Daniel Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Nowe zawiasy blokad haków i ślad po kostce wlewowej osłony km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 4 godziny temu, piotrkur napisał: w Polsce też używano tego znaku przed wojną..jeden z pułków piechoty lub kawalerii miał go w swoim godle.. Nie jeden pułk a wręcz dwie dywizje i jeden pułk piechoty plus cztery pułki artylerii. Mało tego był bardzo popularny przed wojną w Polsce w wielu organizacjach Swastyka jako emblemat ( korpusówka) wpleciona w gałązkę jedlinki to korpusówka strzelców podhalańskich od 1919 roku. Była używana w 21 i 22 dywizji piechoty górskiej w pułkach strzelców podhalańskich: 1 (Nowy Sącz) ,2 (Sanok) ,3 (Bielsko),4 (Cieszyn),5 (Przemyśl) ,6 (Sambor), pułkach artylerii górskiej: 1 (Nowy Sącz) i 2 (nie pamiętam ale go tak często formowali i rozformowywali że no...) , pułkach artylerii polowej/ lekkiej: 21 (Biała koło Bielska) i 22 ( Przemyśl ). Z pułków piechoty była w odznace pamiątkowej 4 pułku piechoty Legionów od 1916 roku (tzw. odznaka "Za Wierność"). Z organizacji to: Federacja Związków Obrońców Ojczyzny (w odznakę wpleciona), Liga Obrony Przeciwlotniczej i Przeciwgazowej (często w odznaki i wpinki wpleciona), Przysposobienie Wojskowe ( w czasopismach i na odznakach szkółek letnich PW w miejscowościach górskich).... Wszelkie fanty po podhalańczykach II RP tam jest na potęgę stosowana jako element koronny.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Przód wieży dostał nowe szwy formy odlewniczej, płytę nad jarzmem działa, poprawiłem" pistol porty". Dorobiłem fińskie błotniki i skrzynki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Dziś parę słów o poprawkach w modelu. Producent w instrukcji proponuję zastosować część J44 jako właz ładowniczego ale jest on późnego typu, na szczęście na ramkach znajdziemy część J49 który jest właściwy dla tej wersji. Koło napędowe , w muzeum w Parolii jest ono w oryginalnej konfiguracji. Producent dał w zestawie koła z wersji z 1945. Ja wymieniłem na koła z MiniArtu, drugim rozwiązaniem tego problemu jest zamiana kolejności stron ale to wiąże się z odcięciem kołpaka no i nakrętki są mało finezyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 No to podglądam bo będę z tego modelu robił naszego. Jaką grubość hipsu użyłeś do błotników bo na tych malutkich zdjęciach wydają się bardzo grube? Nie lepiej byłoby je wyciąć z jakiejś blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Błotniki w oryginale były bardzo solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 O rzesz ty rzeczywiście. A nieraz jak są powyginane to wydają się bardzo cieniutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 4 minuty temu, TAW napisał: O rzesz ty rzeczywiście. A nieraz jak są powyginane to wydają się bardzo cieniutkie. Bo to nie są oryginalne sowieckie tylko fińska pomysłowość aby zapobiec wyginaniu. Jeżeli chodzi o polskiego T-34-85 to lepiej skorzystać z modelu Zvezda 3687 T-34/85 Soviet Medium Tank 1/35 lub Rye Field Model 5059 Soviet T-34/85 Chinese Volunteer 215 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 18 minut temu, Daniel napisał: Jeżeli chodzi o polskiego T-34-85 to lepiej skorzystać z modelu Zvezda 3687 T-34/85 Soviet Medium Tank 1/35 lub Rye Field Model 5059 Soviet T-34/85 Chinese Volunteer 215 1/35 Zvezda byłaby OK ale modele RFM górują nad nią jakością. Chińscy ochotnicy mają wieżę pod nową kopułę włazu dowódcy, które nie były mocno rozpowszechnione wśród naszych oddziałów w czasie wojny i ograniczyłoby to mocno wybór malowania. Z tego naszego zestawu wystarczy mi zeszlifować pogrubiony pistol port i już jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 To nie był oryginalny błotnik, finowie przyspawali je wyżej niż oryginały. Dlatego jest taki skos przy łączeniu z błotnikiem kadłubowym, oczywiście było też dodatkowe wzmocnienie w postaci kątownika w kształcie litery U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 12 minut temu, TAW napisał: Zvezda byłaby OK ale modele RFM górują nad nią jakością. Chińscy ochotnicy mają wieżę pod nową kopułę włazu dowódcy, które nie były mocno rozpowszechnione wśród naszych oddziałów w czasie wojny i ograniczyłoby to mocno wybór malowania. Z tego naszego zestawu wystarczy mi zeszlifować pogrubiony pistol port i już jest ok. Nie bardzo widzę wyższość RFM nad Zviezdą chyba, że chodzi o gąsienice, ale tam są prawidłowe włazy, kopułka d-cy i koła jezdne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Być może subiektywne odczucie ale jakoś mi się ten produkt RFMu bardziej podoba. Także konstrukcja zdaje mi się łatwiejsza do zastosowania waloryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Wracając do błotników to przy budowie korzystałem ze zdjęć które dostałem od dwóch kolegów z Finlandii, niestety bez prawa publikowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi