DBauer Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Zapomnij na razie o obiciach i technikach. Powinieneś czysto skleić i pomalować model a dopiero następnie go pokazać i poprosić o pomoc w treningu. Model należy też szlifować z nadlewek i nierówności. Kup odpowiednie akrylowe farby wyjmij kolejnego kota sklej porządnie i maluj 3 cienkie warstwy koloru podstawowego i daj fotki. Co nam się nie podoba w modelu? Wszystko. Model był by brzydki nawet jak byś go ładnie skleił i pomalował. Nadaje się może tylko do nauki. Mam nadzieję że się ni zrażasz do modelarstwa z powodu jednego niewypału. Masz 13 lat i całe modelarstwo przed tobą. Osobiście żałuję że wystartowałem w wieku 18lat bo wiem że jestem w modelarstwie raczej spalony ale robię co mogę. Mimo iż napisałem że bym go wywalił nie chciałem cię zniechęcić. W powyższym poście napisałem co według mnie powinieneś zrobić. Dostałeś propozycje użycia silnej chemii "kreta". Pamiętaj że "kret" jest niebezpieczny w w razie wypadku możesz się pokaleczyć. To że masz 13 lat nie znaczy ze nie możesz lepiej zrobić modelu i ufam że dzięki pomocy innych ludzi z forum w krótkim czasie będziesz robił modele lepiej niż ja. Będę obserwował twoją relacje z następnego modelu z powagą i wyrozumiałością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 12 Lipca 2008 Autor Share Napisano 12 Lipca 2008 Pytanie do wszystkich modelarzy... Czy wie ktoś ile schnie zmywacz do farb akrylowych?? A tak mówiąc o Kociaku to te nadlewki z wieży już są wyszlifowane i ich nie ma może leciutkie w tych miejscach gdzie się nie dało.... Obicia i otarcie wszystkie usunięte... Mam pytanie tzn. bardziej chce się was poradzić w jaki sposób wy robicie obicia i zadrapania i te różne efekty?? Będę wdzięczy za odpowiedzi... A... jeszcze duży szacunek dla was ale małe bo mało na koncie Hehe... Piszczie jak najszybciej się da albo nie nie spiezcie się... Ach róbcie jak chcecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 R_Mazzi pieknie to ujał haha..a jak trafnie ! viewforum.php?f=104 viewforum.php?f=40 Większość masz pod nosem,samo czytanie to wiedza,niestety trzeba próbować(kleić kolejne) Z racji wieku pewnie przyjmujesz to wszystko na serio..odpuść, rób swoje. Niekażdy model wychodzi super. To przytrafia się wszystkim,niemniej nie zwalnia to z większego dbania o samonaukę-masz net,masz masy artykułów,zdjęc itp. Zrób warsztat,pytaj,pytaj,pytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Przemos19 ja nie mam nic przeciwko temu że kolega taki model własnie wybrał. Poprostu mam na mysli pomysł italeri odnośnie takich model bo mija się on z ideą moelarstwa czyli robieniu modeli w jak najwiekszym stopniu z zgodnych z originałem. Ale zgadzam się że sa one dobre do nauki składania modelu jednak jusz malowanie jest trudne ze wzgledu na połączenie gąsek do kół. Teraz do kolegi Yonex13 zmywacz do akryli chyba nie wysycha tak mi się wydaje DBauer napisz mi prosze jak się mozna pokaleczyć kretem bo może czegoś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Kret może co najwyżej podrażnić skóre , ale to chyba taką delikatną , bo ja kompałem rece w krecie nie raz i jak widać pisze na klawiaturze ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Chyba chodziło o to, żeby z kretem, po prostu zachować ostrożność. Nie połykać nie wlewać sobie do oczu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 No na tyle głupi to chyba nikt nie jest żeby sobie kreta popijać.. Przynajmniej ja nie mam takiego zamiaru... A co do modelu obić nie ma czekam aż wyschnie zmywacz i będę działał dalej... Zaraz dam fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 No i cztery fotki po usunięciu obić zadrapań itp.... prosze komentować może nie za ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Szczerze mówiąc to model nadal nie wygląda dobrze. Na pierwszej fotce praktycznie nie widać odcięcia między wierzą, a jarzmem działa. Może to i pierwszy model, ale skorzystaj z kreta. Jak go umyjesz to na pewno dalej Ci pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Nom i jeszcze raz ... za grubo farby , specjalistą nie jestem ale to widać :( , moze byś spróbował żucić na to jakis delikatny wash , stonowało by to ten kolorek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Ja nie wiem co wy wszyscy z tym washem Sorry, ale to co jest na tym modelu nie nadaje się jako baza pod cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Yonex,ten model powinienes odpuścić(zostawić na treningi technik,dobór farbek itp). Może skusiłeś sie na niską cenę,małą ilość częsci...ale nietędy droga Wbrew pozorom, on wymaga ogromnego nakładu pracy-jeśli chodzi o wygląd/detale.Jesli jestes początkujący nie poradzisz Sobie z tym, powinienieś się skłonic raczej ku dokładniej odlanym modelom.Revell bądź Dragon w tej skali. Ilebys przy nim nie dłubał....bedzie jaki bedzie. Admina poproś o przeniesienie wątku do warsztatu, w galerii skrobanie ? pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 A w jaki sposób poprosić o to admina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Przeniosłem skoro chcesz przy nim jeszcze podłubać. Nie ma co - działaj działaj działaj - trening czyni mistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 Sluchajcie jaki efekt daje ten kret??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Sluchajcie jaki efekt daje ten kret??? Kret daje efekt czystego plastiku. Poszukaj w wyszukiwarce forum tematów o : kret cleanlux zmywanie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 Reggy gdzi to jest bo ja pszeszukałem pół modelworka i nic nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 viewtopic.php?t=6717&highlight=kret viewtopic.php?t=5821&highlight=kret viewtopic.php?t=2359&highlight=kret viewtopic.php?t=1138&highlight=kret viewtopic.php?t=579&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Widząc model zawołała modelarska ciżba - Do kreta z nim ! Do kreta ! Kret rozpuści farbę, która odejdzie od modelu - zostanie czysty plastik. Jeśli nie kleiłeś modelu Super Glutem (lub innym klejo-panem) to rozpuści też łączenia i model będzie się nadawał do powtórnego złożenia. Linki już masz. Rafał ma rację - używaj tego modelu do treningu, taki wiesz poligon doświadczalny. I jak malujesz nie mocz całego pędzla (włosia) w farbie, bo kładziesz zdecydowanie za dużo farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 Słuchjcie powiedźmy że model jest już po krecie... Jaką farbą go pomalować żeby było dobrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Słuchjcie powiedźmy że model jest już po krecie...Jaką farbą go pomalować żeby było dobrze?? No wiesz... to trochę zależy, czy np Afryka, Francja/Rzesza czy jakieś rozległe rejony frontu wschodniego. Zaglądałeś na www.panzer.punkt.pl ? Jeśli nie to przejrzyj bo nie za długo strona w sieci powisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 http://www.panzer.punkt.pl/panzers/2_tiger/color/Tiger_08.jpg Tak będzie wyglądał mój kotek... Tylko jaki to jest kolor maluję Pactrą... Aha jeszcze mam jedno pytanko czy Shermany M4A1 jeździły w Tunezji i jeśli tak to jak były malowane będę wdzięczny za wszelkie informacje... ------ Już mam dowód że Shermany tam były http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=Tunezja,+Luty+1943r&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 Wystarczy przeczytać 11 link i już wiem że tam były (nie otwierajcie go tylko przeczytajcie tytuł i pod tytuł). ------- Ale jak byłu pomalowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Z malowaniem Ci nie pomoge , ale używaj opcji edytuj , wtedy bedzie nam łatwiej wszystko czytać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 No wiem przepraszam zapomniałam podczas pisania... Jeżeli wiecie to piszcie jaka to farba do tego Tigera z Tunezji.. A słuchajcie ten Tiger będzie na dioramie z jeszcze jednym kotkiem i shermanem M4A1... Czytałem i może tak być to będzie właśnie Tunezja, Luty 1943 rok... Poszukajcie w necie na googlach i na stronce podanej przez Jendrasa pierwszego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Mam taką małą propozycję. Najpierw naucz się w miarę sklejać model bardziej skomplikowany niż "pięcioelementowy domek", malować tak, żeby obchodziło się bez kreta, samemu dobierać kolory farb. Bez posiadania tych umiejętności, chociaż w stopniu podstawowym możesz zapomnieć o tworzeniu jakiejkolwiek dioramy. A zanim zaczniesz męczyć kolejne modele potrenuj najpierw z tym już zaczętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi