Varjubacsi Napisano 6 Listopada 2022 Napisano 6 Listopada 2022 Witam! Uwielbiam prosić o pomoc ekspertów. Buduję Arma 1/48 PZL 11, ale utknąłem na malowaniu. Kupiłem zestaw Hataka, ale kolor brzucha naprawdę mnie zdezorientował. Wygląda na znacznie bardziej szary odcień niż pamiętam z muzeum. Proszę, jeśli ktoś może pomóc, daj mi znać, jaki jest właściwy kolor. Dziękuję. Cytuj
boberm1 Napisano 6 Listopada 2022 Napisano 6 Listopada 2022 Śmiem twierdzić że malowanie muzealne niekoniecznie musi odzwierciedlać poprawnosc kolorystyczną. Raczej "widzimisię" restauratorów. Ale mogę się mylić. Cytuj
RogerM Napisano 6 Listopada 2022 Napisano 6 Listopada 2022 Obawiam się, że prawdy ostatecznej raczej nie poznasz... Moja rada - wybierz źródło, na którym się oprzesz. Może to być kolor farby Hataki, może to być kolor dolnych pow. samolotu z muzeum, może to być wzór koloru z jakiejś (najlepiej w miarę nowej) publikacji. Inaczej zamiast dobrej zabawy nabawisz się nerwicy lub wrzodów 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Warto też wspomnieć o której kolorystyce egzemplarza w MLP mowa, tej po remoncie w 1989 (samolot był zasadniczo c zielony, taki green drab, spod szaro-niebieski) czy po ostatnim remoncie (2019?) gdzie góra jest niemal brązowa ala czekolada mleczna a dół niemalże błękitny, Jak wspomniano - trza obrać pkt zaczepienia Pozdr! ww Cytuj
KP.Taurus Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Nie wiem czy widziałeś artykuł na stronie Army: http://www.modelpaint.pl/2017/06/24/tajemnice-polskiego-khaki/ Może tam znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości? Cytuj
Dzejo Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Cześć Miałem podobne wątpliwości i szkoda ze Hataka zamiast srebrnego do zestawu nie wrzuciła drugiej wersji koloru do spodu. W swoim modelu jako bazę wykorzystałem kolor hataki , ale dodałem do niego ok 20-30% RLM 76 z gunze i jeszcze delikatnie rozjaśniłem (tyle ze nie pamiętam czy bielą czy Hataka C321 -extra light sea blue) Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 Ja złamałem szarość Hataki 036 kilkoma kroplami Polish Blue II od Pactry, albo RLM 76. Tu moja mieszanka na P.11a: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi