Mieszko Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam. To pierwsza moja relacja z budowy na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Jestem początkującym modelarzem, to mój trzeci samolot. Model, który obecnie sklejam to F 14A Tomcat firmy Academy w skali 1:48. Mam, nadzieje że będziecie mi pomagać A o to kilka fotek z postępów prac. Pierwszę pytanie jak, czym można zastąpić taką o to kratkę? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b27755a28ee4cd30.html Z drugiej strony jest narazie tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3cb1ac52e3e9cb3.html Proszę o szczerę komentarze. Pozdrawiam Mieszko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam Po pierwsze, robiąc zdjęcia małych elementów używaj opcji makro w aparacie, ewentualnie rób zdjęcie z większej odległości, ale w dużej rozdzielczości a potem kadruj. Popróbuj. Fotel wygląda ok, wrzuć jeszcze lepsze fotki to coś powiemy. Panele wyglądają na poplamione. Może lepiej dać całość jednym kolorem a potem zrobić suchy pędzel na wystających elementach? Na forum są eksperci od kotków, oni powiedzą Ci więcej o szczegółach. pozdrawiam i udanej pracy Ostach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Panele sa ładne to wina zdjeć(robilem na szybko jutro postaram sie o lepsze) Edit: mój aparat nie posiada makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Witaj sam walczę tomcatem z italki troszkę dokładniej maluj przyciski poza tym jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Pierwszę pytanie jak, czym można zastąpić taką o to kratkę? A dlaczego chcesz wymieniac te kratke? Jak na razie, Twoja wyglada, przynajmniej dla mnie, gorzej niz oryginal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Kratkę nie chcę wymieniać. Musze ją zrobić z konieczności, ponieważ myślałem ze tam ma przyjść fototrawionka ale się pomyliłem i złe miejsce nawierciłem Teraz chce to jakoś zastąpić. Nowe zdjęcie : Będę musiał poprawić czarne panele nie są za bardzo prostokątne. Pozdrawiam Mieszko. Nowe zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Emotikonka po nazwie firmy, z której zestawu korzystasz wskazuje, że masz świadomość, że jest to jeden z gorszych modeli F-14 w tej skali. Widać, że chcesz, ale jeszcze nie do końca Ci wychodzi. Pewnie nabierzesz wprawy i umiejętności. Po tym co pokazałeś (na kiepskich niestety zdjęciach) doradzałbym Ci malować aerografem. Nawet te najdrobniejsze elementy. Dobrze jest też rzucać okiem na zdjęcia prawdziwych elementów jeśli chcesz być wierny oryginałowi. Unikniesz błędów, takich jak choćby te w malowaniu foteli. Ten wziernik nie za bardzo masz czym zastąpić. Zrób podobnie jak zrobiłeś, od nowa. Wykorzystaj rozciągnięte nad płomieniem do odpowiedniej grubości ramki wlewowe. Naklej je od zewnętrznej strony w nacięte wcześniej rowki, a później zeszlifuj delikatnie do poziomu poszycia płatowca. Powinno dać zadowalający efekt, a na pewno lepszy od tego, który osiągnąłeś. Ten wziernik, którego jeszcze nie dotknąłeś proponuję Ci sfrezować i zeszlifować od spodu. Tak by została sama siatka. Będzie super. Uważaj tylko byś nie zeszlifował materiału zbyt blisko mocowania statecznika pionowego, bo ten może mieć problemy z utrzymaniem, a kadłub może w pobliżu popękać. Szlifuj tylko bezpośrednio pod wziernikiem. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Dziękuje ci Marcinie za zainteresownie. Jak pisałem wcześniej to mój 3 model. Niestety modelu nie wybierałem tylko dostałem od kuzyna, ale zdaje sobie sprawe że model jest (lekko powiedziane) nienajlepszy. Przyglądam się orginalnym zdjeciom i ciagle coś poprawiam. A z fotelem co jest nie tak? Z ramkami wlewomymi to wiem jak zrobić. Mam nadzieje że bedziesz mi pomagać troszeczke. Jeśli macie jakieś uwagi to szczżerze mówić. Założyłem ten wątek po to by model byl jak najlepszy. Pozdrawiam Mieszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 W fotelu rozpędziłeś się trochę z zieloną farbą i kolorem obiciówki pomalowałeś konstrukcję fotela. Poniżej kilka zdjęć, które Ci pomogą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Dziękuje serdecznie za zdjęcia. Na chwilę obecną fotele kąpią się w cleanluxie. Mam zamiar zabradz sie za pasy. A wie ktoś może jak pomalać te żółto-czarno pasy?(żeby byly cieniutkie)? Pozdrawiam Mieszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 No to chłopie masz teraz przechlapane... jak Marcin wziął Twój model pod lupę, to możesz mieć pewność, że będzie lepszy niż oryginał Oczywiście jak go posłuchasz... a tak przy okazji zapytam - dlaczego pokazałeś język po słowie "najlepszy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 A wie ktoś może jak pomalać te żółto-czarno pasy?(żeby byly cieniutkie)? Proponuję Ci owinąć uchwyty odpalania ładunku pirotechnicznego cienkim (dobierz szerokość) paskiem taśmy maskującej. Pewnie będziesz go musiał sobie dociąć z jakiejś szerszej, bo chyba nie ma na rynku aż tak wąskiej. Najpierw pomaluj całość na żółto, później zamaskuj taśmą, a na koniec czarny. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 najwęższa jaką można dostać to chyba 0,4 mm. Było o tym w zakupach: viewtopic.php?t=1024&postdays=0&postorder=asc&start=3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Nexus szczerze? Niewiem Dziekuje Marcinie za propozycje. Pozdrawiam Mieszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swistak1541804957 Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Model ogólnie zapowiada się świetnie. Najbardziej podoba mi się fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Niestety nie jest zgodny z orginalem. Więć robie go od nowa. A wie ktoś może jak zrobić te gąbki na fotelach ?szpachlą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 polecam sreberko z paczki fajek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Tylko że to musi być dość grubawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 czymś możesz przecież podłożyć, albo zrobić swego rodzaju poduszkę gdzie poszewką będzie owe sreberko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Dobra bede prubować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_Zgórecki Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 A wie ktoś może jak pomalać te żółto-czarno pasy?(żeby byly cieniutkie)? Proponuję Ci owinąć uchwyty odpalania ładunku pirotechnicznego cienkim (dobierz szerokość) paskiem taśmy maskującej. Pewnie będziesz go musiał sobie dociąć z jakiejś szerszej, bo chyba nie ma na rynku aż tak wąskiej. Najpierw pomaluj całość na żółto, później zamaskuj taśmą, a na koniec czarny. Powodzenia Marcinie, Otóż na rynku można dostać Micron Masking Tape firmy AIZU, szerokość takiej taśmy to 0,4mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam Prace trochę ruszyły. Poprawiłem fotel Muszę go jeszcze oszlifować i dam zieloną farbę, a poźniej obicie spróbuje zrobić z chusteczki namoczonej wikolem albo sreberkiem od fajek. Co myślicie? Pozdrawiam Mieszko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 ja Ci ponownie radze sreberko, masz na nim gotową fakturę ściegów materiału, jest ona na tyle drobna że podpasuje i będzie nieźle wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ismael Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 bnk_one ma racje. Sreberko po fajkach najlepiej się do tego nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Oj to będe musiał czekać jak tata wypali paczkę bo ja się nie skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi