Przemek Przybulewski Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 Powoli wracam do rozgrzebanych modeli - wydawało mi się, że już miałem warsztat tego wynalazku ale jednak nie. Summa summarum, rozgrzebałem go ponad rok temu - jakością nie powala ale damy radę. Sam samolot jest całkiem spory, nie spodziewałem się że będzie taki długi. Na pierwszy ogień poszło u mnie uzbrojenie. Nie mam fotki więc nie będę też opisywał co bedzie, dodam jutro zdjęcie. No i oczywiści wycinanie co sie da i sklejanie co się da. Kabina czeka na razie, dokupiłem fotel bo zestawowy to straszny glut: . Chciałem wziąć też koła ale tu na przeszkodzie stanęła wojna - jedyne rozsądne robi Reskit co w obecnej sytuacji powoduje że są raczej nieosiągalne, pomiajam ebay bo cena zaporowa. Zestawowe niestety są bardzo marne: Dłubię też jakieś klapy, wlot itp - bo wszystko trzeba szpachlować: . Reasumując wiele rzeczy jest potrzebnych do zamknięcia połówek kadłuba - wlot, kokpit, element mocowania i unoszenia skrzydła, wnęki podwozia, wnęki elektroniki, dodatkowego generatora i w końcu przedział uzbrojenia w sensie działek - nie bez powodu nazywano go ostatnim rewolwerowcem: Niestety ilość wypychaczy powala, same działka też jakością nie grzeszą, wydrukowałem sobie na szybko same lufy - przynalmniej są okrągłe i mają wyloty 3 Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Napisano 2 Kwietnia 2022 Obiecane zdjęcia uzbrojenia. Zestawowe GBU-15, AGM-12 i AGM-62 oraz wyrzutnie rakiet FFAR Do tego mam od Edka - AGM-45, obowiązkowe Sidewindery i MER z 12-toma bombkami - i wydrukowane rózne głowice do rakiet FFAR Niestety Crusader pod względem przenoszenia uzbrojenia to nędza. Na przykadłubowych pylonach wcisnę Sidewindery i wyrzutnie rakiet. Cała reszta to tylko dwa pylony podskrzydłowe. W zestawie jest tylko jeden zestaw pylonów a uznałem że jak chcę wymienne uzbrojenie to prościej mi będzie zrobić je przymocowane do pylonów a pylony na magnesiki wymieniane pod skrzydłami. Chcąc nie chcąc trzeba było się wziąc za klonowanie. Nie jestem specem od żywicy i raczej mi to średnio wychodzi no jak mus to mus. Forma z niezawodnych klocków (proszę się nie śmiać z ustawienia elementów do formy) I pierwsze odlewy - ten lekko szary to z odrobiną XF-19 żeby upewnić się że dobrze mieszam żywicę i utwardzacz: Ponieważ kostka wlewowa jest dosyć duża, do jej odcięcia trzeba było użyć ciężkiej artylerii: W międzyczasie zniechęcony efektami szlifowania goleni podwozia (po usunięciu szwów i przesunięcia formy robią się owalne) - zacząłęm je robić od podstaw. Próbny wydruk -póxniej dojdzie jeszcze jeden element z boku i jakieś okablowanie: No i oczywiście odwieczny problem - jak to wyszlifować w środku: 3 Cytuj
Dorotka Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: No i oczywiście odwieczny problem - jak to wyszlifować w środku: "Gombkom" Panie, "gombkom" Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Napisano 21 Kwietnia 2022 W dniu 3.04.2022 o 08:13, Dorotka napisał: "Gombkom" Panie, "gombkom" Uuuu, a ja "gombkuf" ni mam. Generalnie idzie jak krew z nosa ale coś się dzieje. Zacząłem malować pylony i uzbrojenie: Pylony - wiadomo, większość uzbrojenia też, najgorsze GBU-15 - wielokolorowa komplikacja . 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi