Klapouch Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 Jak to zazwyczaj, gdy czasu na hobby brakuje, rozpoczęte projekty leżą odłogiem, otwieram kolejne pudełko. Skala moja ulubiona, czyli 1/72, firma chyba też jedna z najlepszych na rynku - IBG. Co może pójść nie tak? Z założenia ciężarówka miała być prosta - szybka do sklejenia. Ale chłopaki z IBG części dali absurdalnie dużo - szczególnie jeśli chodzi o przeniesienie napędu i silnik. Swoją drogą, to ramę już mogli dać w jednym kawałku i tylko belki i "cosie" podokładać, podobnie kabinę można odlać trochę inaczej niż w płaskich ścianach, ALE plastik jest dobry, części odlane dobrze (do tej pory tylko 2 małe nadlewki), detal ładny, a i spasowanie niczego sobie. Korciło mnie więc, żeby co nieco otworzyć, choć zazwyczaj tego nie robię. Na pierwszy ogień - silnik 4 Cytuj
Endrju Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 Ładnie zacząłeś. Czym potraktowałeś silniczek? Cytuj
Klapouch Napisano 8 Lutego 2023 Autor Napisano 8 Lutego 2023 11 godzin temu, M.A.V. napisał: robisz wersje z armatką ? Nie, mam wersję "ammunition carier" 2 godziny temu, Endrju napisał: Ładnie zacząłeś. Czym potraktowałeś silniczek? Nuln oil citadel oraz trochę brązowego paner liner Tamiya. Cytuj
Klapouch Napisano 9 Lutego 2023 Autor Napisano 9 Lutego 2023 Powoli do przodu. O ile silnik na ramie osiada dobrze, o tyle kabina już nie bardzo. Na razie nie dociskam, ale koncepcyjnie wygląda to tak. Wał kierownicy trzeba dopasować i jeszcze jeden element również, ale nie powinno być źle 3 Cytuj
Klapouch Napisano 11 Lutego 2023 Autor Napisano 11 Lutego 2023 No i pierwsze kolory i obicia chipping fluid. Trochę to chyba jeszcze przygaszę kolorem, sam nie wiem. Nigdy nie umiałem w eksploatację. Gdyby ktoś był ciekaw to na czarny podkład poszła mieszanka chrome i steel, na to chipping fluid i na to kolor 2 Cytuj
Klapouch Napisano 12 Lutego 2023 Autor Napisano 12 Lutego 2023 No to dalej. Maska otwarta nie chciała się za nic wpasować - mało oparcia. Zrobiłem więc trochę modyfikacji. Może nawet i wyszło ciekawiej. Malunki kabiny - dach i tył oczywiście nieskończone. Maska i osłona chłodnicy dostaną tylko filtr i kurzu trochę. 1 Cytuj
Klapouch Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Napisano 13 Kwietnia 2023 Sporo mnie nie było, ale znowu jestem .Jeszcze trochę pracy ale powoli do brzegu 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi