x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Hej, zaliczyłem dość sporą przerwę. Jednak gdzieś coś tam sobie skrobałem powoli i tak oto udało mi się prawie skończyć. Zostały drobiazgi, które dołożę jak już go pomaluję. To co widzicie niżej to T-72B3 mod.2016 Trumpetera dołożyłem do niego oddzielnie zakupiony trał też trumpka. Czekam jeszcze na pancerz torebkowy 4s24, który zamówiłem na luckymodels - jak znam życie pewnie dojdzie w nowym roku. Trochę o modelu trumpka. Całość bazuje na wypraskach z 72ki i 90ki. Ogólnie najgorzej nie jest. Sosna-u jest bardzo słabo odwzorowana, więc musiałem ją trochę podocinać. Dodatkowo otworzyłem ją i dodałem optykę. Poprawiłem fakturę wieży, starałem się odwzorować w miarę możliwości wszystkie detale. Lufa jest od RB-Model. Jeśli chodzi o kadłub to trumpek zrobił słabo ekrany boczne. Były za długie więc, je poprzycinałem. Do tego trochę zmniejszyłem prześwit. Gąsienice też w zestawie były słabe, dlatego wykorzystałem to co mi zostało z T-90MS od Zvezdy, trochę jeszcze nad nimi popracowałem i efekt nawet mi pasuje. Slat armor jest od mikrodesign, jest w nim cały zestaw dla kadłuba i wieży. To ten sam, który wykorzystałem wcześniej w T-90M. Dorzuciłem też z mikrodesign błotniki przednie i kostki Kontakt-5. Klamry zasobników są z ET, tak samo jak osłona na wieżyczce dowódcy. Reszta blach i dodatków to moja radosna twórczość Pierwszy raz składałem KMT-5 trumpka i muszę powiedzieć, że zestaw jest niestety średni. Za bardzo nie ma wyboru bo tylko Skif albo trumpek. Mnóstwo błędów i uproszczeń. Tak naprawdę to można go wykorzystać tylko w co poniektórych wersjach T-55. Największym bólem jest to, że jest w nim tylko jeden komplet siłownika hydraulicznego. Dlatego olałem go i zrobiłem oba sam. Włącznie z linami i okablowaniem elektrycznym i hydraulicznym. Poprawiłem detale i pokusiłem się o zrobienie ruchomego całego mechanizmu trała włącznie z "prętami" tymi z przodu - nie do końca rozumiem ich rolę . Jeśli chodzi o optykę to standardowo: zwykłe peryskopy na DVD bardziej zaawansowane (dowódca/Sosna-U i zapas) na soczewkach i lustrach. Malowanie będzie w barwach Ukraińskich po tym jak w geście dobrej woli ruski zostawili czołg gdzieś w okolicach Kijowa. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Piękny, widać ogrom pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) 53 minuty temu, bulik58 napisał: Robota jak zwykle na wysokim poziomie , super ten teciak wyglada. Co do jakosci - czy ten model nie bazuje na podobnym oznaczonym jako 05564 T-72B mod.1990 Cast Turret? Kiedy tylko ten model pokazal sie na rynku byl dosc mocno krytykowany na bledy . Dla mnie osobiscie najlepszy model Trumka to wersja T-72BI, Na T-72B3M wolalem poczekac z Menga , ktory ma porzadny tral nowszej wersji KMT-8 i torby na jajka . Ale pomimo wspomnianych bledow wyszedl z spod twojej reki kolejny super model, masz juz dla niego malowanie , czyli typowa rosyjska zielen czy tez laciaty? Moglbym cie prosic o fotke Sosny z bliska? 05564 T-72B mod.1990 Cast Turret Zgodnie z tym co widzę i co też pokazują na scalemates to cała rodzina 72/90 bazuje na tym modelu. Nie jest taki zły, ma swoje błędy ale nie są dyskwalifikujące, jak np. te w T-90A Zvezdy. B1 tez jest na bazie 05564. Ja ten model dostałem w prezencie 2 lata temu, więc cóż, za bardzo nie miałem wyboru. Patrzyłem sobie na Menga jak go wypuścili i trochę słabo odwzorowali te worki Co do malowania to będzie na bank zieleń z czarnymi gumami tylko zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić go w wersji zimowej plus ukraińskie oznaczenia. Sosnę masz niżej Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) 57 minut temu, bulik58 napisał: Masz racje co do torebek bocznych marzeniem bylyby zywiczne ale wygladaja jednak lepiej od Trumpkowych, Piszac o wersji BI mialem na mysli np. wieze ktora zrobili lepiej , traki tez sa lepszej jakosci (wiem inny wzor) , jak bym cie mogl prosic o fotke oszklenia z przodu i wtedy bylbym ci wdzieczny dozgonnie. mam jeszcze coś takiego z etapu budowy Edytowane 17 Grudnia 2022 przez x_bandit 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Piękny. Można by rzec że to koronkowa robota. No i na bogato. Aż kapie od złota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 No, trochę Cie nie było ale dobrze, że znów jesteś. Jak zawsze bezkompromisowe podejście do detalu, kolejna złota robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 8 minut temu, TAW napisał: No, trochę Cie nie było ale dobrze, że znów jesteś. Jak zawsze bezkompromisowe podejście do detalu, kolejna złota robota Nie no trochę kompromisów było, może nawet więcej niż trochę z niektórymi trochę pomagikowałem, a części większych kompromisów i tak nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 Ojacie ale jubilerka !!!!! Jesteś kolejnym Kosmitą !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) dzięki Wrzucam jeszcze kilka zdjęć wieżyczki dowódcy i NSVT bo z tego jestem bardzo zadowolony. Szczególnie, że pierwszy raz podszedłem do zrobienia celownika NSVT wraz z ruchomym siłownikiem i jakiś tam patent na to wypracowałem... Edytowane 18 Grudnia 2022 przez x_bandit 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Grudnia 2022 Share Napisano 18 Grudnia 2022 2 godziny temu, x_bandit napisał: dzięki Wrzucam jeszcze kilka zdjęć wieżyczki dowódcy i NSVT bo z tego jestem bardzo zadowolony. Szczególnie, że pierwszy raz podszedłem do zrobienia celownika NSVT wraz z ruchomym siłownikiem i jakiś tam patent na to wypracowałem... Skończysz w kaftanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 39 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Skończysz w kaftanie ....będę się musiał nauczyć nogami kleić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2022 11 godzin temu, bulik58 napisał: Czyzbys wziol przyklad z tego mistrza lucznictwa w strzelaniu na 300 metrow ? o tak tak coś takiego, tylko zabawniej.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi