Skocz do zawartości

BRDM 2, 1:35, Mariupol 7 sierpień 2014

copycat

Rekomendowane odpowiedzi

E tam, oponę ma na odwrót i te spawy przewymiarowane.

A co do mojego, trochę mi biała podciekła pod taśmę, ale tylko trochę. Flagę 3 razy robiłem, z tej foli aluminiowej taśma ściągnęła mi farbę. To była jakaś blaszka po lekach czy czymś z folią po jednej stronie i to ta folia nie trzyma farby. Wygląda to tak póki co, następny krok to pin wash.

IMG_3304.JPG.d275119373c25236889d44a119c1f084.JPG

Endriu miał chyba rację, powinienem wykorzystać lufę z pudła. Ale kupując model była inna wizja.

• Like 4

3 godziny temu, copycat napisał:

E tam, oponę ma na odwrót i te spawy przewymiarowane.

A co do mojego, trochę mi biała podciekła pod taśmę, ale tylko trochę. Flagę 3 razy robiłem, z tej foli aluminiowej taśma ściągnęła mi farbę. To była jakaś blaszka po lekach czy czymś z folią po jednej stronie i to ta folia nie trzyma farby. Wygląda to tak póki co, następny krok to pin wash

Endriu miał chyba rację, powinienem wykorzystać lufę z pudła. Ale kupując model była inna wizja.

To artystyczna wizja BRDM-2 RS naszego rodaka Tomasza Janiszewskiego przedstawiająca postapokaliptyczną wizję wybuchu nuklearnego w  Czernobylu. Jak licznik Geigera trzeszczy jak oszalały, to załogantom ubranym w indywidualne środki ochrony przed skażeniami OP-1 zdąża się nawet koło bieżnikiem tył na przód założyć.  

2 minuty temu, Troltrl napisał:

Witam, podepnę się trochę, chcę wykonać podobne malowanie tylko producent kalek sugeruje wymianę działka na 7.65mm, z kąd takowe wytrzasnąć?

Screenshot_2022-05-22-14-55-24-10_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Bo to musi być z berdka tego chemicznego wieża na ile dobrze widzę :) mam takową jak chcesz. 

• Like 1

W dniu 22.05.2022 o 16:17, bulik58 napisał:

Chyba 7,62 mm bo taki kaliber jest typowy dla rosyjskiej broni.

To taka wieża, zamiast KPVT 14,5 mm jest PKT 7,62 mm. Fotki Tomka Mroczkowskiego. P9170362.thumb.JPG.8b3517da631eec37a9ca9241c41860af.JPG

Wieża jest w tym modelu co ja i TY robisz, wymień się z kimś na tą którą tak ładnie przerobiłeś.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1

Dokładnie ten model, to standard w  uzbrojeniu pokładowym czołgów T-55, T-72, PT-91 Twardy, transporterów SKOT, BRDM, BWP-1, MT-LB i innych naszych wynalazków.  

Wiecie co? tak sobie rozkwiniam tego brdm autora postu z tym azowskim brdm ze Star Decals i wydaję mi się że Star Decals opracowywało go z tych samych zdjęć. Co do numeru wozu 405 nie są pewni, przypuszczją tylko że to 405 a przy znaku azov z tyłu wozu jest zapytajnik jak by nie byli pewni czy akurat ten wóz go miał a rozmieszczenie przetarć ze zdjęć jest bardzo podobne do grafiki Star Decals. Wydaje mi się że z tym PKT to jednak oni mają rację i w tym modelu tutaj też powinien być PKT.

W tym berdku powinien być zamontowany pkt zamiast kpwt +pkt co by było poprawnie merytorycznie z fotkami. Ale to modelarstwo i zawsze można coś podkoloryzować :) tak się wypowiem do tego co nasz dobry admin pisał jeśli chodzi o symbolikę. Zgodnie z prawem Art.  256.  [Propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego] - Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.😉.        A więc można używać w modelach różnych oznaczeń bo modelarstwo podchodzi pod działalność artystyczna bo ma na celu uczyć i rozwijać. A przedewszystkim chodzi o dobrą zabawę. Cyt.robertmodelarz  my się tu modelarstwem zajmujemy :)

Edytowane przez SnajperTBG
  • Like 1

25 minut temu, SnajperTBG napisał:

W tym berdku powinien być zamontowany pkt zamiast kpwt +pkt co by było poprawnie merytorycznie z fotkami. Ale to modelarstwo i zawsze można coś podkoloryzować :) tak się wypowiem do tego co nasz dobry admin pisał jeśli chodzi o symbolikę. Zgodnie z prawem Art.  256.  [Propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego] - Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.😉.        A więc można używać w modelach różnych oznaczeń bo modelarstwo podchodzi pod działalność artystyczna bo ma na celu uczyć i rozwijać. A przedewszystkim chodzi o dobrą zabawę. Cyt.robertmodelarz  my się tu modelarstwem zajmujemy :)

My sklejacze nie zajmujemy się propagowaniem ideologii systemów totalitarnych, ale bardziej przyziemną pracą obcinaczy palców oraz wąchaczy kleju.

Od ideologii mamy własnych specjalistów:

„make peace, not war”

Skąd się wziął Ryszard Terlecki

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 2
  • Haha 1

15 godzin temu, Troltrl napisał:

Wiecie co? tak sobie rozkwiniam tego brdm autora postu z tym azowskim brdm ze Star Decals i wydaję mi się że Star Decals opracowywało go z tych samych zdjęć. Co do numeru wozu 405 nie są pewni, przypuszczją tylko że to 405 a przy znaku azov z tyłu wozu jest zapytajnik jak by nie byli pewni czy akurat ten wóz go miał a rozmieszczenie przetarć ze zdjęć jest bardzo podobne do grafiki Star Decals. Wydaje mi się że z tym PKT to jednak oni mają rację i w tym modelu tutaj też powinien być PKT.

Masz rację, że to ten sam, tylko opracowany po macoszemu - błędny numer, błędne oznaczenie batalionu (gdy mu w końcu domalowali, to dostał pełną tarczę: małą z przodu między pasami, mała z tyłu po prawej stronie, dużą przynajmniej na prawym boku i być może kolejną małą na wieży po usunięciu z niej białych pasów) i nie zauważyli trzeciego koloru kamuflażu.

Chciałem ten model zrobić:

https://www.scaledracula.com/brdm-2/

i dlatego dokupiłem lufę której mi brakowało do zestawu chemicznego. Który kupiłem z pazerności, był tani. W międzyczasie zdecydowałem się zrobić to co robię, a to oznacza że pazerność mi na dobre by wyszła, gdybym wcześniej dowiedział się o tym, że jednak mam prawidłowy karabin. No to teraz go jednak chyba zmienię na zestawowy, a to co mam pewnie się jeszcze przyda, chyba w BTR taka jest.

21 godzin temu, Troltrl napisał:

Na podstawie bałkańskich wozów mogę powiedzieć, że Star Decals zawsze opiera się na jakiś fotkach/filmach oryginalnych pojazdów... Natomiast nie zawsze docierają do wszystkiego, stąd pytajniki i różne babole. 

Mogli też ten set opracowywać "na gorąco" i nie do wszystkich materiałów mieli dostęp. Zawsze ich lepiej weryfikować. 😉

• Like 1