Kolekcjoner WP Napisano 26 Kwietnia 2022 Napisano 26 Kwietnia 2022 Galeria ukończonego modelu Spitfire'a z Okęcia i później z Muzeum Wosjka Polskiego. Na początku lat 50 w ramach niszczenia przez komunistów wszelakich śladów po Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, został zezłomowany... Supermarine Spitfire Mk.XVIe 317 Dywizjon Myśliwski Wileński Mistercraft ex. KP 1/72 4 Cytuj
tlb Napisano 26 Kwietnia 2022 Napisano 26 Kwietnia 2022 Szkoda, że są blachy wypukłe. Ale ogólnie ładnie. 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Napisano 26 Kwietnia 2022 9 godzin temu, tlb napisał: Szkoda, że są blachy wypukłe. Ale ogólnie ładnie. No niestety wypukłe, ale jeśli chodzi o Spita Mk.XVIe to teraz jedynie jest Heller/Mistercraft w miarę dostępny. Sworda ciężko dostać, a AZ Model nie do dostania. Ale dla potrzeb mojej kolekcji Polskiego sprzętu wojskowego ten spit jest w sam raz. Cytuj
Baas ArK Napisano 26 Kwietnia 2022 Napisano 26 Kwietnia 2022 Dobry jest. Zastanawiam się tylko cały czas , czy nie szeroko są rozstrzelone dolne rondle. Niby są zdjęcia na takie ułożenia, ale jakoś... 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Napisano 27 Kwietnia 2022 12 godzin temu, Baas ArK napisał: Dobry jest. Zastanawiam się tylko cały czas , czy nie szeroko są rozstrzelone dolne rondle. Niby są zdjęcia na takie ułożenia, ale jakoś... Sugerowałem się tym zdjęciem, gdzie widać, że rondle są przy samych krańcach skrzydeł. Również Mistercraft w swojej instrukcji tak pokazał. Cytuj
Baas ArK Napisano 27 Kwietnia 2022 Napisano 27 Kwietnia 2022 Wiem, wiem. Sam zapodałem Ci to zdjęcie w "Warsztacie". Tylko trochę dziwnie wyglądają tak szeroko rozstawione, jak zez rozbieżny czy coś... 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Napisano 27 Kwietnia 2022 30 minut temu, Baas ArK napisał: Wiem, wiem. Sam zapodałem Ci to zdjęcie w "Warsztacie". Tylko trochę dziwnie wyglądają tak szeroko rozstawione, jak zez rozbieżny czy coś... *Sytuacja w Dowództwie Royal Air Force podczas ustalania oznaczeń samolotów: -Panie Generale jak mamy rozmieścić roundle na spodzie skrzydeł? +A jak były do tej pory? -Duże i ładnie widoczne na środku skrzydła. +mhm... kojarzycie może panie Pułkowniku takie zwierze, leniwiec? -Taaaak, a co? +Bo wiecie, on ma szeroko oczy rozstawione. -I co w związku z tym Panie Generale? +Jak to co? Roundle mają być małe i na obrzeżach skrzydeł! -Panie Generale,a co z kodami samolotu i widocznością roundli dla naszej obrony plot? +Za dużo zadajecie pytań Poruczniku. Szybko, bo dochodzi 5 i nam herbata wystygnie! *kurtyna Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 5 Czerwca 2022 Napisano 5 Czerwca 2022 Sympatyczny model ale szkoda, że zupełnie pozbawiony jakiegolwiek preshadingu czy postshadingu i jest strasznie monotonny. Temu modelowi przydałoby się jakieś ożywienie chociażby jakimś skromnym, subtelnym postshadingiem. Cytuj
Marczenko Napisano 14 Czerwca 2022 Napisano 14 Czerwca 2022 W dniu 5.06.2022 o 06:13, Staryfajter1954 napisał: Sympatyczny model ale szkoda, że zupełnie pozbawiony jakiegolwiek preshadingu czy postshadingu i jest strasznie monotonny. Temu modelowi przydałoby się jakieś ożywienie chociażby jakimś skromnym, subtelnym postshadingiem. Może wykonawca chciał wykonać egzemplarz będący już eksponatem muzealnym i dlatego model jest taki czysty. Kiedy w jednym z egzemplarzy czasopisma "Lotnictwo" był poświęcony obszerny artykuł na temat obydwu Spitfire'ów i ich smutnego końca. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi