Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

Robię sobie dalej części. Zacząłem wspomnianą w poście wyżej Panthere z Menga. Po zmontowaniu pierwszych elementów wanny zapowiada się świetnie. Naprawdę, żałuję że nie mam dziś więcej czasu na budowę bo model wydaje się mocno konkretny. Będzie to pudełkowe (TS-046) malowanie z zimy. Pojawił się też KingTajgr „222” i BA-20 który będzie w malowaniu fińskim. Po jutrze mam dwa dni wolnego więc będę ostro działać, tylko sobie jakieś winko zakupię. 

7874B539-6B8D-4888-8743-6886C91367A5.jpeg

5 godzin temu, Konrad-Ciba napisał:

Dlatego na tym to poprawiłem. A ze zwisami różnie. Nigdy mi się ogniw liczyć nie chce. :) 

Przecież nie musisz liczyć klepek. Wystarczy położyć obok siebie obie gąski i widzisz czy są równe czy nie :)

4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

No właśnie tak robię i przynosi to takie efekty. :D  

No to ciekawe rzeczy :D Jakich gąsek używasz? W plastikowych to jest raczej niemożliwe, ale z doświadczenia wiem, że Friule czy inne klepki lane z białego metalu mogą nieco zmienić wymiar na rozstawie między swoimi zawiasami. Niby to nie dużo, niby to przykładowo 0,05mm, ale na 100 ogniwach robi się już z tego pół centymetra. Biały metal to jednak materiał bardzo miękki, podatny na deformację i do pewnego stopnia rozciągliwy.

Głównie PanzerWerka używam. Nie no świruje z tymi gąsienicami. Teraz będę na to zwracać uwagę. Z tymi Fruilami masz rację. A te drukowane gąsienice też potrafią się sprężać i rozprężać. Wróciłem z nocnej zmiany. Walne piwko, sen i będę działać bo na stole kupa części. 

Dzień dobry!
Nawet dziś podziałałem. Jestem zadowolony z postępu a to chyba kluczowe. 
Jeżeli chodzi o Pantherę to tutaj zostało zrobione najwięcej. W sumie to cała główna konstrukcja jest gotowa na jakieś małe wypełnianie szczelin wypełniaczem. Jedynie jarzmo nie jest przyklejone, wstawię jakąś metalową lufę więc może trzeba będzie coś tam wiercić - wolę mieć ten element narazie osobno. Myślę, że kolejne będzie już zawieszenie. Jutro myślę będę działać dalej. 

GzA8uuB.jpeg

Tygrys także został już spojony w całość. Działem już wypełniaczem. Jedynie muszę trochę zająć się przodem. 

KkKuhk8.jpeg

Nie wiem czy te dwa elementy powinny tak występować czy jednak trzeba zatkać linię łączenia. Ta mała szparkę przy łączniu góry z tyłem też zatkam jak rozwiąże wcześniej wspomnianą zagwozdkę.  

cGwZ230.jpeg

BA-20. Wieża gotowa, nie ma karabinu jak na zdjęciu tegoż pojazdu. Bryła kadłuba też trochę wypełniona elementami. Teraz pewnie zawieszenie i reszta detali. 

CmGDhYe.jpeg

Dodatkowo z prac nie uwiecznionych na zdjęciu skończyłem 11 koło na 24 pozostałe do czwórek, w tym temacie też coś robię. W ogóle to kupiłem sobie kolejnego Beoba w celu ponownego zrobienia „B1” - tego co mam wystawiłem na sprzedaż.

Cheers! 

Apropos wypełniania małych i średnich szczelin w plastiku lub łącznia PE - plastik, robię to w ten sposób. Używając mieszanki VMS CA Gap Filler VMS. AX10 oraz Extra Thin lub Quick Setting w moim przypadku. Pędzlem kleju nabieram sobie trochę z miseczki, uprzednio wcześniej nasypując sobie do niej proszku niewielką ilość - kontrola ilości kleju na pędzlu też jest ważna. Następnie nanoszę mix na plastik oraz delikatnie rozmywam pędzlem. Należy mieć na uwadze możliwość rozmycia niektórych detali przy przesadzeniu z klejem. Proponuje nanosić małe mieszanki. 

ouzab6H.jpeg
qDPrAwV.jpeg

WPjrUBX.jpeg
3goF8Mm.jpeg

uNznpKR.jpeg

• Like 3

1 godzinę temu, Konrad-Ciba napisał:

Nie wiem czy te dwa elementy powinny tak występować czy jednak trzeba zatkać linię łączenia. Ta mała szparkę przy łączniu góry z tyłem też zatkam jak rozwiąże wcześniej wspomnianą zagwozdkę.  

cGwZ230.jpeg

Trzeba, bo to była jednorodna płyta pancerna :)

king_tiger_22_of_37.jpg

• Thanks 1

Dziś trochę Tygrysa II. Zostało mi 5 wahaczy w układzie jednym a także dekle i temat kół oraz  zawieszenia będzie zamknięty. Zacząłem szlifować coś koła Panthery. 

5NmywJ6.jpeg

CdQsak0.jpeg

Otrzymałem od F&A Miniatures prototypowy druk Fiata Łazika 508. Podsyłam zdjęcia jak to wygląda. 

No0NaJB.jpeg
NSnp2nN.jpeg

O6OzOeO.jpeg

dIUpLRL.jpeg
vO1NkFZ.jpeg

9dc8KWI.jpeg
tmzhxgY.jpeg

Sumida także od F&A Miniatures. 

7eIKKm6.jpeg
GIOTUUd.jpeg

A tutaj jak wspomniałem jeszcze jedna „B1” dla mnie. Zacznę go jak skończę

budować ze dwie czwórki. 

Ql4egOl.jpeg

Już tu był podobny 7tp na forum też z  warstwami druku też od nich  i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać 🙂.

Edytowane przez Evildead

20 minut temu, Evildead napisał:

Już tu był podobny 7tp na forum też z  warstwami druku też od nich  i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać 🙂.

Nie no przecież jak to wyszlifuje to jak będzie widać. Po bokach mam tylko taką fakturę. 

No raczej tak powinno być. Zobaczymy. Sam teraz jestem ciekaw. 
To mi jeszcze zostało do oczyszczenia potem mam warsztat wolny i coś będę malować - może zimowego Pz. IV?  Mam już błotniki dzięki pomocy Produdi także mógłbym też Tygrysa i StuGa III podkładować. Trzeba coś w końcu podziałać aerografem bo ciągle tylko kleje. Koła już też schną po myciu także je też trzeba będzie od wewnątrz malować. Wczoraj jeszcze po pracy zrobiłem osłony na BefPz. 

IMG_9103.jpeg

IMG_9104.jpeg

IMG_9105.jpeg