Lopat Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Cześć. Mam problem ze struktura lakieru, robi się taka kaszka... nie wiem jak to opisać... powierzchnia jest jak papier ścierny. Nie ma znaczenia czy to lakier kolorowy czy bez barwny. Nie wiem co jest tego przyczyną i jak takiego zjawiska uniknąć. Maluje lakierami tamiya i mr.hobby w większości. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Trochę mało danych podałeś. Czym rozcieńczasz i w jakich proporcjach, jakie ciśnienie? Jednak najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że powodem jest za słabo rozcieńczona farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Przyczyn może być kilka. Najczęściej jest to zbyt gęsta farba. Farba/lakier wysycha zanim się "rozpłynie" na modelu. Do tego dochodzi jeszcze kwestia ciśnienia powietrza jakie podajesz na aerograf. Dodatkowo jak ja maluję farbami lub lakierami z połyskiem, to dodaję kilka kropli opóźniacza (retardera), co dodatkowo zapewnia ładne ułożenie się farby na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lopat Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o rozcienczanie to przyznaje ze robię to na oko. Ale raczej dbam by była farba rzadka, ciśnienie ok.52psi Wyszła mi taka kasza jak na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 3 minuty temu, Lopat napisał: Jeśli chodzi o rozcienczanie to przyznaje ze robię to na oko. Ja też rozcieńczalnika leję na oko, do mitycznej konsystencji mleka. Zazwyczaj daję sporo więcej rozcieńczalnika niż farby. 3 minuty temu, Lopat napisał: ciśnienie ok.52psi Ja maluję na zdecydowanie niższym ciśnieniu, na poziomie 10-15 psi, czasami max 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lopat Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 9 minut temu, radziu_82 napisał: Ja też rozcieńczalnika leję na oko, do mitycznej konsystencji mleka. Zazwyczaj daję sporo więcej rozcieńczalnika niż farby. To by znaczyło że u mnie może być za gęsta farba... Co do ciśnienia to przy niższym zaczyna pluć. Dobra, co teraz zrobić z tym modelem? Paint-remover i na nowo malowanie czy da się to jakoś uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 3 minuty temu, Lopat napisał: Dobra, co teraz zrobić z tym modelem? Paint-remover i na nowo malowanie czy da się to jakoś uratować? Teraz są modne matowe, tudzież satynowe powłoki w samochodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 25 minut temu, Lopat napisał: Jeśli chodzi o rozcienczanie to przyznaje ze robię to na oko. Ale raczej dbam by była farba rzadka, ciśnienie ok.52psi Zdecydowanie za wysokie ciśnienie i za małe rozcieńczenie. Jak pluje farbą przy niższym (20psi) ciśnieniu to ewidentny znak, że trzeba mocniej rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Zdecydowanie za gęsta farba, ja MR Hobby i Tamiyę rozcieńczam tym: Mr.Hobby T-101 Mr.Color Thinner- może być w większych opakowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lopat Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc!! Postaram się pomalować go jeszcze raz ale rzadkim lakierem i zobaczymy co z tego wyjdzie. No i ciśnienie zmniejszę. Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Napisz jeszcze jaki masz aero i jaką dysze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi