Skocz do zawartości

BRDM-2, 1:72. Warsztat zbiorczy.

FLECZER

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Robi napisał:

a te na pierwszej focie to co? hybryda BRDMa i guntrucka?

Ruski pomysł na Afganistan. Na urala władowali kawałek brdma i dodali wyrzutnię.

Napisano (edytowane)

Trafiłem tutaj dzięki koledze Andrzejowi (Endrju)i muszę napisać że dużo tu prawilnych dziwnych i ciekawych modeli :super:, nu ale w tej beczce miodu jest łyżka dziegciu, brak mi tutaj bardzo popularnej przeciwlotniczej  Strieły czyli 9K31, oraz równie popularnego przeciwpancernego 2P133 , wyposażonego w 6 PPK Malutka ( na zdjęciu pojazd z Turkmenistanu:D) :

IlustracjaIlustracja

W dniu 9.11.2025 o 15:31, Michal_G napisał:

A z tej wersji z wieżą od BWP strzelali przy ustawieniu armaty w bok? Nie przewróciła odrzutem?

Przyjacielu BWP 1 jest wyposażony w gładkolufowe działo 2A28 Grom czyli "czołgową" wersję  znanego i lubianego działa bezodrzutowego  SPG 9 , pocisk wyrzucany jest z lufy niewielkim ładunkiem prochowym, a po około 20 metrach po opuszczeniu lufy rozkładane są brzechwy oraz uruchamia się silnik rakietowy którym napędzany jest pocisk i potem mknie prosto do celu:mrgreen:,  także zamontowanie tej wieży na tym Berdku nie jest żadnym wyczynem , bo odrzut jest praktycznie żaden:D, widziałem zdjęcia w/w wieży montowanej na prowizorycznie skleconej podstawie na o wiele lżejszych  pickupach marki Toyota zobacz, tu są nawet dwa takie  😉:

Toyotas with BMP-2 turrets : r/shittytechnicals

Edytowane przez Adams M1A1
  • Like 1
  • Haha 1

8 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Trafiłem tutaj dzięki koledze Andrzejowi (Endrju)i muszę napisać że dużo tu prawilnych dziwnych i ciekawych modeli :super:, nu ale w tej beczce miodu jest łyżka dziegciu, brak mi tutaj bardzo popularnej przeciwlotniczej  Strieły czyli 9K31, oraz równie popularnego przeciwpancernego 2P133 

Skąd pomysł że ich w kolekcji nie będzie 😁

Planuję ok. 40modeli opartych o brdm bądź blisko związanych z brdmami (np. FUG).

Na razie mam ukończonych 9modeli które były już pokazane na konkursach, kolejne 9 gotowych do prac malarskich i sporą kolejkę na różnym etapie rozgrzebania.

• Like 3

17 minut temu, FLECZER napisał:

Strieła zaznaczona w kółku.

Jeden z kartonów,,do zrobienia "😉

Messenger_creation_95B5408C-8DB5-49CC-AAAC-DF5DAEFB29E8.jpeg

No i o to chodzi:super:, a będzie 2P133 :jupi2:?  Widzę też i  żółtego FUG-a, który raczej nie należał do rodziny, bo był autorską konstrukcją Węgrów luźno nawiązującą do BRDM-a 1 ( te kretyńskie kółeczka😉) z własnym silnikiem i to Dieslem, podczas gdy Ruskie stosowali swoją nie licencyjną kopię silnika do Dodge'a serii WC rodem z IIWWŚ. Czy w skład tej kolekcji wejdą też pojazdy  z rodziny BRDM1? Działaj dalej jesteś pod obserwacją:wow:. Pozdr. A. 

• Like 1

Podziwiam Twoje zaangażowanie w projekt i ogólnie aktywność w 72 zwłaszcza w "samodziale". Przez te lata widać progres. Berdki widziałem na babarybie...i dopiero teraz wiem, że to Twoje, a byłem tam z kilkoma modelami i nawet dwoma kolekcjami (1/100 i w1939 ftf), miałem też dioramę Warszawa 1939 i włoskie działo samobieżne L40, może kojarzysz.  Gratulacje za berdki, Twoja kolekcja  robiła wrażenie. W tym roku będziesz? Ja na Bytom nie zdążyłem hehe to może chcaiaż wawa wpadnie. Pozdro

Modele w podkładzie i robię poprawki, które po tym podkładzie wyszły. Okulary od tygodnia nowe więc mam nadzieję, że w następnych modelach takich poprawek będzie mniej.  Nie spieszy się.

W każdym razie chodzi za mną wykonanie ciekawego brdma uzbrojonego w zpu-2 ale... pojawia się problem braku innych zdjęć. Może ktoś kojarzy fotki tego pojazdu od tyłu lub z góry? Kadłub jest ewidentnie wydłużony i zwiększony rozstaw osi.

67337_original.jpg

• Like 1

Godzinę temu, Robi napisał:

Tylko takie zdjęcia udało mi się znaleźć.

Nie obraź się ale nie chodzi mi o to żeby powrzucać tu wszystko co zamiast standardowego uzbrojenia ma coś na dachu🙄.  Każdy z pojazdów których zdjęcie wrzuciłeś to inne uzbrojenie i rejon walk. Mi chodzi o konkretną iracką modyfikację.

• 2 weeks later...

Warsztatu malarskiego nie udało mi się rozłożyć, ale to nie znaczy że nic się nie działo.

Strzałka już prawie gotowa. Brakuje tylko rusztowań do mocowania rakiet na boku kadłuba.

Rozmyślam nad budową kubańskiego brdma z moździerzem. Potrzebuję do tego pustego kadłuba, więc pod nóż idzie s-model.

Do tego dzisiaj zyskałem modele mające być początkiem i zwieńczeniem kolekcji. Brdm-1 jako wstęp oraz Bobra-3 jako polskiego następcę Brdm-2.

Messenger_creation_787AFD4E-1B37-4AAF-9F24-44ACF928248A.jpeg

Messenger_creation_6FB101B0-3AF2-4A35-837C-638C840B1ADA.jpeg

Messenger_creation_BF7E595A-BB7C-4D62-B02A-E9E7CCAD9B7D.jpeg

Messenger_creation_5AFF01B5-5607-40E0-93F2-F05F91427634.jpeg

• Like 3

4 godziny temu, FLECZER napisał:

Warsztatu malarskiego nie udało mi się rozłożyć, ale to nie znaczy że nic się nie działo.

Strzałka już prawie gotowa. Brakuje tylko rusztowań do mocowania rakiet na boku kadłuba.

Rozmyślam nad budową kubańskiego brdma z moździerzem. Potrzebuję do tego pustego kadłuba, więc pod nóż idzie s-model.

Do tego dzisiaj zyskałem modele mające być początkiem i zwieńczeniem kolekcji. Brdm-1 jako wstęp oraz Bobra-3 jako polskiego następcę Brdm-2.

Messenger_creation_787AFD4E-1B37-4AAF-9F24-44ACF928248A.jpeg

Messenger_creation_6FB101B0-3AF2-4A35-837C-638C840B1ADA.jpeg

Messenger_creation_BF7E595A-BB7C-4D62-B02A-E9E7CCAD9B7D.jpeg

Messenger_creation_5AFF01B5-5607-40E0-93F2-F05F91427634.jpeg

Piękności. Powiedz mi jak z jakością? Masz jakieś namiary?

• 3 weeks later...