Skocz do zawartości

Diorama - wypożyczalnia samochodów

adize

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłam zabrać się za budowę dioramy, na której ustawię swoje samochody. Będzie to diorama wypożyczalni samochodów.

Oto materiał na dioramę:

IMG_3472-1.jpg

A to taki szybki projekt:

IMG_3472.jpg

Prace nad makietą będą szły powoli, ponieważ będę robić ją w międzyczasie.

Pozdrawiam

Trawnik będzie posypany posypką modelarską Polak, a budynek zrobiony z polistyrenu.

A to zdjęcie dioramy, na której będę się wzorować (moja diorama będzie jednak bardziej nowoczesna )

used-car-lot.jpg

• 4 weeks later...

Witajcie!

Przy dioramce na razie nic się nie dzieje, ponieważ bardziej skupiam się na razie przy Ferrari, ale chciałabym Was zapytać, jak najlepiej przygotować styropian, aby powierzchnia była gładka

Chciałabym potem pomalować powierzchnię na ciemny szary, jednak struktura styropianu nie bardzo przypomina asfalt czy beton. Pomożecie

Witajcie!

Przy dioramce na razie nic się nie dzieje, ponieważ bardziej skupiam się na razie przy Ferrari, ale chciałabym Was zapytać, jak najlepiej przygotować styropian, aby powierzchnia była gładka

Chciałabym potem pomalować powierzchnię na ciemny szary, jednak struktura styropianu nie bardzo przypomina asfalt czy beton. Pomożecie

Ja bym kombinował z wylaniem na styropian jakiejś masy wyrównującej, a może wziąłbym gips szpachlowy i przejechał po nim... Dobra chyba byłaby też gładź szpachlowa do styropianu. Ale może bardziej doświadczeni modelarze mają lepsze pomysły.

Pozdrawiam

Możesz tak jak Kermit napisał wylać gipsik, najlepiej właśnie białą gładź szpachlową wymieszaną z wodą i wikolem (bardzo wzmacnia). Asfalt bardzo fajnie można imitować używając papieru ściernego (wykładając nim). Trzeba tylko trafić z gradacją - potem to pocieniować trochę szarymi farbami żeby nie było monotonne, jakieś ślady palonych gum zrobić i git.

Trawnik będzie posypany posypką modelarską Polak, a budynek zrobiony z polistyrenu.

A to zdjęcie dioramy, na której będę się wzorować (moja diorama będzie jednak bardziej nowoczesna )

used-car-lot.jpg

To są kable? to coś pomiędzy słupami?

Dzięki za rady, dziś wybiorę się do miasta i kupię tę gładź

Zdaje mi się, że są to kable i na nich są jakieś reflektory czy coś podobnego tak jak napisał bartek_00

Dzięki za rady, dziś wybiorę się do miasta i kupię tę gładź

Zdaje mi się, że są to kable i na nich są jakieś reflektory czy coś podobnego tak jak napisał bartek_00

Tyle, że to wygląda jak kable do "mega" wysokiego napięcia, a tam są raptem 4 lampeczki Autor tej dioramy przgiął kapkę

Lampa taka mocna bo tam jest ultrafiolet z takim natężeniem, że wypala i zaciera ślady po poprzednim właścicielu... U nas taka lampa szła by jak ciepłe bułeczki, w końcu tyle aut "przyjeżdża" z Zachodu ;)

Pomysł na dio jest pierwsza klasa