Agnieszka Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 (edited) 07 października 1959 stacja fotograficzna na pokładzie Łuny 3 wykonuje na kliszy 20 fotografii odwrotnej strony Księżyca, wywołuje je fotochemicznie, skanuje i w drodze powrotnej przesyła na Ziemię. Model piękny i dość skomplikowany, posiada wiele elementów fototrawionych z detalami i segmentami fotoogniw. Największym problemem było dla mnie pomalowanie tych jak to się kiedyś mówiło „baterii słonecznych”. Chciałam projektować kalki, ale w końcu zdecydowałam się na niebieski cienkopis permanentny, którym pod lupą naniosłam kilkaset razy kolor na każdy oddzielny element fotoogniw. Nie do końca jestem zadowolona z efektu ale na razie nie mam lepszego pomysłu. Wycięłam również z folii, szklaną osłonę obiektywów. Dodatkowo podrasowana podstawka i kolejny model z serii pierwszych radzieckich sond kosmicznych gotowy. Edited October 7, 2022 by Agnieszka 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 (edited) podoba się Edited October 7, 2022 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 Jestem na tak, ciekawą niszę tematyczną sobie znalazłaś. Jakiej wielkości jest ten model? Może jakiś odnośnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 Ładnie się prezentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted October 7, 2022 Author Share Posted October 7, 2022 7 cm długości, 9 cm wysokości z podstawką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts