Slash Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) Kondziu, fajna ta czwóreczka z krzakami na lufie. Edytowane 3 Października przez Slash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października 25 minut temu, Slash napisał: Kondziu, fajna ta czwóreczka z krakami na lufie. A dziękuję Slaszuniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Robię sobie dalej części. Zacząłem wspomnianą w poście wyżej Panthere z Menga. Po zmontowaniu pierwszych elementów wanny zapowiada się świetnie. Naprawdę, żałuję że nie mam dziś więcej czasu na budowę bo model wydaje się mocno konkretny. Będzie to pudełkowe (TS-046) malowanie z zimy. Pojawił się też KingTajgr „222” i BA-20 który będzie w malowaniu fińskim. Po jutrze mam dwa dni wolnego więc będę ostro działać, tylko sobie jakieś winko zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października I studyjne. Tutaj coś poprawiłem. Myśle, że jest bardziej poprawnie. Trzeba tylko piny zamalować i parę ogniw przykurzyć. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października Nie woem czemu gasienice na ywoich modelach zawsze maja takie zwisy. A na tym dodatkowo różne po obu syronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Dlatego na tym to poprawiłem. A ze zwisami różnie. Nigdy mi się ogniw liczyć nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października 5 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Dlatego na tym to poprawiłem. A ze zwisami różnie. Nigdy mi się ogniw liczyć nie chce. Przecież nie musisz liczyć klepek. Wystarczy położyć obok siebie obie gąski i widzisz czy są równe czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Października Autor Share Napisano 9 Października 6 godzin temu, PiterATS napisał: Przecież nie musisz liczyć klepek. Wystarczy położyć obok siebie obie gąski i widzisz czy są równe czy nie No właśnie tak robię i przynosi to takie efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: No właśnie tak robię i przynosi to takie efekty. No to ciekawe rzeczy Jakich gąsek używasz? W plastikowych to jest raczej niemożliwe, ale z doświadczenia wiem, że Friule czy inne klepki lane z białego metalu mogą nieco zmienić wymiar na rozstawie między swoimi zawiasami. Niby to nie dużo, niby to przykładowo 0,05mm, ale na 100 ogniwach robi się już z tego pół centymetra. Biały metal to jednak materiał bardzo miękki, podatny na deformację i do pewnego stopnia rozciągliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Głównie PanzerWerka używam. Nie no świruje z tymi gąsienicami. Teraz będę na to zwracać uwagę. Z tymi Fruilami masz rację. A te drukowane gąsienice też potrafią się sprężać i rozprężać. Wróciłem z nocnej zmiany. Walne piwko, sen i będę działać bo na stole kupa części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Dzień dobry! Nawet dziś podziałałem. Jestem zadowolony z postępu a to chyba kluczowe. Jeżeli chodzi o Pantherę to tutaj zostało zrobione najwięcej. W sumie to cała główna konstrukcja jest gotowa na jakieś małe wypełnianie szczelin wypełniaczem. Jedynie jarzmo nie jest przyklejone, wstawię jakąś metalową lufę więc może trzeba będzie coś tam wiercić - wolę mieć ten element narazie osobno. Myślę, że kolejne będzie już zawieszenie. Jutro myślę będę działać dalej. Tygrys także został już spojony w całość. Działem już wypełniaczem. Jedynie muszę trochę zająć się przodem. Nie wiem czy te dwa elementy powinny tak występować czy jednak trzeba zatkać linię łączenia. Ta mała szparkę przy łączniu góry z tyłem też zatkam jak rozwiąże wcześniej wspomnianą zagwozdkę. BA-20. Wieża gotowa, nie ma karabinu jak na zdjęciu tegoż pojazdu. Bryła kadłuba też trochę wypełniona elementami. Teraz pewnie zawieszenie i reszta detali. Dodatkowo z prac nie uwiecznionych na zdjęciu skończyłem 11 koło na 24 pozostałe do czwórek, w tym temacie też coś robię. W ogóle to kupiłem sobie kolejnego Beoba w celu ponownego zrobienia „B1” - tego co mam wystawiłem na sprzedaż. Cheers! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Apropos wypełniania małych i średnich szczelin w plastiku lub łącznia PE - plastik, robię to w ten sposób. Używając mieszanki VMS CA Gap Filler VMS. AX10 oraz Extra Thin lub Quick Setting w moim przypadku. Pędzlem kleju nabieram sobie trochę z miseczki, uprzednio wcześniej nasypując sobie do niej proszku niewielką ilość - kontrola ilości kleju na pędzlu też jest ważna. Następnie nanoszę mix na plastik oraz delikatnie rozmywam pędzlem. Należy mieć na uwadze możliwość rozmycia niektórych detali przy przesadzeniu z klejem. Proponuje nanosić małe mieszanki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października 1 godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Nie wiem czy te dwa elementy powinny tak występować czy jednak trzeba zatkać linię łączenia. Ta mała szparkę przy łączniu góry z tyłem też zatkam jak rozwiąże wcześniej wspomnianą zagwozdkę. Trzeba, bo to była jednorodna płyta pancerna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Dzięki. Zrobi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października Dziś trochę Tygrysa II. Zostało mi 5 wahaczy w układzie jednym a także dekle i temat kół oraz zawieszenia będzie zamknięty. Zacząłem szlifować coś koła Panthery. Otrzymałem od F&A Miniatures prototypowy druk Fiata Łazika 508. Podsyłam zdjęcia jak to wygląda. Sumida także od F&A Miniatures. A tutaj jak wspomniałem jeszcze jedna „B1” dla mnie. Zacznę go jak skończę budować ze dwie czwórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października Koła do Tygrysa i Panthery gotowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października Walka z kołami trwa. Aż mnie skołowało. Zostało 8 kół do pencerów czwórek które mam na warsztacie i … jeszcze z 72 koła do pozostałych 4 zestawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października Fajnie sobie dłubiesz. Nie ogarniam jak się w tym ogromie zestawów się nie zgubisz! Stanowczo za dużo polewasz modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października Powiem Ci szczerze, że taka ilość części z różnych zestawów to dla mnie żaden problem. Ja nawet chyba bym nie umiał zacząć jednego modelu i doprowadzić go do końca, nie robiąc innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Października Super Moderator Share Napisano 15 Października no ciekaw jestem jak wybrniesz z warstw na japońcu, bo skoro już je widać to po malowaniu będzie gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 12 godzin temu, Greif napisał: no ciekaw jestem jak wybrniesz z warstw na japońcu, bo skoro już je widać to po malowaniu będzie gorzej... Surf i gąbeczka 3m 800 na mokro na środkach paneli. Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października (edytowane) Już tu był podobny 7tp na forum też z warstwami druku też od nich i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać . Edytowane 16 Października przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 20 minut temu, Evildead napisał: Już tu był podobny 7tp na forum też z warstwami druku też od nich i po malowaniu było to widoczne, także raczej chyba się nie pozbędziesz tego,chyba że pędzlem pomalujesz to może nie będzie widać . Nie no przecież jak to wyszlifuje to jak będzie widać. Po bokach mam tylko taką fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 4 minuty temu, Konrad-Ciba napisał: Nie no przecież jak to wyszlifuje to jak będzie widać. Po bokach mam tylko taką fakturę. No to jak się uda to fajnie, fotkę strzel i wrzuć jak to wyszło jak się zabierzesz za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października No raczej tak powinno być. Zobaczymy. Sam teraz jestem ciekaw. To mi jeszcze zostało do oczyszczenia potem mam warsztat wolny i coś będę malować - może zimowego Pz. IV? Mam już błotniki dzięki pomocy Produdi także mógłbym też Tygrysa i StuGa III podkładować. Trzeba coś w końcu podziałać aerografem bo ciągle tylko kleje. Koła już też schną po myciu także je też trzeba będzie od wewnątrz malować. Wczoraj jeszcze po pracy zrobiłem osłony na BefPz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi