Jump to content

pytanie o farbę Gunze H-053 Neutral Gray

todeskvlt
 Share

Recommended Posts

Pomalowałem sobie ostatnio P-40 od Airfixa, na spód wybrałem farbę Gunze H-053 Neutral Gray którą spotkałem w 3 miejscach: w jednym filmiku na YT, po przekonwertowaniu z Humbrola na Gunze oraz w instrukcji od P-40N Warhawk z Special Hobby. Po pomalowaniu modelu trochę się zdziwiłem jasnością tego koloru która niewiele różni się od H052 Olive Drab którą mam na górze. Chciałbym się dowiedzieć czy ta farba po prostu jest taka ciemna czy moja jest w jakiś sposób wadliwa bo chyba nie powinno to tak wyglądać.

Na ostatnim zdjęciu jest spód słoiczka z jasnym osadem którego w żaden sposób nie byłem wstanie wymieszać, nawet spieniaczem do mleka.

PXL_20220711_122559882.thumb.jpg.b311c994932855915a148a630565dc20.jpg

PXL_20220711_122546347.thumb.jpg.5b70ee1ee5b69e8365e55c3f104dc6ff.jpg

PXL_20220711_121802815.thumb.jpg.b1434e8ad4c22f67a77724d6960d4a81.jpg

Po zdjęciach trudno wyrokować. NG to ciemna farba jak na przyzwyczajenia wywołane powszechną jasnością farb stosowanych na dolne powierzchnie. Farba powstawała nieco inaczej, ale dobrym punktem wyjścia jest zmieszanie czarnego z białym w proporcjach 1:1. To daje dobrą bazę  do obejrzenia sobie stopnia jasności NG.

36 minut temu, robertmodelarz napisał:

Fotka odnowionego egzemplarza, wg szary mnie powinien być jaśniejszy.

Tego akurat się domyślam patrząc choćby na ten filmik 

Chodzi mi konkretnie o ten mój słoiczek farby czy ona rzeczywiście jest taka ciemna czy na przykład moja jest zepsuta choćby przez ten jasny pigment który jest na dnie i którego nie mogę rozmieszać.

2 godziny temu, greatgonzo napisał:

Po zdjęciach trudno wyrokować. NG to ciemna farba jak na przyzwyczajenia wywołane powszechną jasnością farb stosowanych na dolne powierzchnie. Farba powstawała nieco inaczej, ale dobrym punktem wyjścia jest zmieszanie czarnego z białym w proporcjach 1:1. To daje dobrą bazę  do obejrzenia sobie stopnia jasności NG.

Dzięki, na dniach ogarnę białą farbę i spróbuję zmieszać.

Na tym filmiku są użyte te same farby co ja użyłem (9 min) i różnica w jasności jest dość spora

image.png.2487ca9b2d14bc34e7b67279f1d1de16.png

Edited by todeskvlt

18 minut temu, giberes napisał:

Jak ten jasny osad jest gruby, to może znacząco zmieniać kolor. Ja w takim przypadku patyczkiem najpierw rozbijam i zruszam tę warstewkę, a potem długo mieszam. 

Próbowałem wcześniej wykałaczką i efekt był taki ze tylko to "porysowałem" ale spróbuję czymś grubszym. Dzięki.

W dniu 11.07.2022 o 19:04, todeskvlt napisał:

Próbowałem wcześniej wykałaczką i efekt był taki ze tylko to "porysowałem" ale spróbuję czymś grubszym. Dzięki.

Porównanie Neutral Grey Tamiya Gunze, moja farba Gunze jest jaśniejsza.

Edited by robertmodelarz
  • Thanks 1