x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Hej, zaliczyłem dość sporą przerwę. Jednak gdzieś coś tam sobie skrobałem powoli i tak oto udało mi się prawie skończyć. Zostały drobiazgi, które dołożę jak już go pomaluję. To co widzicie niżej to T-72B3 mod.2016 Trumpetera dołożyłem do niego oddzielnie zakupiony trał też trumpka. Czekam jeszcze na pancerz torebkowy 4s24, który zamówiłem na luckymodels - jak znam życie pewnie dojdzie w nowym roku. Trochę o modelu trumpka. Całość bazuje na wypraskach z 72ki i 90ki. Ogólnie najgorzej nie jest. Sosna-u jest bardzo słabo odwzorowana, więc musiałem ją trochę podocinać. Dodatkowo otworzyłem ją i dodałem optykę. Poprawiłem fakturę wieży, starałem się odwzorować w miarę możliwości wszystkie detale. Lufa jest od RB-Model. Jeśli chodzi o kadłub to trumpek zrobił słabo ekrany boczne. Były za długie więc, je poprzycinałem. Do tego trochę zmniejszyłem prześwit. Gąsienice też w zestawie były słabe, dlatego wykorzystałem to co mi zostało z T-90MS od Zvezdy, trochę jeszcze nad nimi popracowałem i efekt nawet mi pasuje. Slat armor jest od mikrodesign, jest w nim cały zestaw dla kadłuba i wieży. To ten sam, który wykorzystałem wcześniej w T-90M. Dorzuciłem też z mikrodesign błotniki przednie i kostki Kontakt-5. Klamry zasobników są z ET, tak samo jak osłona na wieżyczce dowódcy. Reszta blach i dodatków to moja radosna twórczość Pierwszy raz składałem KMT-5 trumpka i muszę powiedzieć, że zestaw jest niestety średni. Za bardzo nie ma wyboru bo tylko Skif albo trumpek. Mnóstwo błędów i uproszczeń. Tak naprawdę to można go wykorzystać tylko w co poniektórych wersjach T-55. Największym bólem jest to, że jest w nim tylko jeden komplet siłownika hydraulicznego. Dlatego olałem go i zrobiłem oba sam. Włącznie z linami i okablowaniem elektrycznym i hydraulicznym. Poprawiłem detale i pokusiłem się o zrobienie ruchomego całego mechanizmu trała włącznie z "prętami" tymi z przodu - nie do końca rozumiem ich rolę . Jeśli chodzi o optykę to standardowo: zwykłe peryskopy na DVD bardziej zaawansowane (dowódca/Sosna-U i zapas) na soczewkach i lustrach. Malowanie będzie w barwach Ukraińskich po tym jak w geście dobrej woli ruski zostawili czołg gdzieś w okolicach Kijowa. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 13 Cytuj
x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) 53 minuty temu, bulik58 napisał: Robota jak zwykle na wysokim poziomie , super ten teciak wyglada. Co do jakosci - czy ten model nie bazuje na podobnym oznaczonym jako 05564 T-72B mod.1990 Cast Turret? Kiedy tylko ten model pokazal sie na rynku byl dosc mocno krytykowany na bledy . Dla mnie osobiscie najlepszy model Trumka to wersja T-72BI, Na T-72B3M wolalem poczekac z Menga , ktory ma porzadny tral nowszej wersji KMT-8 i torby na jajka . Ale pomimo wspomnianych bledow wyszedl z spod twojej reki kolejny super model, masz juz dla niego malowanie , czyli typowa rosyjska zielen czy tez laciaty? Moglbym cie prosic o fotke Sosny z bliska? 05564 T-72B mod.1990 Cast Turret Zgodnie z tym co widzę i co też pokazują na scalemates to cała rodzina 72/90 bazuje na tym modelu. Nie jest taki zły, ma swoje błędy ale nie są dyskwalifikujące, jak np. te w T-90A Zvezdy. B1 tez jest na bazie 05564. Ja ten model dostałem w prezencie 2 lata temu, więc cóż, za bardzo nie miałem wyboru. Patrzyłem sobie na Menga jak go wypuścili i trochę słabo odwzorowali te worki Co do malowania to będzie na bank zieleń z czarnymi gumami tylko zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić go w wersji zimowej plus ukraińskie oznaczenia. Sosnę masz niżej Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 1 Cytuj
x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) 57 minut temu, bulik58 napisał: Masz racje co do torebek bocznych marzeniem bylyby zywiczne ale wygladaja jednak lepiej od Trumpkowych, Piszac o wersji BI mialem na mysli np. wieze ktora zrobili lepiej , traki tez sa lepszej jakosci (wiem inny wzor) , jak bym cie mogl prosic o fotke oszklenia z przodu i wtedy bylbym ci wdzieczny dozgonnie. mam jeszcze coś takiego z etapu budowy Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 3 Cytuj
Endrju Napisano 18 Grudnia 2022 Napisano 18 Grudnia 2022 Piękny. Można by rzec że to koronkowa robota. No i na bogato. Aż kapie od złota. 1 Cytuj
TAW Napisano 18 Grudnia 2022 Napisano 18 Grudnia 2022 No, trochę Cie nie było ale dobrze, że znów jesteś. Jak zawsze bezkompromisowe podejście do detalu, kolejna złota robota 1 Cytuj
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Napisano 18 Grudnia 2022 8 minut temu, TAW napisał: No, trochę Cie nie było ale dobrze, że znów jesteś. Jak zawsze bezkompromisowe podejście do detalu, kolejna złota robota Nie no trochę kompromisów było, może nawet więcej niż trochę z niektórymi trochę pomagikowałem, a części większych kompromisów i tak nie widać Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Napisano 18 Grudnia 2022 Ojacie ale jubilerka !!!!! Jesteś kolejnym Kosmitą !! 1 Cytuj
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) dzięki Wrzucam jeszcze kilka zdjęć wieżyczki dowódcy i NSVT bo z tego jestem bardzo zadowolony. Szczególnie, że pierwszy raz podszedłem do zrobienia celownika NSVT wraz z ruchomym siłownikiem i jakiś tam patent na to wypracowałem... Edytowane 18 Grudnia 2022 przez x_bandit 3 Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Napisano 18 Grudnia 2022 2 godziny temu, x_bandit napisał: dzięki Wrzucam jeszcze kilka zdjęć wieżyczki dowódcy i NSVT bo z tego jestem bardzo zadowolony. Szczególnie, że pierwszy raz podszedłem do zrobienia celownika NSVT wraz z ruchomym siłownikiem i jakiś tam patent na to wypracowałem... Skończysz w kaftanie 1 Cytuj
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Napisano 18 Grudnia 2022 39 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Skończysz w kaftanie ....będę się musiał nauczyć nogami kleić 2 Cytuj
x_bandit Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Napisano 19 Grudnia 2022 11 godzin temu, bulik58 napisał: Czyzbys wziol przyklad z tego mistrza lucznictwa w strzelaniu na 300 metrow ? o tak tak coś takiego, tylko zabawniej.... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi