Superbe Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 No cóż, pora trochę odpocząć po dużym i dość trudnym modelu jakim był Soley Royal, pomyślałem i wybór padł właśnie na to... Jal się spojrzy na to, to porównanie Goliata z Dawidem...Jednak po blizszym przyjrzeniu się detalom dochodzę do wniosku, że to wcale nie będzie szybkie, łatwe i przyjemne... Owszem mam zamiar zrobić Pintę z pudełka jednak pewnych poprawek i zmian nie sposób uniknąć, jak zresztą u hellera bywa. Chcę się więc oprzeć n a fotkach muzealnych tego okrętu i na wykonaniach innych modelarzy, z których będę chciał wykorzystać te detale i pomysły, które dam radę przenieść na ten warsztat. Tak na gorąco patrząc choćby tu To można by zrobić wzmocnienie ko;umny masztu, otwierane klapy ( a tam przecież kapitański składzik rumu i inne frykasy)...Warto się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Ale poki co, to jest pewien dylemat odnośnie samego okrętu/modelu ...Wiele firm (Amati, Artesania) przewidują i dają w komplecie 4 armaty, Heller w dokumentacji nie przewiduje takiego uzbrojenia. Również w "Anatomy of the Ship"Xavier Pastor nie wspomina o żadnych armatach. Gdzieś czytałem, że Pinta była pierwotnie przeznaczona do pływania po Morzu Śródziemnym jak jednostka wybitnie handlowa. Wszystko to, zdaje się wskazywać, że nie miała armat na pokładzie i tu Heller miałby rację... Ale jak było naprawdę, może ktoś wie coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Cisza wszędzie,głucho wszędzie no i co to będzie? A no będzie tak, że przyjmuję wersję z mądrej książkki Pastora i zestawu Hellera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Jeżeli może pomóc w wyborze, załączam dwie strony ksiażki Paula Herrmanna "Pokażcie mi testament Adama". Jest tam coś o falkonetach na Pincie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Wielkie dzięki, jednak pozostanę przy Hellerze i Pastorze, bo ten ostatni jest jednak bardziej wiarygodny. Ale naprawdę dziękuję za zainteresowanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Listopada 2022 Autor Share Napisano 22 Listopada 2022 Pokłady i kadłub pomalowane, jeszczee schną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Eeeee.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Eeeee.... Co "Eeeee"? Smołowanie nie podchodzi pod światopogląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Wydaje mi się, że nie ma tu nic złego ale skoro Gała pisze 10 hours ago, Szydercza Gała said: Eeeee.... to może cusik nie tak...Gała, o co biega i jak byś to poprawił, jeśli kłuje to w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 jak robisz ninę to pytanie ilu masztową z jakiego okresu przed przebudową na karaibach czy po co do uzbrojenia to ci nie pomogę i de facto nikt nie pomoże, ale na logikę to przy takiej małęj karace raczej 4 falkonety to max, co do koloru to jak to jest olejna to zetrzyj to do sucha bo takie czarne - ze nuby nasmołowane to to nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 47 minutes ago, laskonogi said: jak robisz ninę to pytanie ilu masztową z jakiego okresu przed przebudową na karaibach czy po Nie, a przynajmniej nie teraz... Robię PINTĘ i owszem, to jest olej więc mogę jeszcze to przetrzeć i rozjaśnić, jeśli uważacie że jest zbyt ciemne. Swoją drogą możesz mi podpowiedzieć jak jest rónica pomiędzy Niną przed i po przebudowie na Karaibach ewentualnie, gdzie mógłbym takie informacje znaleźć? Nie trafiłem na tego typuwieści więc wdzięcznośc za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 Pokład wygląda OK, natomiast kadłub... jedyne co mi sie nasunęło na myśl to Eeeee. Dla mnie to wygląda jak nic, ani drewno, ani smoła ani glon. Ale ja sie na drewnianych UTkach nie znam, więc może to ma tak wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 No cóż...miało to wyglądać właśnie jak drewno,smołowane drewno, na którym miejscami, tam gdzie smoła została wytarta/źle wykonane smołowanie, przebija naturalny kolor drewna. Może to wszystko jest nieco za ciemne ale uważam, że przed taką wyprawąstarano się żaglowieczabezpieczyć na ile się dało... Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat, wyrazi swoją opinię? Bardzo proszę, nie ugryzę nawet za negatywny komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 17 godzin temu, Superbe napisał: Robię PINTĘ no tak to zmiany mniej cie dotyczą - sorki 17 godzin temu, Superbe napisał: przetrzeć i rozjaśnić, jeśli uważacie że jest zbyt ciemne. ja tam tyko za siebie - generalnie technika tego rodzaju w swojej podstawie polega na nakładaniu olejnej odczekaniu ilus tam min i wytarciu do sucha - następnie działanie, jesli jest dla nas za jasno, powtarzamy Wnioskując ze zdjęcia masz na burty z ala drewnianej faby położoną warstwę oleju i okej tylko ona jest za gruba etc wytrzyj poczekaj i nałóż kolejna - możesz sie też bawić odcieniami tego np ponizej lini wodnej ciemne brazy etc na górę umbry, pokład trochę szarości powinien dostać... Jesli nawet chcesz to smołować - ja o takim zabezpieczaniu w XV w nie słyszałem ale mało słyszałem i moja gwiazda mówi zę głuchy jestem wiec mogło nie dotrzeć - ale jak już to raczej cześć podwodna a nie cały kadłub .... i wybierz cos bardziej strukturalnego aby to dało warstwe ? smoła swoją grubosć ma Z mojej wiedzy to smołowało sie miedzy deskami podczas budowy - dlatego też pokład pomiędzy klepkami powinien mieć czarną linię imitującą właśnie smołowanie - ale to można zrobić zapuszczając czarnego washa - tylko tak za 2 dni i po tryśnięciu akrylowym gloss 17 godzin temu, Superbe napisał: jak jest rónica pomiędzy Niną przed i po przebudowie na Karaibach ewentualnie, gdzie mógłbym takie informacje znaleźć? jak we wszystkim nic pewnego ale wg Anatomi of the ship po Karaibach miała 3 maszty tak jak Pinta a są i teorie o 4 - tym samym zwracam uwagę na porządną kwerendę ułatwi ci ona robotę mega - szczególnie jak zaczną sie pytania gdzie dać wanty jakie, jak idą salingi jakie grubości etc to Anatomy to chyba najlepsza pozycja w temacie armady Kolumba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 Dzięki "laskonogi" za obszerne uwagi. To co mogę i potrafię postaram się wykorzystać,np: - spróbuję dać szary, lekki filtr na pokłady, może to coś zmieni - z kadłubem muszę się głęboko zastanowić, bo podoba mi się tak jak jest pomimo tego, że może być za ciemny i niewłaściwie pomalowany. Po prostu boję się trochę zmywania do "zera"i potem ponownego maziania. Dodatkowo biorę poprawkę na to, że dojdą jaśniejszę od kadłuba maszty i reje oraz jasne żagle, więc te ciemne barwy być może nie będą tak kłuć w oczy Dzięki, że ktoś sie tym zainteresował! Popracuję i zobaczymy co z tego wyjdzie P.S. "Anatomy...." posiadam, jednak przy słabej znajomości angielskiego, trudno mi się rozeznać które rysunki dotyczą Niny, Santa Marii czy Pinty, bo często nie ma żadnego odnośnika Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 No chłopy, ratujciebo teraz to już zgłupiałem zupełnie ( a może nie?) Spróbowałem zrobić górę kadłuba mniej więcej do linii wodnej, jaśniejszą niz była Na pokładzie pociągnąłem lekkim szarym( lewy brzeg) No i teraz to już zupełnie czarna magia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Wszystko będzie zależeć jak wykończysz "górę" i czy będzie to współgrało ze sobą. Jako styl artystyczny wygląda to fajnie, ale na ile ma to wspólnego z rzeczywistością to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Trochę trwało zanim się zdecydowałem ale męska decyzja zapadła: Malowanie kadłuba i pokładu pozostaje bez zmian. Doszedłem do wniosku, że to mój modeli i to ja decyduję o jego takim, czy innym wykonaniu, a zwłaszcza o malowaniu, na temat którego brak jakichkolwiek pzpierów. Po drugie, takie barwy mi odpowiadaja i podobają się w tym modelu więc decyzja jest zrozumiała. Skoro tak, to jedziemy dalej... Kotice z zestawu I po obróbce Maszt główny to był zwykły, lekko skrzywiony plastikowy patyczek, po obróbce wygląda tak a to dół jego kolumny Ten właz był zamknięty na głucho zrobiłem go jako uchylny Pod nadbudówką była jedynie dziura, gdzie hulał wiatr, dorobiłem ściankę z oknami i drzwiami Tak wyglądał zestawowy kabestan a tak wygląda po przeróbce I tyle na razie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Fajne kolorki, ładnie wyszło. Czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Dzięki, może jakoś uda sie to sklecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Trzy razy wydaje mnie siem: 1. Pokrywy tej malutkiej pokładówki to raczej zawiasy miały z przeciwnej strony (w płaszczyźnie symetrii kadluba). 2. Część podwodną kadłuba zabezpieczano w tamtym okresie mieszaniną smoły i siarki i miało to brudnobiały kolor. 3. Ta dorobiona ścianka. Raczej jej nie powinno być. Pozdrawiam, Przemek Edytowane 26 Listopada 2022 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Przemku, dzięki za uwagi ale mędzy Bohiem , a prawdą to raczej nikt nie wie jak bylo naprawdę. Układ tych pokryw i fakt istnienia lub nie ścianki pod górnym pokładem nie wynika z tej skromnej literaturu jaką dysponuję, czyli książki Pastora.Również z fotek replik muzealnych jakie udało mi się znaleźć nie mozna stwierdzić czy taka ścianka była w rzeczywistości czy nie ani tez jak otwierane były klapy. Mało tego, wszystkie repiki różnią się między sobą i wg mnie to normalne przy odtwarzaniu zaglowca sprzed kilkuset lat. Mogłem więc dodatkowo posiłkować się warsztatami innych modelarzy, a tam różnie są wykonane rzeczy ,o których mówimy. Są ścianki i ich nie ma , klapy albo zamniete albo otwierane w różnych modyfikacjach...Wybrałem więc to co mnie najbardziej odpowiadało. Podobnie z malowaniem...Ale mogę jeszcze spróbowć dodać na podwodnej części kadłuba jakiś brudny/białwo-szary filtr... Po,yslę nad tym Dziękuje za zainteresowanie i uwagi Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) 20 godzin temu, Superbe napisał: Przemku, dzięki za uwagi ale mędzy Bohiem , a prawdą to raczej nikt nie wie jak bylo naprawdę.... Hej, Oczywiście, nie upieram się. To przecież moje: "wydaje mnie siem". Ale: 1. Ścianka - za jej brakiem przemawia fakt, że tam pod tym górnym pokładem znajdowała się obsługa steru i musieli słyszeć komendy wydawane na pokładzie. Tam był dość długi rumpel i kilku ludzi musiało go obslugiwać. Zamknięte kasztele z kabinami oficerów i kapitana statku pojawiły się chyba nieco później i raczej na większych jednostkach - patrz np. "Santa Maria", karawela "Peter von Danzig" itp. Ale ok. Tylko jak już ją zapodałeś, to i drzwi mogły być większe i poziome deski poszycia ścianki (szotu) jakoś zaznaczone. 2. Klapy. Ta mała pokładówka służyła głównie doświetlaniu wnętrza kadłuba. Marynarze są baaaardzo tradycyjni i praktycznie w większości konstrukcji późniejszych jednostek zawiasy są pośrodku, przy tej środkowej listwie. W lukach ładunkowych by to oczywiście przeszkadzało i tam było inaczej. 3. O sposobach zabezpieczania kadłubów w części podwodnej są opisy historyczne, więc nie musimy używać argumentu " było dawno i nikt tego nie widział". Pozdrawiam, Przemek Edytowane 27 Listopada 2022 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Fakt jest faktem, że zmieniać juz nie będę. Trudnonie wszystkim się podoba, to zrozumiałe, ale myslę, że wśród moich znajomych nie ma znawców tematu, a tylko oni i ja będziemy mogli to ogladać. To oczywiście nie zmienia faktu, że możesz mieć racj, wcale tego nie podważam.Jeszcze raz dzięki za uwagi, gdyby były na samym początku, myslę że bym je uwzględnił Chociaż i tak model Hellera jest baaaardzo skromny i dlatego staram sie coś w nim dodac/zmieni/c uzupełnic, choć może nie zawsze zgodnie z tym co uważa się za prawidłowe. Pompy żadnej też Heller nie zamieścił i trzeba jakąś dorobic Zresztą jak patrzę na drewnialo Ocre, Artesanii to wyglądają " bogaciej"ale co do odwzorowania autentyczności też im daleko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 51 minut temu, Superbe napisał: Fakt jest faktem, że zmieniać juz nie będę. Trudnonie wszystkim się podoba, to zrozumiałe, ale myslę, że wśród moich znajomych nie ma znawców tematu, a tylko oni i ja będziemy mogli to ogladać. To oczywiście nie zmienia faktu, że możesz mieć racj, wcale tego nie podważam.Jeszcze raz dzięki za uwagi, gdyby były na samym początku, myslę że bym je uwzględnił... Spoko . Trzymam kciuki za udany model Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi