barti94 Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Ten tydzień poświęciłem na na składanie gąsienic. Udało się Dokonałem kilku poprawek tu i tam, zainstalowałem gąsienice oraz układ wydechowy, rozwierciłem wydech. Edytowane 31 Marca 2023 przez barti94 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Dziwna sprawa. Dałem tyle ile przewidywała instrukcja. Przeliczę jeszcze raz i poprawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Instrukcje nie zawsze podają prawdziwą liczbę. Często gęsto trzeba dać ogniwko więcej lub mniej. Ja to traktuję jako wskazówkę, by potem dać tyle, aby to dobrze wyglądało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Faktycznie przeliczyłem dokładnie Było za dużo o 1 na każdej stronie. Wkradła się pomyłka stąd kiepsko to wyglądało. Udało mi się zdjąć gąsienice, odjąć ogniwa i będę teraz to powoli montować. W wolnej chwili zabrałem się trochę za robienie kabiny i paki. Paka będzie otwarta.Został mi montaż zawiasów i rygli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Udało mi się zmniejszyć ilość ogniw w każdej z gąsienic. Poszedłem też trochę do przodu w klejeniu. Pojawił się jednak problem, który chciałbym z Wami przedyskutować. Chodzi o tę część instrukcji. Łączenie paki i kabiny.Czy powinno to się tak łączyć, że zostaje taka mała szpara? Czy powinno się to jakoś inaczej łączyć? W połączeniu tak aby nie było tej szpary przeszkadzają słupki i elementów fototrawionych Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Jak do niczego ten otwór nie potrzebny w dalszej budowie to wstaw kawałek ramki, wyszfuj na wymiar i jak trzeba to zaszpachluj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Od strony paki jest nawet taki element który mógłby wejść w tę szparę i wtedy wszystko ładnie się zazębia, ale są tam również nieszczęsne słupki z elementów fototrawionych, które blokują takie rozwiązanie. Co się okazało... słupki te zostały źle umieszczone. Powinny być po bokach w tym miejscu.Wtedy wszystko wchodzi idealnie. Odkleiłem je. Wyszlifowałem i będę teraz ponownie kombinować z połączeniem paki i kabiny. Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez barti94 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Wracam do Was z już zamontowaną paką oraz kabiną. Wszystko siedzi już na podwoziu. Wiem że miejsce na biegi i wajchy jest puste. Zostaną dodane jutro Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Święte słowa. Za długie są te gąski i koślawo sklejone - dasz radę jeszcze coś z nimi zrobić? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Od akumulatorów biegną przewody, dorób je z drutu, to dość widoczny element 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Dzięki za zwrócenie uwagi w sprawie tych gąsienic. Sprawa w lewej jest już względnie poprawiona. Prawa spróbuję rozebrać i wyprostować niektóre fragmenty albo lepiej dopasować. Dodałem kilka elementów i według instrukcji jeśli chodzi sam pojazd jest tyle. Teraz przyczepka i działo. Dobrze mówicie, żeby trochę zwolnić. Skupie się na dokładności i poprawie kilku elementów. W dniu 6.04.2023 o 22:17, Lipstein napisał: Od akumulatorów biegną przewody, dorób je z drutu, to dość widoczny element Mógłbyś doradzić w którym dokładnie miejscu i jak powinny one iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Dziś kilka zdjęć przyczepki nad którą dłubałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Wracam do Was ze sklejonym działem. Pierwszy raz sklejałem działo i uwagi mile widziane Wydaje się że wszystko jest sklejone jako całość ale mam świadomość, że pewnie nad niektórymi elementami trzeba będzie popracować jeszcze. Tutaj działko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Tutaj model z zamontowanym działkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Tutaj złożona całość 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 (edytowane) Powracam do Was z pytaniem. Czy to już nadaje się do nałożenia podkładu? Będę psikać Dunkelgrau. To chyba dobra baza żeby zrobić później chipping. Postanowiłem, że trochę tutaj pustawo i na koniec dodam trochę sprzętu kanistry, hełmy, broń, skrzynki z amunicją,plecaki. Oddzielnie zajmę się maską żeby dokładnie wymalować silnik . Zastanawiałem się nad farbą. Tutaj bardzo pasuje piaskowy, bo chciałem go zrobić w barwach frontu w Afryce. Mam mały problem z doborem kolorów. Chciałem malować hataką. I mam takie opcje: -Hataka B305 Afrika Braun, -Hataka B090 Sand, -Hataka Bl250 Dunkelgelb, Proszę o pomoc Edytowane 22 Kwietnia 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Model fajnie się prezentuje, bardzo dobra praca blacharska. Ale aż się prosi aby lufę też dać metalową. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Dam dam Trochę przytłoczyła mnie wielkość tego projektu bo wcześniej składałem zawsze coś mniejszego albo 1/72 ale coraz bardziej przekonuje się do elementów fototrawionych. Jak uważacie jakim kolorem go pomalować z tych o których wspominałem wczesniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 3 godziny temu, barti94 napisał: Powracam do Was z pytaniem. Czy to już nadaje się do nałożenia podkładu? Będę psikać Dunkelgrau. To chyba dobra baza żeby zrobić później chipping. Postanowiłem, że trochę tutaj pustawo i na koniec dodam trochę sprzętu kanistry, hełmy, broń, skrzynki z amunicją,plecaki. Oddzielnie zajmę się maską żeby dokładnie wymalować silnik . Zastanawiałem się nad farbą. Tutaj bardzo pasuje piaskowy, bo chciałem go zrobić w barwach frontu w Afryce. Mam mały problem z doborem kolorów. Chciałem malować hataką. I mam takie opcje: -Hataka B305 Afrika Braun, -Hataka B090 Sand, -Hataka Bl250 Dunkelgelb, Proszę o pomoc Podkład daj szary na to połóż kamuflaż złożony z dwóch kolorów : https://www.mojehobby.pl/products/HTK-B306-Africa-Grau-RAL-840R-7027.html https://www.mojehobby.pl/products/HTK-B305-Africa-Braun-RAL-840R-8020.html tak jak w afrykańskim Tygrysie 131: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Dziękuję za miłe komentarze i pomoc w doborze kolorów. Przygotowałem trochę sprzętu, którego planuje umieścić tu i tam między innymi skrzynki na amunicję, karabiny, kanistry etc. Na pierwszy ogień planuję przetestuje malowanie na przyczepce, ale najpierw odtłuszczenie i podkład. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Przyczepka otrzymała już podkład oraz lakier matowy. Czas na płyn do chippingu i pierwsze próby z kamuflarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Zacząłem trochę eksperymentować tą Hataką na n przyczepce i czekało mnie niemiłe zaskoczenie w postaci tego. Robią się takie brzydkie krupy.Myślałem że jest to wina powierzchni ale nie . Powierzchnia jest gładka wiec tutaj chodzi o farbę W pierwszym momencie pomyślałem, że może w jakiś sposób jest farba zastana i porządnie mieszałem ale nie dało to rezultatu. Później zacząłem eksperymentować z rozcieńczeniem. I tutaj pojawiły się trzy opcje: - Opcja I na jednym z filmików na yt jeden z Panów modelarzy używał Hataki prosto z buteleczki/słoiczka co wydało mi się trochę kontrowersyjnym pomysłem i raczej odrzuciłem od razu tę wersje bo farba chyba będzie trochę za gęsta. W zasadzie to jest napisane na opakowaniu zoptymalizowane po pędzel ale sama farba po wylaniu wydaje się minimalne za gęsta. -Opcja II postanowiłem pójść na kompromis i rozcieńczałem wodą - kropla Hataki i kropla wody, co dawało dobrą konsystencje farby ale później po wyschnięciu pojawiły się te krupy -Opcja III to rozcieńczanie 1 kropla Hataki i II wody. Wtedy jest zbyt rozcieńczona i mam wrażenie że maluję zabarwioną brudną wodą. Co robię źle? Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Godzinę temu, barti94 napisał: Zacząłem trochę eksperymentować tą Hataką na n przyczepce i czekało mnie niemiłe zaskoczenie w postaci tego. Robią się takie brzydkie krupy.Myślałem że jest to wina powierzchni ale nie . Powierzchnia jest gładka wiec tutaj chodzi o farbę W pierwszym momencie pomyślałem, że może w jakiś sposób jest farba zastana i porządnie mieszałem ale nie dało to rezultatu. Później zacząłem eksperymentować z rozcieńczeniem. I tutaj pojawiły się trzy opcje: - Opcja I na jednym z filmików na yt jeden z Panów modelarzy używał Hataki prosto z buteleczki/słoiczka co wydało mi się trochę kontrowersyjnym pomysłem i raczej odrzuciłem od razu tę wersje bo farba chyba będzie trochę za gęsta. W zasadzie to jest napisane na opakowaniu zoptymalizowane po pędzel ale sama farba po wylaniu wydaje się minimalne za gęsta. -Opcja II postanowiłem pójść na kompromis i rozcieńczałem wodą - kropla Hataki i kropla wody, co dawało dobrą konsystencje farby ale później po wyschnięciu pojawiły się te krupy -Opcja III to rozcieńczanie 1 kropla Hataki i II wody. Wtedy jest zbyt rozcieńczona i mam wrażenie że maluję zabarwioną brudną wodą. Co robię źle? spróbuj rozcieńczyć ją czystą wódką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Czyli teraz jedyną opcją jest zmycie? Mogę użyć paint strippera od AK? Czy będzie zbyt agresywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Spróbuj z dobrze rozcieńczoną farbą , wymieszaj dokładnie i stosunek farby do wody to minimum 1/4 a nawet więcej, pędzlem trzeba malować przezroczystymi mocno rozcieńczonymi warstwami ,kilka pociągnięć w jednym miejscu oczywiście nie mokro na mokro ale jak trochę przeschnie , smugi nie będą widoczne.Druga sprawa to nie da się dobrze malować pędzlem po chipping fluid, bo będziesz ścierał ten płyn i takie gluty podobne będą, do takich płynów lub lakierów do włosów potrzeba malować aero później Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi