Lipstein Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 Ładne, jak z babcinego strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Dziękuję. Ta akurat będzie na T-28, zimowym. Tymczasem baza prawie ogarnięta. Do pomalowania zostały koła a wcześniej bandaże, nie wiem jeszcze jakim kolorkiem więc zostawiłem to na jutro. Dziś odpoczywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2024 Trochę akrylu przed washem oraz delikatnym weatheringiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 4 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Trochę akrylu przed washem oraz delikatnym weatheringiem. Ryba-piła!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2024 8 minut temu, robertmodelarz napisał: Ryba-piła!!!! I kurzyła! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2024 Była Iwata w ręku. Trochę rozjaśnień, post oraz pre i predusting jakiś. Teraz ostatnia warstwa zieleni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Świetny, taki mroczny klimat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2024 4 minuty temu, FAHR napisał: Świetny, taki mroczny klimat. Dzięki ale jeszcze będzie ostatnia warstwa transparentnego zielonego, jaśniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2024 Jeżeli ktoś by chciał sobie coś pokombinować to mam coś takiego. Pierwotnie zakładałem 4 kolory z czego ten OFF to mieszanka białego, Deck Tan oraz Buff. Ten XF-63 również był mieszany z dodatkiem czarnego. Mniej więcej tak to wygląda. Dodatkowo jeszcze Mr. Color 522 oraz XF-23. Podkład Surface 1500 czarny a baza H511 z Gunze, bez żadnych rozjaśnień. Samymi warstwami. Potem różne ciśnienia, różne gęstości farby. Trochę kombinacji. Drugie użycie Iwaty, powiem szczerze że za drugim razem już dobrze zagrała. A tutaj mały tip jeżeli chodzi o ostatni kolor. Ostatecznie zdecydowałem się na transparentną mieszankę bazy H511 i XF-4. Pozdrawiam i udaję się do aplikowania cytryny do herbaty. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2024 (edytowane) Kółeczka. Edytowane 23 Grudnia 2024 przez Konrad-Ciba 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2024 Odpoczynek od teciaka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Grudnia 2024 Share Napisano 24 Grudnia 2024 To już lepiej rybę smażyć niż wąchać ten surfacer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2024 32 minuty temu, Evildead napisał: To już lepiej rybę smażyć niż wąchać ten surfacer No, mam zawirowania. Nawet przy dwóch oknach otwartych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Grudnia 2024 Share Napisano 24 Grudnia 2024 Godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Odpoczynek od teciaka. Jak Ci nakładę paskiem w tyłek to zobaczysz. Teciaka mi tu pięknie kończyć proszę a nie jakieś poniemieckie skorupy ....... potem IS-2 następnie KW-1 i T-34-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2024 No z tym 76 to by miało sens bo koła mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2024 PS Zdjęcie farb i plan też. Zabezpieczyłem się na taką ewentualność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 24 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2024 Parę słów jeżeli chodzi o tego /85. Problem jest z pierścieniem wieży oraz strukturą górnego kadłuba. Border zrobił jeden kadłub na dwie wieże. Problem to lewitująca góra. Próbowałem to szlifować, uchwyty nie pasowały ale to nie największy problem. Te wypustki na górze przy pierścieniu zawadzają. Póki co się poddaje. Chciałbym go skończyć ale po prostu jakoś tego przeboleć nie mogę. Póki co nie robię go. Zajmę się czymś innym. Może za jakiś czas spróbuję RFM. Narazie mam ćwieka. Skoda, bo sporo włożyłem w malowanie tego chińskiego gówna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 25 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2024 Musiałem się jakoś pozbierać po tym teciaku. Pierwsza warstwa szarego. Mam tylko jedno miejsce do poprawy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 27 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2024 Dziś zacząłem przemalowywać „515”. W tej sekcji został tylko żółty i biel a w międzyczasie pewnie coś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 27 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2024 Ostatnie malowanie dziś - szybka akcja z kołami. Iwata to świetny aerograf ale mocno męczy rękę. Tymczasem udaje się do wdrażania pewnych złotych środków i odpoczywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 Po zmyciu całej farby oraz kalkomanii z osłon bocznych naniosłem na nie ponownie podkład w postaci białego Surfacera 1500. Mam kilka miejsc do poprawy więc narazie to wszystko musi wyschnąć i związać. Parę pomniejszych malowań po Surfie, które aplikowałem na kanistry to podkład XF-9 Hull Red z Tamiy o różnych tonacjach, regulując warstwy białego podkładu. Pewnie do tych detali użyję tutaj jeszcze techniki na drapanie wierzchnich warstw ale przed tym dam wyschnąć tej powłoce i naniosę następnie lakier. Dodałem mały detal w postaci półki na wykrywacz gazów bojowych na jarzmie armaty. Testowo wyciąłem szablony, które są na trzpieniach kół jezdnych. Następnie zamaluję to żółtym. Zawieszenie jest ruchome - jestem ciekaw efektu prześwitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 29 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2024 Szybka akcja z Hull Red XF-9 na siatkach i osłonach. Myślę, że dziś nałożę jeszcze kamuflaż lub żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 29 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2024 Pierwsza i chyba ostatnia tutaj warstwa XF-59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2024 Używając różnych odcieni czerni i bieli dokończyłem podstawową warstwę na kołach. Teraz jedynie dodam biel na samym końcu razem z resztą czołgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Wracając jeszcze do tego T-34. Może spróbuj zeszlifować jakimś Dremelem pierścień oporowy na kadłubie, żeby zniwelować jego wysokość. Wtedy wieża powinna lepiej siąść, przy czym nie musisz się przejmować że szpara między wieżą a kadłubem będzie spora. Te czołgi tak miały- ich niedbały sposób produkcji sprawiał że czasami w tą przerwę można włożyć dłoń. Inna sprawa, jeśli zawadzają te pokrywy na górze kadłuba. W rzeczywistości to patrząc od przodu: - prostokątne, ścięte pokrywy osłaniają wnęki sprężyn kół jezdnych numer 2 - dalej, ta klapka w formie rombu, położona pod kątem to osłona wlewów paliwa do zbiorników przedniej grupy lewej i prawej - potem są te pokrywy z kopułką, które osłaniają wnęki na sprężyny zawieszenia kół jezdnych 3 pary. Jeśli to o nie haczy wieża, to znaczy że producent koncertowo skopał model w tym obszarze i jedyną opcją to zeszlifowanie tego i dorobienie od podstaw z już poprawnymi wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi