panDespota Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Cześć! Planuję założyć sobie kolekcję Greków. Na półce czeka w kolejce w pudle już wspomniany Blenheim, Gladiator i P24. Powoli zaczynam myśleć o budowie Blenheima. Informacji jak na lekarstwo. Oczywiście masa niewiadomych. Dużo pytań na które nie znam odpowiedzi, a wiec: 1. Maszyny to były Mk-i jedynki jak u Brytyjczyków czy posiadały jakieś modyfikacje eksportwe? 2. Uzbrojenie- bomby brytyjskie 250lb a w wieżyczce Vickers 7,7mm? 3. Jak były malowane? Góra dark earth/dark green, a co z dołem- sky type s? 4. Nie mogę się dopatrzyć rondli na górze skrzydeł. Czyli tylko na bokach i spodzie skrzydeł. Samoloty były przemalowywane z brytyjskich? Jeśli tak to górne rondle po Brytyjczykach były zamalowane? Na stronie producenta kalkomanii znalazłem wzmiankę (z translatora) "Podczas działań wojennych RAF dostarczył 6 samolotów Blenheim Mk Is w celu odrobienia strat. Ich brytyjskie oznaczenia zostały zamalowane i zastąpione numerami seryjnymi od B263 do B268 oraz greckimi okrągłymi znakami na kadłubie i pod końcami skrzydeł" https://www.lmdecals.gr/index.php/en/x-series-en/military-aircraft/423-bristol-blenheim-rhaf-wwii-greece-hellenic-air-force-bomber-mki-mkiv 5. Na piatym zamieszczonym przeze mnie obrazku pod oznaczeniem B268 ten jasny odcień to zamalowany nr seryjny? Jest jedna dosyć dobrze opstrykana maszyna o kodzie B268. Zdaje się porzucona gdzieś na lotnisku jakiś inny rozmiar liter, brak rondli pod skrzydłami zamalowany nr seryjny pod oznaczeniem B268? kolorowanka Edytowane 1 Grudnia 2022 przez panDespota 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Ciekawy temat. Rysunek jest chyba mocno uproszczony i nie wiem, czy można się na nim opierać. Inny kształt wieżyczki, brak stopni (bo to chyba stopnie do wchodzenia są) i sporo innych różnic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Świetny wybór tematu! Ta maszyna ma sporo egzotycznych malowań. Z grekiem niestety nie pomogę bo nie znam się, ale z chęcią popatrzę. Kojarzę, że w modelu Airfixa jest ZŁO z kabiną - montowana z trzech części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Kibicuje. Kleilem gladiatora malo jest fotek w necie. Korci mnie tez avia b534 w greckich kolorach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Temat jest ciekawy - chętnie obejrzę. Nic nie wiem o Grekach. Sądząc po zdjęciu, jeśli jest zamalowany numer seryjny, to kamuflaż jest brytyjski. Wydaje mi się, że na kilu po prawej stronie był zamalowany brytyjski tricolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi