Kolekcjoner WP Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Galeria ukończonego modelu Spitfire'a z Okęcia i później z Muzeum Wosjka Polskiego. Na początku lat 50 w ramach niszczenia przez komunistów wszelakich śladów po Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, został zezłomowany... Supermarine Spitfire Mk.XVIe 317 Dywizjon Myśliwski Wileński Mistercraft ex. KP 1/72 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Szkoda, że są blachy wypukłe. Ale ogólnie ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2022 9 godzin temu, tlb napisał: Szkoda, że są blachy wypukłe. Ale ogólnie ładnie. No niestety wypukłe, ale jeśli chodzi o Spita Mk.XVIe to teraz jedynie jest Heller/Mistercraft w miarę dostępny. Sworda ciężko dostać, a AZ Model nie do dostania. Ale dla potrzeb mojej kolekcji Polskiego sprzętu wojskowego ten spit jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Dobry jest. Zastanawiam się tylko cały czas , czy nie szeroko są rozstrzelone dolne rondle. Niby są zdjęcia na takie ułożenia, ale jakoś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 12 godzin temu, Baas ArK napisał: Dobry jest. Zastanawiam się tylko cały czas , czy nie szeroko są rozstrzelone dolne rondle. Niby są zdjęcia na takie ułożenia, ale jakoś... Sugerowałem się tym zdjęciem, gdzie widać, że rondle są przy samych krańcach skrzydeł. Również Mistercraft w swojej instrukcji tak pokazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Wiem, wiem. Sam zapodałem Ci to zdjęcie w "Warsztacie". Tylko trochę dziwnie wyglądają tak szeroko rozstawione, jak zez rozbieżny czy coś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 30 minut temu, Baas ArK napisał: Wiem, wiem. Sam zapodałem Ci to zdjęcie w "Warsztacie". Tylko trochę dziwnie wyglądają tak szeroko rozstawione, jak zez rozbieżny czy coś... *Sytuacja w Dowództwie Royal Air Force podczas ustalania oznaczeń samolotów: -Panie Generale jak mamy rozmieścić roundle na spodzie skrzydeł? +A jak były do tej pory? -Duże i ładnie widoczne na środku skrzydła. +mhm... kojarzycie może panie Pułkowniku takie zwierze, leniwiec? -Taaaak, a co? +Bo wiecie, on ma szeroko oczy rozstawione. -I co w związku z tym Panie Generale? +Jak to co? Roundle mają być małe i na obrzeżach skrzydeł! -Panie Generale,a co z kodami samolotu i widocznością roundli dla naszej obrony plot? +Za dużo zadajecie pytań Poruczniku. Szybko, bo dochodzi 5 i nam herbata wystygnie! *kurtyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Warsztat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Sympatyczny model ale szkoda, że zupełnie pozbawiony jakiegolwiek preshadingu czy postshadingu i jest strasznie monotonny. Temu modelowi przydałoby się jakieś ożywienie chociażby jakimś skromnym, subtelnym postshadingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marczenko Napisano 14 Czerwca 2022 Share Napisano 14 Czerwca 2022 W dniu 5.06.2022 o 06:13, Staryfajter1954 napisał: Sympatyczny model ale szkoda, że zupełnie pozbawiony jakiegolwiek preshadingu czy postshadingu i jest strasznie monotonny. Temu modelowi przydałoby się jakieś ożywienie chociażby jakimś skromnym, subtelnym postshadingiem. Może wykonawca chciał wykonać egzemplarz będący już eksponatem muzealnym i dlatego model jest taki czysty. Kiedy w jednym z egzemplarzy czasopisma "Lotnictwo" był poświęcony obszerny artykuł na temat obydwu Spitfire'ów i ich smutnego końca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi