Maslana Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Cześć, nadszedł czas by założyć mój pierwszy warsztat Kilka słów o mnie: Nazywam się Łukasz i fascynacja modelarstwem zaczęła się od filmików na YT (No przecież ja też mogę taki model skleić :D). Moje doświadczenie jest bardzo skromne, ponieważ MIG-29 jest moim czwartym modelem w życiu. Wcześniej był SU-22 z Plastyka, F16 - Hasegava, MI-24 Hind - Zvezda. Kilka słów o modelu: Model Italieri wydaje się być fajnie spasowany (Zvezda była zbyt ciasno spasowana - po nałożeniu kolorów musiałem szlifować np. drzwi do przestrzeni pasażerskiej). Odrobiłem zadanie domowe względem Zvezdy i najpierw spasowałem model na sucho zapisując sobie elementy wymagające dodatkowej obróbki (Np. dysze silników czy wloty silników). Trochę szkoda, że nie ma kalek kokpitu oraz brakuje elementów wyposażenia jak np. uchwyt do katapulty. Ja poszedłem w założenie, że nie dorabiam brakujących elementów i robię tylko co to jest w pudełku. A braki w kalkach nadrobię farbkami. Kilka zdjęć z Pasowania w załączniku. Po pasowaniu nadszedł czas na klejenie i malowanie ale to w dalszej części tego wątku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Powodzenia model faktycznie jest dość prosty w budowie. Jedynie warto poświęcić nieco czasu na łączenie połówek kadłuba w części nosowej - tam gdzie jest ten schodek. Nie szczędź czasu i papieru ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 To i ja dorzucę swoje trzy grosze: - po pierwsze zerknij do mojego warsztatu z MiG-ami 29tymi (Warsztat relaksacyjny MiG 29.........., tam robię italerkę) - po drugie -czy stateczniki pionowe są prawidłowe? Takie krótkie powinny być chyba w wersji UB. W "solówce" powinny być dłuże z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Godzinę temu, abtb napisał: W "solówce" powinny być dłuże z przodu. Zgadza się. Nie pamiętam, ale czy w tym modelu te przedłużenia (czyli wyrzutnie pułapek termicznych) nie są doklejane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Na 100% w bojowej Italerce są imitacje wyrzutni pułapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi