alienus Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) 46 minutes ago, greatgonzo said: Pokrywy luków podwozia białe. Rozumiem że masz na myśli główne luki podwozia tam gdzie miał iść szary od wewnątrz? Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Wszystkie pokrywy, wszelkiego podwozia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Tym razem z innej strony. PRATT & WHITNEY R-2800 EARLY w moim zestawie od Tamiya 1/72: w muzeum 1:1: w modelach innej skali: Jak go zapakuje w kadłub to widać będzie w sumie tylko front. A z frontu fantastycznie wyglądają te rurki (?) w miedzi jak na zdjęciu powyżej z modelu w internetach, choć zapewne nie powinny być miedziane co widać na muzealnym Zastanawiam się czy od biedy coś tu z drutem 0.2mm by nie pokombinować, szukałem jakichś silników gotowych ale jakoś w 1:72 półki puste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Przewody zapłonowe były brązowe, lub czarne, o ile nie znajdowały się w metalowym oplocie. Wtedy początkowo srebrne, utleniały się na kolor dążący ku zgniłowatej zieleni. Ale oplot mógł też być taki właśnie miedziany. Z tym, że i on szybko się utleniał. A przede wszystkim brudził. Na tym zdjęciu z postu powyżej, przedstawiającym silnik chyba z Floyd Bennett Field, to nawet nie wiem czy jest to motor od Korsarza i nie ma co się sugerować podpisem (tabliczkami) bo tam jest nasadzone bzdur. No, nieścisłości. To w ogóle jest silnik serii C i jeżeli już, to na F4U mógł sie pojawić dopiero przy wersji U-4. Silnik z zestawu jest na tyle uproszczony, że gdy chodzi o osprzęt, może uchodzić za oba warianty Double Wasp montowane na U-1. Ale przynajmniej ma przyzwoite proporcje, czego nie można powiedzieć o tym z innej skali. Ten, jako żywo, przypomina mi prezentowany na Kartonworku drukowany R-2800 serii B, który był, owszem, bardzo ładny, ale miał takie właśnie skoszone proporcje. To jest widoczne na pierwszy rzut oka. Silnik za zdjęcia powyżej jest OK dla wczesnych U-1A, ale wyfasowany po kraksie, nowy Korsarz Kepforda był już z nieco późniejszy i powinien mieć instalację zapłonową z ciśnieniowymi rozdzielaczami oraz żelowym kolektorem przewodów. Do sprawdzenia, nie pamiętam na 100%, ale to jeśli okaże się, że ma jakieś znaczenie. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Dalej dziubie przy silniku. ...jak na razie pierwsze przewody wklejone i trochę podmalowane. Zdecydowałem się na miedź - bo podoba mi się jak wygląda a szczególnie w słońcu się fantastycznie błyszczy. Może się okazać że więcej przewodów wkleić się już nie uda... spróbuję i zobaczymy co wyjdzie Pozdrawiam, P. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Wlaki z silnikiem ciag dalszy... Doszły kable do pary na pierwszą gwiazdę oraz blaszki na "osłony" tłoków. W planie jeszcze kable do drugiej gwiazdy i malowanie. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Bardzo ładnie. Wepchniesz silnik z tymi blachami do osłony? Śmierdzi kolizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 W dniu 16.04.2023 o 18:24, alienus napisał: Jak go zapakuje w kadłub to widać będzie w sumie tylko front. To zależy czy chcesz zbudować taki silnik jak na zdjęciu powyżej, żeby mieć radochę i satysfakcję z efektu, czy też interesuje Cię tylko tyle, ile widać od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 5 hours ago, panDespota said: Bardzo ładnie. Wepchniesz silnik z tymi blachami do osłony? Śmierdzi kolizją. Sprawdziłem, mieści się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Maja 2023 Autor Share Napisano 21 Maja 2023 Dzień dobry, do niedzielnej kawki prezentuje obecny stan prac nad silnikiem. W zestawie były 4 części, teraz jest ich 60 Pozdrawiam Paweł 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2023 Trafiłem na piękną rolkę z korsarzem w roli głównej na Instagramie więc się dzielę znaleziskiem https://www.instagram.com/reel/CsJ0IkrsRjR/?igshid=MjAxZDBhZDhlNA== A model bez zmian, rozgrzebany czeka na kolejną falę natchnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi