Agnieszka Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 (edited) 63 lata temu ZSRR wykonał sztuczny krater na Księżycu sondą Łuna 2. Docelowo miał rozrzucić po powierzchni pięciokąty z radzieckimi insygniami ale misja zakończyła się niepowodzeniem i prawdopodobnie wyparowała przy zderzeniu z powierzchnią przy prędkości 3,3 km/s. Model nie za trudny. Należy tradycyjnie zwrócić uwagę na symetrię rozmieszczenia anten. Żywica z której jest wykonany model jest dość krucha i trzeba uważań aby nie ukruszyć detali. Dość trudnymi do wykonania elementami są rozwijalne, taśmowe anteny na dole sondy. Zastanawiało mnie na początku co to za okrągłe „coś”. W końcu znalazłam na YouTubie film, który pokazuje zasadę działania tych anten. Przy malowaniu nie było co szaleć, jedynie stożek na górze wymagał zastosowania dwóch kolorów i precyzyjnego maskowania. Skupiłam się głównie na podstawce i odzwierciedleniu powierzchni Księżyca oraz patynowaniu napisu. Edited September 13, 2022 by Agnieszka 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juffre Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 Jak zwykle bardzo ładne wykonanie! Podoba mi się Gdzie udało Ci się dostać ten model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 jak zwykle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts