Marcin_C Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 (edytowane) Wrzucę tą relacje i tutaj Model, który zamierzam zbudować to Fw 190 D-9 z zestawu Hasegawa w skali 1:32. Jako dodatki waloryzacyjne zastosuję cztery zestawy części fototrawionych firmy Eduard. Zestawy te to el. wewnętrzne, el. zewnętrzne, klapy lądowania oraz zestaw tabliczek inspekcyjnych. Dodatkowo na modelu odtworzone zostanie nitowanie na podstawie dostępnych planów. Wybrane malowanie to: Fw 190 D-9 W.Nr 500618 "czarne 10" z 2./JG 26 Malowanie wykonane będzie na podstawie dokumentacji zawartej w publikacji "FW 190 D Camouflage and Markings vol. II" czeskiego wydawnictwa JaPo. Kalki zestawowe. Model malowany będzie farbami Model Master i wykańczany werniksami Microscale. Przygotowane pod malowanie kolorami podstawowymi elementy silnika widoczne przez wnękę podwozia głównego. Element ten jest bardzo charakterystyczny dla FW 190 z serii D. Fot.1 Poskładany do zdjęcia, zwaloryzowany własnym sumptem element silnika widoczny przez wnękę podwozia. Fot.2 Waloryzowałem na podstawie posiadanej dokumentacji, niestety nie wszystko widać na zdjęciach i rysunkach, więc część przewodów ma przebieg/zakończenie hipotetyczne. Wnęka podwozia odbyła wstępna waloryzację, dodane będzie jeszcze kilka przewodów, ale to w późniejszym etapie budowy. Fot.3 Fot.4 Fot.5 Pokrywy zbiorników paliwa nie nituję, gdyż jest wielce prawdopodobne, że mój egzemplarz miał je zrobione z drewna. Wymaga to jeszcze zaszpachlowania linii podziału blach na zbiorniku. Fot.6 Kokpit prawie gotowy, zdjęcie fatalne ... tak więc wybaczcie, na żywo wygląda to o wiele lepiej. Fot.7 Ostatnie zdjęcia przed zamknięciem połówek kadłuba. Widoczny przez wnękę podwozia fragment silnika + detale dorabiane z kabelków, przewodów itp. Fot.8 Fot.9 Kokpit praktycznie gotowy, delikatny 'wash' będzie dodany w późniejszym czasie. Fot.10 Fot.11 Fot.12 I to na razie tyle Pozdrawiam. Edytowane 29 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Fajnie, że i tu się ujawniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Coś drgnęło Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 po powrocie z urlopu taka niespodzianka. Wreszcie coś w słusznej skali. Mam takiego na półce (jeszcze w pudełku) więc będę się uważnie przyglądał a nawet i czasami pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Powiedziałbym, że jedynej słusznej Co do pytań, jeśli będę znał odpowiedź nie omieszkam jej udzielić, ale ja to lepiacz jestem prędzej niż modelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Powiedziałbym, że jedynej słusznej W tym temacie zgadzam się całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Co tak wszyscy mają z tą "jedynie słuszną" skalą ... Z ulubioną skalą jest jak z d... - każdy ma swoją PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Twoja jedynie słuszna to 1:72 więc cicho siedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Siadam sobie i oglądam. Też będę robił Fokę, tylko, że w 1:48. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 No to życzę powodzenia, bo jeśli to będzie Fw 190 D to pogryzę jak zostawisz zamkniętą wnękę podwozia ... Co do bohaterki tej relacji, kładę sobie kolorki kamuflażu powoli, jak będzie coś warte pokazania, nie omieszkam. Tymczasem wracam do Gunze, malowanie nimi to jak na razie sama przyjemność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam, Kolejny krok do przodu. Nastąpiła zmiana, w tak zwanym międzyczasie zakupiłem na próbę farby Gunze i raczej już przy nich zostanę Czas na zdjęcia. Pozdrawiam. Dziś ciepło i ładna pogoda prawdopodobnie uda się dokończyć malowanie kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Kolejny mały kroczek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Ładny ten brązowy Pięknie i czyściutko - czekam na dalsze odcinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 "Pod but"? Skąd ja to znam? A jo, jakiś kretyn tak opisywał swoje modele A Foczka się zacnie zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Słownie raportuję bo nie za bardzo jest co pokazać. 1. Nieco poprawiłem z ręki przejścia kolorów, wygląda to teraz moim zdaniem lepiej. 2. Zacząłem malowanie oznaczeń przy użyciu masek firmy Montex. 3. Pas RV i statecznik pionowy się malują. Myślę, że w niedzielę wieczorem pojawią się kolejne zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 to czekamy do niedzieli wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zgrabny Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Kiedy ja dojde do takiego poziomu. REWELACJA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Widzisz kolego Zgrabny, ja bym chciał dojść do takiego poziomu jak na tym modelu źródło www.hyperscale.com model: Chris Wauchop To jest REWELACJA a mój model to zwykły przeciętniak poparty pracą i jeszcze raz pracą i doskonaleniem swoich umiejętności, i przede wszystkim cierpliwość. Mimo popełniany błędów wciąż się uczę i staram, żeby każdy następny model był lepszy od poprzedniego. Inna sprawa, że ten model jest w sumie 6 modelem, który robię po powrocie do modelarstwa po latach. Pozdrawiam. P.S. Jak kogoś zaczną moje prace inspirować to idę na emeryturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Malutki postęp. Jak na pierwszy raz z maskami Montex'u jestem zadowolony, jedna mała rzecz do poprawy i będzie zupełnie dobrze. Kilka podmalunków, ale to jak dokleję osłonę chłodnicy do całości. Trzy zdjęcia: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 No ładnie panie, ładnie ogonek ładniutki. Całkiem miodna foczka się szykuje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi