Skocz do zawartości

Boxarty ZTS

jrf

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, witox napisał:

Nie wykluczam, że w dużym pudle mogły być i inne kolory...

Jest to prawdopodobne, choć ja osobiście 2 pierwsze w tym 1 "eksportowy" na 100% miałem niebieskie. Biały trafił mi się dopiero chyba za 3, czy 4 razem już w mniejszym pudełku.

Pamiętam, że ubolewaliśmy z kumplami z tego powodu, że zmienili taki ładny "hamerykański" niebieski, na taki pospolity krajowy biały 😄

W dniu 4.02.2023 o 01:58, Cypis napisał:

Jaki były białe i zielone

Bywały różne :stop: Ja pamiętam Jaki w kolorach: białym, kremowym, szarym jasnym i ciemnym, zielonym soczystym i groszkowym, niebieskim i morskim, a nawet żółtym, pomarańczowo-łososiowym i melanżowym. RWD-5 trafiłem: żółty, kremowy, biały, szary jasny i ciemny, niebieski, zielony. Czaple bywały: białe, kremowe, szare jasne i ciemne, niebieskie, zielone soczyste i groszkowe. Łoś zazwyczaj: niebieski i morski czy tam turkusowy, biały, kremowy, zielony i szary jasny i ciemny. Ił-2m3 trafiłem: biały, kremowy, szary jasny i ciemny, zielony i łososiowy.

Także tak to kolorowo bywało :wink:

Mój dużopudełkowy Łoś jest niebieski, ale faktycznie niedawno spotkałem białego. Natomiast małopudełkowego nigdy nie widziałem innego niż plus minus biały.

niebieski.jpg.c4ac3ed18851413b8a15a6c9b1903726.jpg

W dniu 6.02.2023 o 11:20, Artek82 napisał:

Łoś zazwyczaj: niebieski i morski czy tam turkusowy, biały, kremowy, zielony i szary jasny i ciemny.

To w okresie PRL-u? Później to owszem, różne "mieszanki" można było spotkać, ale wcześniej takich nie widziałem (co oczywiście nie znaczy, że nie było).

Ciekawe byłoby wyśledzić, kiedy zniknęły duże pudełka. Mój jest z "pierwszego tłoczenia":

metka1.jpg.4e2a1fcc813de4b23d83d46ea9f34c6d.jpg

Na olx można teraz wyłapać 2 lata młodszego

metka2.png.607eb04a27bfc778039a8e8ff3fddb49.png

Ilustracje "dojrzałego" Plastyka były całkiem niezłe. Może nie takie jak Roya Huxleya, ale dawały radę. Współcześnie Plastykowi boxarty projektuje ktoś, kto mam wrażenie nie widzi kolorów:

1879_rd.jpg.e0364406ced5f85a98d8c7ad0e8d12bf.jpg1574_rd.jpg.083aea3ffddb3a86b0fcd47d5773c487.jpg

Chociaż może dobrze? Może działają jak jaskrawe barwy owadów, czy kwiatów: nie ruszaj mnie, jestem trujący?

Edytowane przez Wymysl

17 godzin temu, Wymysl napisał:

To w okresie PRL-u?

Oczywiście, tylko kremowy i odcienie szarości to już 1990 plus, a pozostałe wcześniejsze.

17 godzin temu, Wymysl napisał:

Ilustracje "dojrzałego" Plastyka były całkiem niezłe. Może nie takie jak Roya Huxleya, ale dawały radę. Współcześnie Plastykowi boxarty projektuje ktoś, kto mam wrażenie nie widzi kolorów:

Oczywiście że dawały radę jak na tamte lata :super:Obecnie to nawet Mistercraft ma lepsze boxarty bo Plastyk zwyczajnie odpycha :nienie: