków - ja kupuje w sklepie dla lakierników takie do szlifu na sucho. Podkład do plastiku, może być w sprayu... Tubka szpachli...izopropanol do odtłuszczania przy malowaniu... W praniu będzie ci się rozwijać... Powodzenia! Czy technika odtłuszczania wogóle jest stosowana? Bo ja nigdy nie odtłuszczałem nawet jak malowałem pędzlem na goły plastik. A teraz do aero wystarczy dobry podkład od Mr.Hobby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Zawsze przed malowaniem przecieram/odtłuszczam...bez względu co i czym bym nie malował. No może oprócz drewna, ale te gruntuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 15 godzin temu, pmroczko napisał: Podstawowe narzędzia i materiały są jak najbardziej do kupienia w markecie budowlanym, a bardziej wymyślne rzeczy pewnie przez sieć - ale Dokładnie... Mata A3 ( jednowarstwowa ale wystarczy) w action 9 zł... Nożyk + 6 ostrzy, aluminiowy 8zł, ostrze 11 skalpel ( pasujące do tego nożyka) 50gr - w medycznym. Itp... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 Dziękuję bardzo za rady i zaangażowanie w temacie. Jeśli chodzi o skalę to w moim przypadku spróbuję z 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi