copycat Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 E tam, oponę ma na odwrót i te spawy przewymiarowane. A co do mojego, trochę mi biała podciekła pod taśmę, ale tylko trochę. Flagę 3 razy robiłem, z tej foli aluminiowej taśma ściągnęła mi farbę. To była jakaś blaszka po lekach czy czymś z folią po jednej stronie i to ta folia nie trzyma farby. Wygląda to tak póki co, następny krok to pin wash. Endriu miał chyba rację, powinienem wykorzystać lufę z pudła. Ale kupując model była inna wizja. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) Czy to też brdm, wieża podobna, ale jeden z włazów, w dziwną stronę się otwiera? dodam : Edytowane 21 Maja 2022 przez copycat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 3 godziny temu, copycat napisał: E tam, oponę ma na odwrót i te spawy przewymiarowane. A co do mojego, trochę mi biała podciekła pod taśmę, ale tylko trochę. Flagę 3 razy robiłem, z tej foli aluminiowej taśma ściągnęła mi farbę. To była jakaś blaszka po lekach czy czymś z folią po jednej stronie i to ta folia nie trzyma farby. Wygląda to tak póki co, następny krok to pin wash Endriu miał chyba rację, powinienem wykorzystać lufę z pudła. Ale kupując model była inna wizja. To artystyczna wizja BRDM-2 RS naszego rodaka Tomasza Janiszewskiego przedstawiająca postapokaliptyczną wizję wybuchu nuklearnego w Czernobylu. Jak licznik Geigera trzeszczy jak oszalały, to załogantom ubranym w indywidualne środki ochrony przed skażeniami OP-1 zdąża się nawet koło bieżnikiem tył na przód założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 Nie bylo pytania, przed nosem mi leży zestaw farbek do rusków, z BTR 80 na okładce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troltrl Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Witam, podepnę się trochę, chcę wykonać podobne malowanie tylko producent kalek sugeruje wymianę działka na 7.65mm, z kąd takowe wytrzasnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 2 minuty temu, Troltrl napisał: Witam, podepnę się trochę, chcę wykonać podobne malowanie tylko producent kalek sugeruje wymianę działka na 7.65mm, z kąd takowe wytrzasnąć? Bo to musi być z berdka tego chemicznego wieża na ile dobrze widzę mam takową jak chcesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 (edytowane) W dniu 22.05.2022 o 16:17, bulik58 napisał: Chyba 7,62 mm bo taki kaliber jest typowy dla rosyjskiej broni. To taka wieża, zamiast KPVT 14,5 mm jest PKT 7,62 mm. Fotki Tomka Mroczkowskiego. Wieża jest w tym modelu co ja i TY robisz, wymień się z kimś na tą którą tak ładnie przerobiłeś. Edytowane 9 Czerwca 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Dokładnie ten model, to standard w uzbrojeniu pokładowym czołgów T-55, T-72, PT-91 Twardy, transporterów SKOT, BRDM, BWP-1, MT-LB i innych naszych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troltrl Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 7 godzin temu, bulik58 napisał: Chyba 7,62 mm bo taki kaliber jest typowy dla rosyjskiej broni. Tak, Star Decals coś pokręcili a ja to powieliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troltrl Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Wiecie co? tak sobie rozkwiniam tego brdm autora postu z tym azowskim brdm ze Star Decals i wydaję mi się że Star Decals opracowywało go z tych samych zdjęć. Co do numeru wozu 405 nie są pewni, przypuszczją tylko że to 405 a przy znaku azov z tyłu wozu jest zapytajnik jak by nie byli pewni czy akurat ten wóz go miał a rozmieszczenie przetarć ze zdjęć jest bardzo podobne do grafiki Star Decals. Wydaje mi się że z tym PKT to jednak oni mają rację i w tym modelu tutaj też powinien być PKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 (edytowane) W tym berdku powinien być zamontowany pkt zamiast kpwt +pkt co by było poprawnie merytorycznie z fotkami. Ale to modelarstwo i zawsze można coś podkoloryzować tak się wypowiem do tego co nasz dobry admin pisał jeśli chodzi o symbolikę. Zgodnie z prawem Art. 256. [Propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego] - Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.. A więc można używać w modelach różnych oznaczeń bo modelarstwo podchodzi pod działalność artystyczna bo ma na celu uczyć i rozwijać. A przedewszystkim chodzi o dobrą zabawę. Cyt.robertmodelarz my się tu modelarstwem zajmujemy Edytowane 23 Maja 2022 przez SnajperTBG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 (edytowane) 25 minut temu, SnajperTBG napisał: W tym berdku powinien być zamontowany pkt zamiast kpwt +pkt co by było poprawnie merytorycznie z fotkami. Ale to modelarstwo i zawsze można coś podkoloryzować tak się wypowiem do tego co nasz dobry admin pisał jeśli chodzi o symbolikę. Zgodnie z prawem Art. 256. [Propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego] - Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.. A więc można używać w modelach różnych oznaczeń bo modelarstwo podchodzi pod działalność artystyczna bo ma na celu uczyć i rozwijać. A przedewszystkim chodzi o dobrą zabawę. Cyt.robertmodelarz my się tu modelarstwem zajmujemy My sklejacze nie zajmujemy się propagowaniem ideologii systemów totalitarnych, ale bardziej przyziemną pracą obcinaczy palców oraz wąchaczy kleju. Od ideologii mamy własnych specjalistów: „make peace, not war” Edytowane 23 Maja 2022 przez robertmodelarz 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 a jaki to model jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 15 godzin temu, Troltrl napisał: Wiecie co? tak sobie rozkwiniam tego brdm autora postu z tym azowskim brdm ze Star Decals i wydaję mi się że Star Decals opracowywało go z tych samych zdjęć. Co do numeru wozu 405 nie są pewni, przypuszczją tylko że to 405 a przy znaku azov z tyłu wozu jest zapytajnik jak by nie byli pewni czy akurat ten wóz go miał a rozmieszczenie przetarć ze zdjęć jest bardzo podobne do grafiki Star Decals. Wydaje mi się że z tym PKT to jednak oni mają rację i w tym modelu tutaj też powinien być PKT. Masz rację, że to ten sam, tylko opracowany po macoszemu - błędny numer, błędne oznaczenie batalionu (gdy mu w końcu domalowali, to dostał pełną tarczę: małą z przodu między pasami, mała z tyłu po prawej stronie, dużą przynajmniej na prawym boku i być może kolejną małą na wieży po usunięciu z niej białych pasów) i nie zauważyli trzeciego koloru kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Chciałem ten model zrobić: https://www.scaledracula.com/brdm-2/ i dlatego dokupiłem lufę której mi brakowało do zestawu chemicznego. Który kupiłem z pazerności, był tani. W międzyczasie zdecydowałem się zrobić to co robię, a to oznacza że pazerność mi na dobre by wyszła, gdybym wcześniej dowiedział się o tym, że jednak mam prawidłowy karabin. No to teraz go jednak chyba zmienię na zestawowy, a to co mam pewnie się jeszcze przyda, chyba w BTR taka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 21 godzin temu, Troltrl napisał: Wiecie co? tak sobie rozkwiniam tego brdm autora postu z tym azowskim brdm ze Star Decals i wydaję mi się że Star Decals opracowywało go z tych samych zdjęć. Co do numeru wozu 405 nie są pewni, przypuszczją tylko że to 405 a przy znaku azov z tyłu wozu jest zapytajnik jak by nie byli pewni czy akurat ten wóz go miał a rozmieszczenie przetarć ze zdjęć jest bardzo podobne do grafiki Star Decals. Wydaje mi się że z tym PKT to jednak oni mają rację i w tym modelu tutaj też powinien być PKT. Na podstawie bałkańskich wozów mogę powiedzieć, że Star Decals zawsze opiera się na jakiś fotkach/filmach oryginalnych pojazdów... Natomiast nie zawsze docierają do wszystkiego, stąd pytajniki i różne babole. Mogli też ten set opracowywać "na gorąco" i nie do wszystkich materiałów mieli dostęp. Zawsze ich lepiej weryfikować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi