Skocz do zawartości

Mitsubishi A6M2 Zero, Eduard 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
IMGP2154

Chciałem Wam pokazać ostatni ulepek.

Niestety z braku czasu budowa się mocno przeciągnęła, co odbiło się na jakości - musiałem oderwać owiewkę i ją wyczyścić od środka, skutki niestety widać.

Poza tym w boju zaginęła osłona podwozia - efekt mieszkania z kotem.

Mam nadzieję że model się spodoba :)

IMGP2155.thumb.JPG.5b835ff45fe49b63dc78edcce4873df0.JPGIMGP2154.thumb.JPG.16cb3e91d3515c63faf83b7a4e35fdb8.JPGIMGP2150.thumb.JPG.44d37bcdf376ce4575bcf8fbfe072aaf.JPGIMGP2148.thumb.JPG.7cf8bd4b04e354db366f7b522787b290.JPGIMGP2147.thumb.JPG.d478e6d90f302ad0a6e77e3b5ddde333.JPGIMGP2146.thumb.JPG.54a729b1410c73e53f1af350dca6c9f9.JPGIMGP2145.thumb.JPG.68dc5b13d9081c1f503aefe889c13fa2.JPGIMGP2156.thumb.JPG.ed084d11142720aa210cb06ead5cfefe.JPG

• Like 18
Napisano

Mnie się podoba. Lekko zmachany misjami, z wyczuciem pomalowany.

Czemu zamknąłeś na głucho kabinę?

Napisano

Dzięki za dobre słowa, cieszę się, że się podoba.

Owiewka..., no cóż. To jest pół zestawu Tora, tora, tora. Postanowiłem zrobić jednego z zamkniętą kabiną, drugiego z otwartą. Ten jest z zamkniętą, drugi czeka w kolejce - może dokupię do niego jeszcze jakieś dodatki Edka.

Malowanie to w zasadzie standard: surfacer, preshading, marmurek, baza, wash, jasny brud, ciemny brud - oba z wykorzystaniem szablonów od Ushi van der rosten.

Farby Gunze, baza to o ile pamiętam Hemp 50% + RLM 02 50% plus miejscowe rozjaśnienia z dodatkiem białego. Oznaczenia od masek.

Jedynie kołpak ma pod bazą sreberko zamiast surfacera.

Napisano

Model bardzo ładny tylko ta osłona kabiny.... Ja bym ją odkleił, uzupełnił ubytki, wyszlifował, pomalował i na swoje miejsce. Osłona podwozia to też nie problem dorobić, zwłaszcza, że masz drugi komplet wyprasek.

Napisano

Dzięki za propozycję, ale nie będę Cię ograbiał 😉

Jak zaproponował kolega RogerM,  osłonkę podwozia dorobię bez większego problemu. Dosztukuję też krawędź kadłuba pod owiewką i samą krawędź owiewki - w końcu to fragmenty pokryte farbą. A jak coś pójdzie nie tak, to zawsze mogę wykorzystać drugą z zestawu - z założenia nie powinna już być potrzebna.

Napisano (edytowane)

Nie chodzi o "rozgrabianie". Zacząłem model, skopałem go kompletnie i leży. Części trzymam jako "śmietnik" modelarski.

Jeżeli chcesz, to wyślę ( o ile mam) części za koszt wysyłki Paczkomatem. Nie namawiam oczywiście.

Edytowane przez ChuChu
  • 2 months later...
Napisano

Ooo! Przegapiłem Twój wcześniejszy modela, a też - jak Wildcat - bardzo przyjemny.
Spójny i konsekwentny. :cool:

No i widzę, że mieszanka hemp + RLM02 sprawdziła się. 

Napisano
6 godzin temu, HK1885 napisał:

No i widzę, że mieszanka hemp + RLM02 sprawdziła się. 

Tak, to mój drugi Japończyk z Kido Butai pomalowany w ten sposób. A w kolejce są następne...