marciak90 Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Więc.. dopiero zaczynam budowę tego zestawu, także wrzucam zdjęcia - budowy kokpitu i kadłub do szpachlowania i łączenia.. jakieś porady mile widziane, dodam tylko że nigdy nie budowałem śmigłowca :D.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 kadłub świeżo pomalowany podkładem po szpachlowaniu.. kokpit jak wyszedł na zdjęciu stwierdziłem, że do poprawek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Tak naprawdę, to u pilotów wszystko musi być na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 no instrukcja pokazuje dark gull grey ale spoko, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Cześć! Obserwuję i życzę powodzenia. Z tym kokpitem to jest tak, że pierwsze Chinooki miały wnętrza szare, ale potem jak wprowadzono do użytku gogle noktowizyjne, to trzeba było wszystko przemalować na czarno, żeby nie dawało to odblasku. Jeżeli można, to chciałbym doradzić, żeby użyć do malowania różnych odcieni ciemnego szarego, a nie czarnego jako takiego - w ten sposób będzie można oddać zróżnicowanie kolorów widoczne na zdjęciu, będzie też można położyć czarny wash, żeby podkreślić niektóre detale. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Rzadki ptaszek... popaczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 20 Maja 2022 Autor Share Napisano 20 Maja 2022 dalsza budowa modelu.. myślę, że w odpowiedniej kolejności.. gdzieś tak w połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 hhmm no dodaje chyba ostatnią fotkę , bo na szybkę wylał się klej, niestety jest nie do odratowania i pomalowalem ją tamiya clear blue.. wyrzucać modelu nie chcę czy tam coś. osobno szybki widzę że kupić się nie da, więc będzie stał na półce.. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Na przykładzie ostatniego zdjęcia : - pomalowałeś połówki, potem skleileś, a na grzbiecie szew do obróbki dalej zostaje - trochę nieumiejętnie nakładasz klej montując antenki- albo wieksza uwaga klejąc na gotowej powierzchni, albo montaż przed ostatnią warstwą farby(ryzyko ułamania zostaje), wtedy jeszcze mógłbyś usunąć kleksy po kleju. Skończ ten model mimo uszkodzonej szybki, potraktuj jako pole do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 tak zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 myślałem. że ta góra bez szpachli jakoś wyjdzie, no ale nie wyszła.. na szybkę nie fotunnie wylał się klej, a potem już pogubiłem kolejność montażu.. to mój chyba czwarty model a najbardziej skomplikowany w budowie jaki robiłem ;p.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) 47 minut temu, marciak90 napisał: myślałem. że ta góra bez szpachli jakoś wyjdzie, no ale nie wyszła.. na szybkę nie fotunnie wylał się klej, a potem już pogubiłem kolejność montażu.. to mój chyba czwarty model a najbardziej skomplikowany w budowie jaki robiłem ;p.. W dziale masz wiele warsztatów różnych maszyn. Przejrzyj sobie, zobacz chronologię co po czym koledzy robią, i wyciągnij wnioski. które części powinno się robić przed, a które po. Poza tym, forum jest po to, że jeżeli nie wiesz zapytaj. Naprawdę wiele osób bardzo chętnie Ci udzieli informacji. Trochę szkoda tego wiatraka, ale jeśli to pomoże rozwinąć Twój warsztat, to ofiara nie poszła na marne Dokończ go i pokaż... Nie zostawiamy swoich Edytowane 21 Maja 2022 przez Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Cześć! Tak się składa, że niedawno kupiłem ten model w przepaku Revella - u nich jest to zestaw 03876. To jest doskonała wiadomość, bo oznacza, że możesz od Revella dostać szkło jako część zamienną, może nawet bezpłatnie. Podaję adres: https://www.revell-service.de/en/spare-parts-service/ Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) wyszło coś takiego.. nie powiem, i tak nie było to łatwe ale może następnym razem będzie lepiej :P.. aha, zastanawiałem się nad washem czarnym i szarym jeszcze go nie dalem, skonczyla mi sie farba olive drab a muszę jeszcze coś poprawić.. to tyle jutro wrzucę więcej fotek - problemy z aparatem Edytowane 21 Maja 2022 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Zrób fotki oświetlonego modelu, a nie pod światło... Będzie coś widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 dopiero jutro te usuwam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 14 godzin temu, marciak90 napisał: myślałem. że ta góra bez szpachli jakoś wyjdzie, no ale nie wyszła.. na szybkę nie fotunnie wylał się klej, a potem już pogubiłem kolejność montażu.. to mój chyba czwarty model a najbardziej skomplikowany w budowie jaki robiłem ;p.. Raczej nigdy nie wychodzi. Bij-zabij, ale choć lekko papierkiem przypolerować trzeba albo szpachli jak pół łebka od szpilki nałożyć. Może jak linia podziału się pokrywa, może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 no tak jak myslalem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi