Seb Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 A taki tam, żeby nie było, że nic nie robię tylko ... Pełna nazwa modelu: Panzerkamfwagen VI Tiger I Ausf. E (Sd.Kfz.181) Mittlere Production, Kommandant Otto Carius, Tamiya 1:35 (uff). Dodatki kupne: - zimmerit ATAK, - gąsienice Friulmodel, - lufa i antena ArmoScale, - blaszki Eduard + Aber, - liny holownicze Eureka XXL. Od siebie: - ruchome zawieszenie, - lufa wieżowego km-u i segmenty wyciora zrobione z igieł do strzykawek. - kilka spawów (na szczęście większość brakujących zakrył zimmerit), - przewód do lampy. Podstawowa farba H403 Gunze. Ps. Przepraszam za kolejnego Tygrysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Ps. Przepraszam za kolejnego Tygrysa. Chyba nie ma za co przepraszać, bo zacnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 model fajnie wygląda niedawno sklajałem identycznego taka dziwna rzecz rzuciła mi się w oczy ano mianowicie karabin, on tak zawsze skierowany jest do dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Dawno nie było na Modelworku, tak wypasionego modelu. Piękny Tygrys, brak błotnika dodał mu smaku, super omalowany. Bardzo mi się podobają te delikatne obicia - nie przesadzone i za to wielki plus. Gąski się pięknie ułożyły - jednak co friule to friule. Ładne fotki. Można tak bez końca. Podsumowując wzorowy Tiger I.... Czekam na kolejny model w Twoim wykonaniu. PS: Widzę otwarte włazy - Czy będą figurki załogi z zestawu Tamki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Bardzo ladny model. Super fotki. Robione kom.? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Dzięki Panowie. tankista17 - lufa powinna być skierowana do góry, ale ta opada , nie wpadłem na pomysł z przeciwwagą. Jakub Ślęczka - tak, planuję jakieś figurki, ale raczej nie te z zestawu chociaż są bardzo fajne. A kolejny model, to tez Tygrys Tamki, ale wczesny, na razie zbieram materiały. czak45 - jak zwykle komórka, wysłużony SE D750i, który służy już tylko do zdjęć. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Tygrys Tamki, ale wczesny, na razie zbieram materiały. Jeśli chodzi o dokumentacje to interesuje Cię jakiś konkretny pojazd, czy nie masz jeszcze upatrzonego?? Mogę coś pogrzebać w mojej szafie i po zakładkach w kompie z ciekawymi linkami - jakby co, wyślę na priv. A'propos. Chyba też dozbieram wszystkie możliwe dodatki, do Koenigstigera Porsche od Tamki i dopiero wtedy, go zacznę. Patrząc na Twojego w pełni dofinansowanego Tigera - warto poczekać i mieć full wypasa. wysłużony SE D750i, który służy już tylko do zdjęć. Tym bardziej szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Chodziło mi o materiały modelarskie, czyli jak zwykle pierdoły, gąski, lufa itd. Jeżeli chodzi o literaturę, to mam wszystko co wyszło w kraju na temat Tygrysa. Mam już wstępnie upatrzone malowanie, ale o tym wkrótce w dziale "warsztat". Pzdr Edit, oczywiście linkami nie pogardzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 jak zwykle komórka, wysłużony SE D750i, który służy już tylko do zdjęć. A ja myslalem na poczatku, ze to jakas mega lustrzanka. Zdjecie robia troszeczke takie wrazenie jak grafika 3D. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Bardzo ładny modelik, aż mu dziewczyny w pracy zaglądają zza biurka co tam oglądam z taką pasją Widać lubią Tygrysy ?! Bardzo podoba mi się układ jezdny i jak Kuba napisał delikatne, nieprzesadzone obicia. Chciałbym kiedyś dojść do takiej wprawy w sklejaniu moich modeli, zazdroszczę fachu. Te dodatki pewnie kosztowały Cię majątek co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Te dodatki pewnie kosztowały Cię majątek co ? dołączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 W zasadzie dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają , ale "powiem" tak: Za dodatki mógłbym kupić dwa i pół modelu tego Tygrysa, a kosztował 129 zł. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 No to ładnyś agent nie ma co ... to model + gadżety to już niezła sumka ale warto było, model klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Gdzie go kupowałeś Ja za swojego zabuliłem 84 PLN(ze zniżką dla stałych klientów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Gdzie go kupowałeś Ja za swojego zabuliłem 84 PLN(ze zniżką dla stałych klientów ) Dwa razy przegrałem go na Allegro, chciałem już ściągać z Lucky Model, ale wyszło by tylko 10 zł mniej i w dodatku nie mieli go na stanie. Kupiłem w MojeHobby, a dzisiaj kurier przywiózł od nich kolejnego Tygrysa Tamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Bardzo fajny tygrysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Świetny tygrys! Super kolor. Jak Ci się maluje gunze? Wszyscy tak zachwalają, że chyba też się przerzucę, bo cóż pozostaje, jak widzę tak pięknie położony kolor. Jednym słowem: Gratulacje! P.s. Gąsienice malowałeś, czy jakiś blackenit zastosowałeś? pozdrowienia, Radek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Świetny tygrys! Super kolor. Dzięki. Jak Ci się maluje gunze? Wszyscy tak zachwalają, że chyba też się przerzucę, bo cóż pozostaje, jak widzę tak pięknie położony kolor. W sumie farba jak farba, pod aero idealna, ale o pędzlu zapomnij. Gąsienice malowałeś, czy jakiś blackenit zastosowałeś? Najpierw Surface 1000 Gunze, następnie Vallejo gun metal rozmieszany z czarnym 50/50 i na koniec płukanka pigmentami Mig-a. Ale bardzo chciałem spróbować tego specyfiku, ale znikł z Allegro. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Śledziłem relacje z modelu od dnia zakupu. Myślałem że będzie ładny z powodu dodatków ale że będzie aż tak dobry to nie wiedziałem:). Model rozwala:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Model,pomimo masy dodatków "położony" na malowaniu. Żeby nie być gołosłownym, narobiłeś obić np. na linach, które to wskazują na częste używanie, natomiast płyta pod nimi jakby nie nosiła jej śladów(obicia/otarcia linod lin), na bandażach (przynajmniej tak fotki pokazują) wyłazi dkgb. Następna sprawa to wyblaknięcia, widać je ostro na górnej płycie wieży, Reszty nie widać(pod wieżą), podkład pod zimmem zbyt ciemny w moim odczuciu-względem wyglądu eksploatacyjnego farby bazowej. Następna sprawa-narzędzia, głównie drewno. Są zbyt czyste, podejdź do pierwszego lepszego warsztatu i spójrz na młotki, ich trzonki są(jak to określiłeś) jakby z mebli, z wyższej półki-no chyba że wymienili na nówki( ze zdjęć wynika że są suchopedzlowane-moim zdaniem niepotrzebnie) Szrama na zasobniku, zbytnio uwydatniłeś, wyglada jakby był wykonany z stali na pancerz Niepodoba mi sie takze(nie ma obowiazku) jakość odprysków na osłonach wydechów, sa zbyt grube(jakby na nich było minimum 30 warstw farby-są za grube te odejścia) Gasienice-wygladaja nijako, ani sie nie świecą w miejscach styku z gruntem-twardym, ani nie maja syfku gleby-jesli twardo świeciłyby się jak psu.....jesli grunt,także by się świeciły mając dodatkowo syfek, w tym modelu tego brak. Pray właz wieży, wybacz,ale tam na "kole zamka" nie ma wytarcia,przecież to jedna z częściej używanych powierzchni, nie zapomniałeś o nich w mocowaniu MG, czy "otworze dowódcy", tam niestety to też razi(mnie oczywiście) To samo się tyczy tylnych błotników, skrzydło ruchome obiłeś, natomiast reszty nie, a szkoda. Pomijając reszte, ostatnia sprawa to lakier, jest zbyt matowy-to co jest na lufie wygląda super-reszta, wyglada jakby wyjechał prosto z lakierni po podkładzie, który nota bene jest ostrym matem. Jak zacząłem, model świetnie wyprodukowany detalowo, natomiast malowanie jest baaaaardzo średniawe i śmiało można nad nim jeszcze popracować. A taki tam, żeby nie było, że nic nie robię tylko ... Mr. Green No właśnie Reasumując, model ostro napasiony, jak dla mnie nieskończony. pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 No w końcu ktoś pojechał na bandażach (przynajmniej tak fotki pokazują) wyłazi dkgb. Na pewno nie wyłazi, robię różne babole, ale takiego czegoś nie. ze zdjęć wynika że są suchopedzlowane-moim zdaniem niepotrzebnie) Nie, podkład Humbrol 110 i umbra. Niepodoba mi sie takze(nie ma obowiazku) jakość odprysków na osłonach wydechów, sa zbyt grube(jakby na nich było minimum 30 warstw farby-są za grube te odejścia) To mi się najbardziej nie podoba, za świeża była farba jak przyłożyłem taśmę, farba odeszła za dużymi płatami. Gasienice-wygladaja nijako, ani sie nie świecą w miejscach styku z gruntem-twardym, ani nie maja syfku gleby-jesli twardo świeciłyby się jak psu.....jesli grunt,także by się świeciły mając dodatkowo syfek, w tym modelu tego brak. Mają wytarty "bieżnik". To samo się tyczy tylnych błotników, skrzydło ruchome obiłeś, natomiast reszty nie, a szkoda. Duże obicia raczej równałyby się urwaniem błotników. Pomijając reszte, ostatnia sprawa to lakier, jest zbyt matowy-to co jest na lufie wygląda super-reszta, wyglada jakby wyjechał prosto z lakierni po podkładzie, który nota bene jest ostrym matem. Lufa psiknięta była lakierem w spayu Gunze TopCoat, a reszta aero lakierem matowym Model Master, a to chyba najbardziej matowy lakier jaki znam. Z drugiej strony to czy zimmerit powinien mieć lekki połysk to nie jestem pewien. malowanie jest baaaaardzo średniawe i śmiało można nad nim jeszcze popracować.Reasumując, model ostro napasiony, jak dla mnie nieskończony. Możliwe. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Duże obicia raczej równałyby się urwaniem błotników. A nie wygięciu osłon? To taka akademicka dysputa się zacznie, wybacz że "pojechałem", jak to ująłeś, po Twojej pracy,pisze co widzę. Nie martw się, mnie tez nieraz "boli" że nie umiem pokazać modelu w sposób taki jak to widzę, mam troszkę inny aparat i też się gubię i za przeproszeniem dupa ze mnie nie fotograf. Lufa psiknięta była lakierem w spayu Gunze TopCoat, a reszta aero lakierem matowym Model Master, a to chyba najbardziej matowy lakier jaki znam. Z drugiej strony to czy zimmerit powinien mieć lekki połysk to nie jestem pewien. Mnie nie chodzi o zimm, który jest za czysty(tak przy okazji),a o powierzchnie płaskie ze stali. Seb, dopracuj to-rozumiem ze model może przez to trafić do kosza,czy kąpieli, niemniej każdy z Nas stoi przed takim dylematem...warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 wybacz że "pojechałem", jak to ująłeś, po Twojej pracy,pisze co widzę. Luz, przecież o to chodzi, nie ma modeli doskonałych. Seb, dopracuj to-rozumiem ze model może przez to trafić do kosza,czy kąpieli, niemniej każdy z Nas stoi przed takim dylematem...warto ? Bez przesady, prędzej skończyłbym z modelami niż ten Tygrys miał by trafić do kreta. Dla mnie model jest skończony, robi się następny. Wracając do tych wszystkich obić i brudu itd, to wiadomo że większość tych bajerów to tanie efekciarstwo, które w niektórych wypadkach mało ma wspólnego z rzeczywistością, ale to jak wspomniałeś dyskusja akademicka. Ale np. wspomniane trzonki narzędzi, chyba porównanie do młotka z warsztatu, który ma ileś tam lat z młotkiem, który niecały rok jeździł i prawdopodobnie w ogóle nie był używany (no może raz czy dwa) nie jest trafne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siela Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Bardzo fajny Tiger I. Sklejałem ten sam model w 2002 roku, był to pierwszy mój czołg do jakiego sie zabrałem. Pracuje nad nim jeszcze nawet dzisiaj, ponieważ narobiłem na nim mase błędów. Co do twojego to tak jak pisałem wczesniej bardzo mi sie podoba, nie wiem czy nie za dużo tych obić ale zrobione są bardzo fajnie i może dlatego nie przeszkadzają Powodzenia przy pracach nad następnym Tigerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Bardzo fajny Tiger I. Dziekuję. nie wiem czy nie za dużo tych obić Widzisz dla jednego za dużo, a dla drugiego za mało Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi