Skocz do zawartości

VOLVO VN 780 ITALERI 3818

iraz

Rekomendowane odpowiedzi

VOLVO VN 780 Z FIRMY ITALERI O NUMERZE KATALOGOWYM 3818:

NUMER REJESTRACYJNY:000SAM

ELEMENTY TUNINGUJĄCE:

-ODBLASKI

-PRZEWODY DO PODPINANIA NACZEP

-RURE TUNINGUJĄCĄ NA MASCE

TO JEST ORGINAŁ:

3818smh8.jpg

A TO MOJA WERSJA:

s4021042dv7.jpg

s4021043dh7.jpg

s4021044xz2.jpg

s4021045rb4.jpg

s4021046lx9.jpg

• 1 year later...

Hej,

Do listy elementów tuningujących zapomniałeś dodać:

- siodło (malowane jest fabrycznie na kolor ramy).

- kielichy tylnych piast (są chromowane podobnie jak całe felgi).

- mocowanie kominów - zresztą krzywo zamontowane przez Ciebie i raczej nie spełniające swojej roli, w rzeczywistości taka konstrukcja legła by w chwile po tym jakby ją ktoś przestał podpierać (kominy mocowane są do stelaża za kabiną), u Ciebie opierają się ... nie widać na czym.

- uchwyty przy drzwiach - kompletnie niepotrzebne, w VN'kach drzwi otwierają się bardzo szeroko do tego Volvo montuje bardzo ergonomiczne uchwyty od środka, tak aby nie zaburzać aerodynamicznego kształtu kabiny (Tobie się udało).

Okno w dachu i szyby w sleeperze powinny być "przydymione".

pozdrawiam,

k.

Hej,

Naprawde nie wiem dlaczego sie tak czepiacie jego modeli-może warto było by się zapytać który to model w jego kolekcji...

nie wiem czy tyczyło się to do mnie, czy nie. Ponieważ nie było skierowane wprost, odbieram to że uwaga dotyczy również mnie.

Primo, wskazywanie rzeczy, które nie mają niczego wspólnego z rzeczywistością to nie jest "czepianie się" tyko wskazanie błędu (na marginesie, każdy je popełnia) - [patrz mocowanie kominów].

To, że iraz pomalował kielichy piast na kolor kabiny i dodał uchwyty przy drzwiach, traktuję jako wkład jego wyobraźni w model, który dzięki takim elementom traci wg. mnie "kontakt" z rzeczywistością i przestaje być modelem redukcyjnym, a zaczyna być "modelem" zabawki (może ta VN'ka nie jest do końca dobrym przykładem zabawki, ale wątek obok iraz pokazał VN-kę - "zabawkę").

O ile te piasty i uchwyty nie są dużym błędem tylko takim "kwiatkiem" na kożuchu - są w mojej opinii niepotrzebne.

Secundo, jeżeli mamy się wszyscy głaskać po głowach kiedy ewidentnie ktoś popełnia podstawowe błędy, tylko po to żeby ktoś się nie pogniewał, obraził itp, to ja mam tylko jedno do dodania .. no comment

Wskazanie uwag ma na celu naukę i pogłębianie swojego warsztatu. Iraz nie odrobił zadania domowego i tyle.

Majek ma racje, ważna jest zabawa przy budowaniu, tworzeniu, ale jest granica, która oddziela model (pomniejszoną rzeczywistość) od modelowania zabawki (coś raczej mało realnego).

pozdrawiam,

k.

Iraz ze 20 lat jeździ na "TIRach", ma sklejone jakieś 150 modeli ciężarówek i zapewne doskonale wie, że ani kolorystyka, ani wprowadzane przez niego modyfikacje mają się nijak do rzeczywistości.