toled Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Dla odprężenia się Nowy projekt. Prace już trwają, a oto efekty co już zrobiłem. - Poszerzyłem otwór na tylną tablicę rejestracyjną - Pomalowałem budę - podkład, czarny Jet Black z palety Creative Colors - Bezbarwny GX100 - Polerka - Zabrałem się za silnik. Silnik dopiero w komorze będzie mógł być zwaloryzowany o dodatkowe elementy. Ale z tego co widziałem na zdjęciach, to będzie tam bardzo ciasno. Największym wyzwaniem chyba będzie oszklenie - nie ma tego schodka, po którym można lecieć ołówkiem, więc pozostanie taśma, i odrysowywanie maski pod światło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Ślicznie wypolerowałeś maskę Czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Wnętrze ogarnięte. Tradycyjnie sztuka dla sztuki w zamkniętej budzie. Ogólnie ten szary flok, to antracyt - dostał światłem, więc jest jaśniejszy niż w rzeczywistości. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Trwa zabawa w silnik. Maska jest ściągana, więc silnik widać, a ten zestawowy do super dokładnych nie należy, więc 4 godziny później powoli coś to zaczyna przypominać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Jest okey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Więc pokolei - silnik ogarnięty. W środę dojdzie mi wewnętrzna struktura maski z firmy ZoomOn i wtedy się dowiem czy jestem w ciemnej pupie i się zamknie czy nie Tak to wygląda już z wnętrzem: Podwozie bez wodotrysków - ot czarne jak na tamte lata przystało. Doszły przednie reflektory, tylne w trakcie prac. No i przede mną najgorsze... oszklenie, chociaż na zagranicznym forum znalazłem maski do wydruku. Przetestuję. Wiem, że ZoomOn też ma w ofercie, ale nie mam czasu czekać na przesyłkę, bo Bytom już blisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Bo się źle do takich szyb zabieracie... Skoro maluje się od spodu to nie ma znaczenia w jakiej kolejności... Bo łączenia warstw nie będzie widać. Można pomalować najpierw górny i dolny cień a potem boczne, wystarczy taśma 3M 3mm ewentualnie na rogi Tamka wycięta okrągłymi wybijakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 7 minut temu, jakub476 napisał: Bo się źle do takich szyb zabieracie... Skoro maluje się od spodu to nie ma znaczenia w jakiej kolejności... Bo łączenia warstw nie będzie widać. Można pomalować najpierw górny i dolny cień a potem boczne, wystarczy taśma 3M 3mm ewentualnie na rogi Tamka wycięta okrągłymi wybijakami. Przy normalnym oszkleniu, nakleiłbym taśmę, przejechał po rancie ołówkiem i gotowe. Tylko tutaj tego rantu nie ma. Jest zwykłe zmatowienie na tej samej płaszczyźnie co gładka powierzchnia. Więc maskę o wiele trudniej zrobić, a malować z ręki sobie nie wyobrażam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Felgi zostawiam w fabrycznej powłoce. Dodałem tylko wentyle z Decalsas. I na dzisiaj finito. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 Tak jak pisałem, nigdy nie robią masek, naklejam taśmę wzdłuż rowków/zmatowień (w większości modeli nie ma linii, są tylko zmatowienia) i maluje, po co odrysowywać i wycinać, najprawdopodobniej wyjdzie krzywo, a potem ewentualnie zostanie klej albo coś nie wyjdzie przy podważaniu maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 5 godzin temu, jakub476 napisał: Tak jak pisałem, nigdy nie robią masek, naklejam taśmę wzdłuż rowków/zmatowień (w większości modeli nie ma linii, są tylko zmatowienia) i maluje, po co odrysowywać i wycinać, najprawdopodobniej wyjdzie krzywo, a potem ewentualnie zostanie klej albo coś nie wyjdzie przy podważaniu maski. Jak mi nie wyjdzie z maskami znalezionymi w necie, to spróbuję Twojej metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Jeszcze walczę z maską, którą lekko popsułem, bo chciałem za dobrze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2022 Niestety i mi się zdarzają wypadki przy pracy. Walczyłem z pęknięciem, które wyszło mi na masce (moja wina, za dużo siły włożyłem w klejanie struktury wewnętrznej maski) i ostatecznie z powodu chemii, zmywania lakieru maska rozpadła mi się na 5 części podczas szlifowania. I moja rada dla innych, którzy robią modele z Tamiyi, gdzie maska jest przeźroczysta - uważajcie ze zmywaczem Wamodu na taki plastik - robi się bardzo kruchy. Na całe szczęście model jest tani, więc nie zaboli tak po kieszeni, a resztki pewnie sprzedam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi