Marcin_C Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 (edited) Wrzucę tą relacje i tutaj Model, który zamierzam zbudować to Fw 190 D-9 z zestawu Hasegawa w skali 1:32. Jako dodatki waloryzacyjne zastosuję cztery zestawy części fototrawionych firmy Eduard. Zestawy te to el. wewnętrzne, el. zewnętrzne, klapy lądowania oraz zestaw tabliczek inspekcyjnych. Dodatkowo na modelu odtworzone zostanie nitowanie na podstawie dostępnych planów. Wybrane malowanie to: Fw 190 D-9 W.Nr 500618 "czarne 10" z 2./JG 26 Malowanie wykonane będzie na podstawie dokumentacji zawartej w publikacji "FW 190 D Camouflage and Markings vol. II" czeskiego wydawnictwa JaPo. Kalki zestawowe. Model malowany będzie farbami Model Master i wykańczany werniksami Microscale. Przygotowane pod malowanie kolorami podstawowymi elementy silnika widoczne przez wnękę podwozia głównego. Element ten jest bardzo charakterystyczny dla FW 190 z serii D. Fot.1 Poskładany do zdjęcia, zwaloryzowany własnym sumptem element silnika widoczny przez wnękę podwozia. Fot.2 Waloryzowałem na podstawie posiadanej dokumentacji, niestety nie wszystko widać na zdjęciach i rysunkach, więc część przewodów ma przebieg/zakończenie hipotetyczne. Wnęka podwozia odbyła wstępna waloryzację, dodane będzie jeszcze kilka przewodów, ale to w późniejszym etapie budowy. Fot.3 Fot.4 Fot.5 Pokrywy zbiorników paliwa nie nituję, gdyż jest wielce prawdopodobne, że mój egzemplarz miał je zrobione z drewna. Wymaga to jeszcze zaszpachlowania linii podziału blach na zbiorniku. Fot.6 Kokpit prawie gotowy, zdjęcie fatalne ... tak więc wybaczcie, na żywo wygląda to o wiele lepiej. Fot.7 Ostatnie zdjęcia przed zamknięciem połówek kadłuba. Widoczny przez wnękę podwozia fragment silnika + detale dorabiane z kabelków, przewodów itp. Fot.8 Fot.9 Kokpit praktycznie gotowy, delikatny 'wash' będzie dodany w późniejszym czasie. Fot.10 Fot.11 Fot.12 I to na razie tyle Pozdrawiam. Edited July 29, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Fajnie, że i tu się ujawniłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted July 29, 2008 Author Share Posted July 29, 2008 Coś drgnęło Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted July 29, 2008 Share Posted July 29, 2008 po powrocie z urlopu taka niespodzianka. Wreszcie coś w słusznej skali. Mam takiego na półce (jeszcze w pudełku) więc będę się uważnie przyglądał a nawet i czasami pytał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted July 29, 2008 Author Share Posted July 29, 2008 Powiedziałbym, że jedynej słusznej Co do pytań, jeśli będę znał odpowiedź nie omieszkam jej udzielić, ale ja to lepiacz jestem prędzej niż modelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 Powiedziałbym, że jedynej słusznej W tym temacie zgadzam się całkowicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 Co tak wszyscy mają z tą "jedynie słuszną" skalą ... Z ulubioną skalą jest jak z d... - każdy ma swoją PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted July 31, 2008 Author Share Posted July 31, 2008 Twoja jedynie słuszna to 1:72 więc cicho siedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 Siadam sobie i oglądam. Też będę robił Fokę, tylko, że w 1:48. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted July 31, 2008 Author Share Posted July 31, 2008 No to życzę powodzenia, bo jeśli to będzie Fw 190 D to pogryzę jak zostawisz zamkniętą wnękę podwozia ... Co do bohaterki tej relacji, kładę sobie kolorki kamuflażu powoli, jak będzie coś warte pokazania, nie omieszkam. Tymczasem wracam do Gunze, malowanie nimi to jak na razie sama przyjemność. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted August 1, 2008 Author Share Posted August 1, 2008 Witam, Kolejny krok do przodu. Nastąpiła zmiana, w tak zwanym międzyczasie zakupiłem na próbę farby Gunze i raczej już przy nich zostanę Czas na zdjęcia. Pozdrawiam. Dziś ciepło i ładna pogoda prawdopodobnie uda się dokończyć malowanie kamuflażu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted August 4, 2008 Author Share Posted August 4, 2008 Kolejny mały kroczek Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 Ładny ten brązowy Pięknie i czyściutko - czekam na dalsze odcinki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marwaw Posted August 5, 2008 Share Posted August 5, 2008 "Pod but"? Skąd ja to znam? A jo, jakiś kretyn tak opisywał swoje modele A Foczka się zacnie zapowiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 Słownie raportuję bo nie za bardzo jest co pokazać. 1. Nieco poprawiłem z ręki przejścia kolorów, wygląda to teraz moim zdaniem lepiej. 2. Zacząłem malowanie oznaczeń przy użyciu masek firmy Montex. 3. Pas RV i statecznik pionowy się malują. Myślę, że w niedzielę wieczorem pojawią się kolejne zdjęcia. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 to czekamy do niedzieli wieczór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zgrabny Posted August 8, 2008 Share Posted August 8, 2008 Kiedy ja dojde do takiego poziomu. REWELACJA !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted August 8, 2008 Author Share Posted August 8, 2008 Widzisz kolego Zgrabny, ja bym chciał dojść do takiego poziomu jak na tym modelu źródło www.hyperscale.com model: Chris Wauchop To jest REWELACJA a mój model to zwykły przeciętniak poparty pracą i jeszcze raz pracą i doskonaleniem swoich umiejętności, i przede wszystkim cierpliwość. Mimo popełniany błędów wciąż się uczę i staram, żeby każdy następny model był lepszy od poprzedniego. Inna sprawa, że ten model jest w sumie 6 modelem, który robię po powrocie do modelarstwa po latach. Pozdrawiam. P.S. Jak kogoś zaczną moje prace inspirować to idę na emeryturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted August 10, 2008 Author Share Posted August 10, 2008 Malutki postęp. Jak na pierwszy raz z maskami Montex'u jestem zadowolony, jedna mała rzecz do poprawy i będzie zupełnie dobrze. Kilka podmalunków, ale to jak dokleję osłonę chłodnicy do całości. Trzy zdjęcia: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 No ładnie panie, ładnie ogonek ładniutki. Całkiem miodna foczka się szykuje pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 fajna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts