Skocz do zawartości

AK Sanding Stick

ChuChu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Ostatnio kupiłem trzy różne patyczki do szlifowania AK Sanding Stick. O ile ostatecznie jestem z nich w miarę zadowolony, tak chciałem Was przestrzec przed głupotami jakie wypisuje producent na stronie.

Tri-Stick: gradacja 400/1000/3000

Medium: 240

Fine: 600

Problem jest taki, że nie mam pojęcia co ta gradacja ma wspólnego z tym, co ogólnie przyjęło się przy papierach ściernych. Nie wiem, może w Hiszpanii papier jest mniej szorstki, a trawa bardziej zielona...

Tri-Stick: Gradacja 400, jest znacznie GŁADSZA niż typowy papier 600. Praktycznie nie ma szans żeby coś tym spiłować, a przecież papier 600 tnie bardzo mocno. O 1000 i 3000 się nie wypowiem, bo dla mnie są praktycznie gładkie.

Medium: Tutaj jest chyba całkiem ok, bo patyczek tnie mocno. Tyle że raczej nie jest to 240 według mnie. No i w zasadzie po Medium spodziewałbym się patyka do usuwania chociażby resztek po wycinaniu, a nie ścinaniu połowy elementu kilkoma ruchami.

Fine: Absolutnie nie ma nic wspólnego z papierem 600. Efekt jest taki, że papierem 600 ścinam plastik, a tym patyczkiem go wygładzam.

Tak jak pisałem wcześniej, same patyczki są całkiem fajne, ale ich oznaczenia to jakieś nieporozumienie. Według mnie gradacja jest zaniżona o jakieś 200, może nawet trochę więcej.

Aha, jeszcze jedna rzecz. Ja jakiś bardzo "EKO" nie jestem, natomiast są pewne granice. Jeżeli producent pakuje patyczek w dość gruby karton, a sam patyczek jest w plastikowej formie wklejonej w ten karton, to jest to chyba bardzo mocna przesada.

Co do gradacji nie będę się wypowiadał, chociaż kiedyś temat był chyba na forum dyskutowany.

Ale - najlepiej materiały do szlifowania i polerowania kupować w sklepach zajmujących się blacharstwem i  lakiernictwem samochodowym, ew. sprawdzić tę kategorię na allegro. To co sprzedają firmy modelarskie to często właśnie fikuśnie konfekcjonowane wyroby firm typu 3M, Mirka, Indasa i podobnych. Oczywiście w odpowiednio wyższych cenach.

45 minut temu, ChuChu napisał:

Nie wiem, może w Hiszpanii papier jest mniej szorstki, a trawa bardziej zielona

A może to różnica między standardem CAMI i FEPA?

https://abrasives-south.com/resources/abrasives-grading-system/#:~:text=Abrasives Grit Sizes%3A CAMI vs FEPA&text=Cami is identified by just,use between the 2 systems.

Tyle że AK jest z Hiszpanii, a nie USA. Chociaż może to jest jakiś trop.

18 minut temu, Fixer napisał:

Ale - najlepiej materiały do szlifowania i polerowania kupować w sklepach zajmujących się blacharstwem i  lakiernictwem samochodowym, ew. sprawdzić tę kategorię na allegro.

Robię tak, dlatego włókninę ścierną kupuję za kilka złotych. No ale są takie rzeczy, chociażby jak właśnie te patyki, które raczej ciężko kupić z innej branży. Oczywiście, można sobie zrobić samemu, ale te mają miękką warstwę, przez co dobrze dopasowują się do powierzchni. Oczywiście ma to swoje wady i zalety, jak wszystko.

W dniu 28.08.2022 o 20:14, ChuChu napisał:

ale te mają miękką warstwę, przez co dobrze dopasowują się do powierzchni. Oczywiście ma to swoje wady i zalety, jak wszystko.

Szmatki 3M na włókninie też są miękkie - kleje je do patyczków na różnej grubości taśmach piankowych.

• Like 1