Varjubacsi Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Witam! Uwielbiam prosić o pomoc ekspertów. Buduję Arma 1/48 PZL 11, ale utknąłem na malowaniu. Kupiłem zestaw Hataka, ale kolor brzucha naprawdę mnie zdezorientował. Wygląda na znacznie bardziej szary odcień niż pamiętam z muzeum. Proszę, jeśli ktoś może pomóc, daj mi znać, jaki jest właściwy kolor. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Śmiem twierdzić że malowanie muzealne niekoniecznie musi odzwierciedlać poprawnosc kolorystyczną. Raczej "widzimisię" restauratorów. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Obawiam się, że prawdy ostatecznej raczej nie poznasz... Moja rada - wybierz źródło, na którym się oprzesz. Może to być kolor farby Hataki, może to być kolor dolnych pow. samolotu z muzeum, może to być wzór koloru z jakiejś (najlepiej w miarę nowej) publikacji. Inaczej zamiast dobrej zabawy nabawisz się nerwicy lub wrzodów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Warto też wspomnieć o której kolorystyce egzemplarza w MLP mowa, tej po remoncie w 1989 (samolot był zasadniczo c zielony, taki green drab, spod szaro-niebieski) czy po ostatnim remoncie (2019?) gdzie góra jest niemal brązowa ala czekolada mleczna a dół niemalże błękitny, Jak wspomniano - trza obrać pkt zaczepienia Pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Nie wiem czy widziałeś artykuł na stronie Army: http://www.modelpaint.pl/2017/06/24/tajemnice-polskiego-khaki/ Może tam znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Cześć Miałem podobne wątpliwości i szkoda ze Hataka zamiast srebrnego do zestawu nie wrzuciła drugiej wersji koloru do spodu. W swoim modelu jako bazę wykorzystałem kolor hataki , ale dodałem do niego ok 20-30% RLM 76 z gunze i jeszcze delikatnie rozjaśniłem (tyle ze nie pamiętam czy bielą czy Hataka C321 -extra light sea blue) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Ja złamałem szarość Hataki 036 kilkoma kroplami Polish Blue II od Pactry, albo RLM 76. Tu moja mieszanka na P.11a: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi