Spit Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie W kolekcji moich Mustangów w 1/48 najbardziej brakowało mi jeszcze wersji B z kabiną typu bird cage.Do wyboru miałem zakup Mustanga Tamiyi lub ICM. Tym razem wybrałem jednak Tamkę dodatkowo z tego względu iż zawiera doskonałe kalkomanie do samolotu Dona Gentila. Mój pomysł jest taki, aby wykonać maszynę Gentila potężnie styraną i zniszczoną warunkami wojennymi, ale tak by to przyzwoicie i realistycznie wyglądało. Na razie taki mały in box: Niedługo aktualizacja mam nadzieję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Też mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Możliwe, że by to był przepak ICMu? Części i ich podział wygląda baaardzo podobnie do Mustasia III, którego robiłem z ICM. Plus za wersję nie-D Będę śledził z uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Cześć ICM skopiował Tamkę, jeżeli chodzi o detale to wyszło to dobrze, ale jeżeli chodzi o sklejalność i spasowanie to jest już kiepsko. Mała aktualizacja Porównałem kadłub z planami no i jest w porządku. Rozwierciłem też pokrywy wlotów filtra powietrza.Lepiej to wygląda po malowaniu. Na razie tyle, niedługo ciąg dalszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 ICM skopiował Tamkę, jeżeli chodzi o detale to wyszło to dobrze, ale jeżeli chodzi o sklejalność i spasowanie to jest już kiepsko. Dzięki za wyjaśnienie nie bardzo sie orientuje kto co i kiedy pakował i kopiował ;p Istotnie w ICM musiałem się nieźle nagimnastykować żeby wszystko tam poupychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Witam Do tego co powiedział kolega Spit, należy jeszcze dodać to, że ICM ma dość podłą jakość oszklenia, kalkomanii i nie posiada ustalaczy. Model ICM jest hybrydą modelu Tamiya i Accurate Miniatures. Jeśli ktoś chce wykonać porządną replikę Mustanga w 48, to zarówno w Tamiyi, ICM jak i Accurate Miniatures, należy zwaloryzować kokpit (najlepiej płytkę PART, bądź żywicznym kokpitem AIRESA) oraz wymienić wnęki podwozia (tutaj również z pomocą przychodzi AIRES). Dobrze jest również wymienić nieco niedoskonały wirnik z zestawu na ten, który oferuje nam firma Ultracast. Śmigło będzie mieć wtedy idelany kształt i rozmiar. Życzę powodzenia podczas budowy i w razie czego służę pomocą. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Witam ponownie Jedno tylko zdjęcie.Powoli ale do przodu. Może nie wygląda to pięknie ale będzie i spełni swoje zadanie. Zacząłem malowanie wnętrza, w razie czego proszę o uwagi. Zacząłem już powoli działać z kokpitem, zamierzam pomalować podłogę na czarno i przetrzeć na brązowo, myślę ,że tak będzie dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Czy wlot powietrza do chłodnicy na pewno jest w takim kolorze? Nie mówię, że nie, pytam tyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Cześć No tak myślę , może jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Takie fotki znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Szkoda, że tak bardzo sie pospieszyłeś z tym malowaniem. Nie wyszlifowałeś charakterysycznych okragłych sladów po wtrysku Wygląda to nieestetycznie. Twoje wnętrze sie świeci. Trzeba było je dobrze odtłuścić i pomalować najpierw podkładem. Wnętrze chłodnicy radziłbym jednak pomalować na kolor stalowy lub przydymione aluminium. Yellow Zinc Chromate występował w Shangri-La w lukach uzbrojenia. Wnęki podwozia były w tym samolocie aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Cześć Malowanie się świeci gdyż zdjęcia robiłem gdy farba była jescze mokra, ślady po wypychaczach nie będą widoczne bo to sprawdziłem ,a dopiero potem malowałem.Kolor wnętrza chłodnicy przemaluję. Kolor wnętrza luku kółka ogonowego też na aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Witam. Od siebie dodam jeszcze , że kolor kabiny jest zbyt jasny . Na zdjęciu wygląda to na Zinc Chromate w odcieniu zielonym . W P-51B stosowano poczatkowo Dull Dark Green , a później Interior Green . Fotel pilota mógł być Bronze Green . Co do wnęk podwozia uściślę tylko ,że tzw. "aluminium" to powinna być ochronna farba aluminiowa , a nie naturalny metal poszycia . Jeszcze jedno - podłoga czarna jak najbardziej - była wykonana ze sklejki i pociągnięta specjalną farbą antypoślizgową . Ale niektóre fragmenty podłogi były wykonane z metalu , który pozostawiano w naturalnym kolorze . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 8 Lipca 2008 Autor Share Napisano 8 Lipca 2008 Cześć Kolejna mała aktualizacja, zacząłem pracować nad kokpitem. i mam pytanie czy podłoga może tak wyglądać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Wygląda jakby była z oksydowanego metalu, a w dodatku rażą te zacieki farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Witam. Jak wcześniej pisałem - podłoga była pomalowana antypoślizgową farbą składającą się z mieszanki piasku silikonowego i zwykłej czrnej farby , a więc faktura powinna być raczej matowa . Taką samą mieszankę stosowano w amerykańskich samolotach do chodników na skrzydłach . Przypuszczam jednak , że w zamkniętym kokpicie efekt oksydowanego metalu nie będzie aż tak widoczny . To , co na podłodze pomalowałeś na zielono powinno zostać w kolorze naturalnego metalu . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 8 Lipca 2008 Autor Share Napisano 8 Lipca 2008 Witam Poprawię, malowanie i zmatuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 12 Lipca 2008 Autor Share Napisano 12 Lipca 2008 Witam Wykończyłem kokpit, trochę poprawiłem jego kolory, niedługo zamknę kadłub, uwagi i wskazówki mile widziane. Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Czy to czarne pudło za siedziskiem nie powinno być aluminiowe (srebrne)? Kornik za pewne wie dokładnie A, no i pamiętaj koniecznie o srebrnym guziku na "zagłówku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Coś mi się kojarzy, że to wszystko za pilotem powinno być czarne. Znaczy to duże pudło czyli zbiornik paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 Właśnie do końca nie wiem jaki kolor powinien mieć ten zbiornik. Widziałem wiele wersji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Z tego co mi wiadomo, to wszystko powinno być czarne, z tym, że zbiornik był najprawdopodobniej matowy, a aparatura radiowa czarny satin (lub nawet gloss). Przewód instalacji tlenowej napewno nie był takiego koloru jak jest teraz w twoim kokpicie. Był koloru oliwkowego i dość solidnie się brudził podczas użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 Witam Kornik 69 Poprawię według Twoich wskazówek. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Spit jakiego koloru użyłes do tej kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 Witam Kokpit został ponownie poprawiony według wskazówek Kornika 69 Constructor Kokpit malowałem interior greenem Pactry zdjęcia: W rzeczywistości to wszystko się aż tak nie błyszczy. Pozdrawiam i w razie czego proszę o uwagi bo kadłub jeszcze nie sklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi