Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

pierwszą żywicę.

O! I tu mam spore obawy, a mam  już zamówione Ansaldo z Karai i ochotę na kilka modeli z Choroszego.

Ciężko dogaduje się z CA - zawsze wyląduje gdzieś odrobina gdzie nie powinna...

No, ale teraz muszę poświęcić trochę czasu statkowi i może w końcu ruszę dalej rwd-y.

Byle do wiosny. 😀

• Like 1
Napisano
28 minut temu, myszaty napisał:

O! I tu mam spore obawy, a mam  już zamówione Ansaldo z Karai i ochotę na kilka modeli z Choroszego.

Ciężko dogaduje się z CA - zawsze wyląduje gdzieś odrobina gdzie nie powinna...

No, ale teraz muszę poświęcić trochę czasu statkowi i może w końcu ruszę dalej rwd-y.

Byle do wiosny. 😀

Podobno zamiast CA można używać żywicy dwuskładnikowej. Dla mnie ekspertem w żywicach jest Jakub powadzący stronę Rodzime lotnictwo II RP opowiedziane modelami https://www.facebook.com/EdwardHernet

Skleił już ich dziesiątki.

Ja jako pierwszą żywicę skleję coś prostego. Mam model szybowca Czajka 3 produkcji @p11c. Potem planuję właśnie Choroszego skleić, tylko jeszcze nie wiem, czy RWD-25, czy PZL-55.

Napisano

Dobrze, że mi przypomniałeś o tym Ansaldo A.1. Jak szukałem tego modelu to musiałem gdzieś przeoczyć, że jest żywica z Karayi. Trzeba będzie dopisać do listy.

Żywic nie ma się co bać składa się tak samo jak modele wtryskowe. Tylko inne kleje trzeba używać.

Napisano

Może warto otworzyć temat poświęcony żywicą . Osobiście kleję w 90 % procentach modele żywiczne , mają one swoją specyfikę . Przede wszystkim  jest to temat dla tych co lubią niszowe konstrukcję . Nikt raczej "109"  nie puszcza w żywicy ( mam na myśli całościowe modele). 

Reszta to technika sklejania troszkę odmienna od plastiku. To uniesienia.