Bikernytzu Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć, potrzebuje porady w temacie powracania połysku...mianowicie: Model malowany farbami ammo mig , pigmenty rozcienczalniki , zakończony lakierem Lucky varnish matt, później vallejo premium matt....wciąż po kilku tygodniach powraca połysk mimo iż po wyschnięciu Model kilka dni jest pięknie rowno jednolicie matowy...co zrobić z tym cholerstwem? Ponadto na powierzchni zaczynaja sie robic jakies nierówności...pierwszy raz widze cos takiego...Proszę o jakies porady Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Ammo czemu mnie to nie dziwi.:) Zamień na varnishe GX od Gunze. Albo chociaż Tamiya na IPA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Chyba do zmycia i powtórne malowanie...innymi farbami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Na innych modelach nie ma tego problemu , zmyć będzie ciężko bo było malowane etapami później sklejane wiec raczej odpada takowy pomysł.zakupilem emalie typu humrol , revel mr hobby tamiya będę testował cienkimi warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Czytam i czytam ....widzę, że wiele osób miało takie f*ckupy i nie było jednoznacznych porad pt , że to i to da rade. Więc chyba jeden z moich podejrzanych czyli rozcienczalnik albo pigment fixer dal ciała a teraz nie ma sposobu go odseparować i prysnąć Mattem. Zatem będę eksperymentował na własną rękę, łącznie z nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Pomimo różnych lakierów i prób wciąż to samo po wyschnięciu, lacznie z uzyciem nitro,hmm.... no to zacząłem kombinować i dumać... Po pierwsze , primo ...cokolwiek się tam dzieje (jakaś reakcja chemiczna) wciąż wychodzi na powierzchnię jak olej na wodzie. Po drugie , primo ...czym jest mat...przecież to chropowata , nierówna powierzchnia co nie odbija światła tak jak połysk. Tak stojac w łazience (tam operuje aero) spojrzałem na kropki na szkle po myciu zębów i jak matowe są na szkle. Więc po trzecie!primo ultimo...przecież pasta do zębów to nic innego jak pasta ścierna z drobinkami czyli taki bardzo zagęszczony matt varnish...ta da! Zganijcie co zrobiłem... Oto efekt: Tak oto przez zabrudzone szkło rozwiązał się problem powracającego polysku.stracone nerwy , wkur... ogromny i wizja , że wylądują w śmietniku moje miesieczne wypociny... Aktualnie :Modele czyste , bez kurzu,mat powrócił, trochę nałożony pigment sie stracił ale to nic, uzupełni się brudzing, stracone cebuliny polskie (ok.100zl) na różne lakiery matowe w sklepie modelarskim. Rozwiązanie?banał: szczoteczka i pasta do zębów, szcxotkowanie , niedokladne plukanie! woda usunięta strumieniem powietrza z aero i przedmuchana suszarka do włosów żony. Polecam każdemu (czytałem sporo wątków o tym samym problemie). Czasami rozwiązanie leży przed oczami Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Nie wiem jakiego fixera używaleś. Ja używalem miga taki z niebieska etykieta i mi sie plamy pojawiały (niestety używałem go punktowo). Nawet po macie nadal wyłaziły plamy na wierzch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Dokładnie ten sam ...widać jest z nim coś nie teges. Spróbuj szczoteczka i pasta to wyczyścić, u mnie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi