Skocz do zawartości

Na warsztacie 1/35

Konrad-Ciba

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś by chciał sobie coś pokombinować to mam coś takiego. Pierwotnie zakładałem 4 kolory z czego ten OFF to mieszanka białego, Deck Tan oraz Buff. Ten XF-63 również był mieszany z dodatkiem czarnego. Mniej więcej tak to wygląda. Dodatkowo jeszcze Mr. Color 522 oraz XF-23. Podkład Surface 1500 czarny a baza H511 z Gunze, bez żadnych rozjaśnień. Samymi warstwami. Potem różne ciśnienia, różne gęstości farby. Trochę kombinacji. Drugie użycie Iwaty, powiem szczerze że za drugim razem już dobrze zagrała. 

hjz88ll.jpeg

A tutaj mały tip jeżeli chodzi o ostatni kolor. Ostatecznie zdecydowałem się na transparentną mieszankę bazy H511 i XF-4. 

xPJb2D3.jpeg

Pozdrawiam i udaję się do aplikowania cytryny do herbaty. :D 

• Like 4

Parę słów jeżeli chodzi o tego /85. Problem jest z pierścieniem wieży oraz strukturą górnego kadłuba. Border zrobił jeden kadłub na dwie wieże. Problem to lewitująca góra. Próbowałem to szlifować, uchwyty nie pasowały ale to nie największy problem. Te wypustki na górze przy pierścieniu zawadzają. Póki co się poddaje. Chciałbym go skończyć ale po prostu jakoś tego przeboleć nie mogę. Póki co nie robię go. Zajmę się czymś innym. Może za jakiś czas spróbuję RFM. Narazie mam ćwieka. Skoda, bo sporo włożyłem w malowanie tego chińskiego gówna. 

40A67BFD-1BA7-4CDF-94E1-7672C7D7E322.jpeg

6672CE54-6DD9-49C7-93E5-49869F24AAD5.jpeg

• Like 1

Po zmyciu całej farby oraz kalkomanii z osłon bocznych naniosłem na nie ponownie podkład w postaci białego Surfacera 1500. Mam kilka miejsc do poprawy więc narazie to wszystko musi wyschnąć i związać. Parę pomniejszych malowań po Surfie, które aplikowałem na kanistry to podkład XF-9 Hull Red z Tamiy o różnych tonacjach, regulując warstwy białego podkładu. Pewnie do tych detali użyję tutaj jeszcze techniki na drapanie wierzchnich warstw ale przed tym dam wyschnąć tej powłoce i naniosę następnie lakier. Dodałem mały detal w postaci półki na wykrywacz gazów bojowych na jarzmie armaty. Testowo wyciąłem szablony, które są na trzpieniach kół jezdnych. Następnie zamaluję to żółtym. Zawieszenie jest ruchome - jestem ciekaw efektu prześwitu. 

ZyLmif4.jpeg

Wracając jeszcze do tego T-34. Może spróbuj zeszlifować jakimś Dremelem pierścień oporowy na kadłubie, żeby zniwelować jego wysokość. Wtedy wieża powinna lepiej siąść, przy czym nie musisz się przejmować że szpara między wieżą a kadłubem będzie spora. Te czołgi tak miały- ich niedbały sposób produkcji sprawiał że czasami w tą przerwę można włożyć dłoń.

Inna sprawa, jeśli zawadzają te pokrywy na górze kadłuba. W rzeczywistości to patrząc od przodu:
- prostokątne, ścięte pokrywy osłaniają wnęki sprężyn kół jezdnych numer 2
- dalej, ta klapka w formie rombu, położona pod kątem to osłona wlewów paliwa do zbiorników przedniej grupy lewej i prawej
- potem są te pokrywy z kopułką, które osłaniają wnęki na sprężyny zawieszenia kół jezdnych 3 pary.
Jeśli to o nie haczy wieża, to znaczy że producent koncertowo skopał model w tym obszarze i jedyną opcją to zeszlifowanie tego i dorobienie od podstaw z już poprawnymi wymiarami.