barti94 Posted March 12 Share Posted March 12 Witajcie. Dzisiaj chciałbym wystartować z budową nowego modelu. Tym razem będzie to Trumpeter 01525 1/35 German 3.7cm Flak 37 Sd.Kfz.7/2 Wczesna Wersja. Jest to chyba jeden z najbardziej zaawansowanych modeli jakie dotąd robiłem. Ilość elementów/wyprasek i pracy jaka przede mną stoi jest zatrważająca ale motywuje to bardzo do pracy Mam małe wątpliwości i pytania co do malowania ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas. Teraz skupiam się na samej budowie. Model ma też w miarę sensownie zrobiony silnik. Spróbuję go jakoś wyeksponować np. otwierając maskę. Będzie z tym trochę kombinowania, bo instrukcja nie przewiduje takiego wariantu ale pobawić się z tym nie zaszkodzi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawulo Posted March 12 Share Posted March 12 Cześć, jestem również na etapie budowy tego pojazdu, skleiłem właśnie silnik i biorę się z kolejne elementy, pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted March 14 Author Share Posted March 14 Pierwsze kroki zrobione 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 14 Share Posted March 14 W dniu 12.03.2023 o 14:33, barti94 napisał: Oprócz Famo jeden z fajniejszych ciągników półgąsienicowych , lufe ma chyba plastykową więc jeśli chciałbyś wymienić ją na metalową to mam takową na zbyciu. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 14 Share Posted March 14 (edited) Model duży i fajny. Jak na wielkość modelu to ilość częsci nie jest zbyt duża. Dla porównania, kup sobie i sklej model Miniart. Ze względu na dosyć rozbudowaną przestrzenną konstrukcje podwozia, pomaluj napęd, zawieszenie i mosty przed zamontowaniem wszystkiego do kupy. Potem nie wszędzie będzie to możliwe. Edited March 14 by robertmodelarz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted March 14 Share Posted March 14 Bardzo lubię te półgąsienicowe transportery będę dopingował 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted Wednesday at 08:53 PM Author Share Posted Wednesday at 08:53 PM Dziś mała aktualizacja Jutro prace nad silnikiem silnik 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted Thursday at 08:25 PM Author Share Posted Thursday at 08:25 PM Dziś składałem silnik Jest niestety mały babol Jutro poprawki, szlifowanie niektórych elementów i wykończenie ale główna bryła już jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted Friday at 01:20 PM Share Posted Friday at 01:20 PM (edited) W dniu 12.03.2023 o 14:33, barti94 napisał: . Model ma też w miarę sensownie zrobiony silnik. Spróbuję go jakoś wyeksponować np. otwierając maskę. Będzie z tym trochę kombinowania, bo instrukcja nie przewiduje takiego wariantu ale pobawić się z tym nie zaszkodzi Dobrze ci idzie, jeśli planujesz go wyeksponowac to może warto dołożyć parę kabelków? Poniżej masz zdjęcia z budowy tego silnika oraz stronkę gdzie są zamieszczone fotki różnych silników, poszukaj HL62 TUK , Maybach Motoren - Fahrzeuge-der-Wehrmacht.de silnik oraz sama komora silnika Edited Friday at 01:53 PM by bulik58 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted Friday at 02:26 PM Share Posted Friday at 02:26 PM Tu jeszcze jeden Walkaround Armorama :: SdKfz 7 Walkaround by Robert Blokker 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted Saturday at 08:30 PM Author Share Posted Saturday at 08:30 PM Super ! Pięknie dziękuję mega przydatne info. Na 100 procent będę kombinować coś z tym silnikiem jeszcze. Zastanowiłem się nad zrobieniem imitacji przewodów. Co sądzicie o tym żeby zastosować do tego przewody miedziane bo łatwo je formować . Mam 0.2 mm i 0.4 mm. Wydaje mi się również że najlepiej robić to jak już osadzę silnik na miejscu i wtedy dodam dodatkowe przewody. Nie wiem czy jest to dobry pomysł więc bardzo bym prosił o radę. Minimalnie poszedłem do przodu i doszedłem do momentu, który chciałbym z Wami skonsultować.Chodzi dokładnie o to: Mam takie elementy: Z tego co rozumiem dodany sznurek ok 90 cm (imitacja liny) nawijam na tę szpule i potem sklejam resztę elementów. Na koniec odmierzam tyle ile zajmuje odległość do haka tak aby lina była napięta. Tyle chyba teorii. Czy moje rozumowanie jest dobre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted Saturday at 09:01 PM Share Posted Saturday at 09:01 PM Przewody śmiało rób z drucików miedzianych lub ołowianych. Linkę zdecydowanie zastosuj taka produkcji Eurekaxxl - sznurek to nieporozumienie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barti94 Posted Saturday at 09:43 PM Author Share Posted Saturday at 09:43 PM 41 minut temu, enten napisał: Przewody śmiało rób z drucików miedzianych lub ołowianych. Linkę zdecydowanie zastosuj taka produkcji Eurekaxxl - sznurek to nieporozumienie. Sznurek strzępi się i ciężko by było coś z tym zorobić. jeśli chodzi o eurekę masz może jakiś kod produktu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted Saturday at 10:26 PM Share Posted Saturday at 10:26 PM LH-Z to masz zestaw kilku średnic. Nie wiem w tym momencie jaka będzie odpowiednia do tego zastosowania. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted Saturday at 10:43 PM Share Posted Saturday at 10:43 PM (edited) Eureka XXL LH-01 0.6mm taka jest średnica przynajmniej z instrukcji, takiej szukaj. Edited Saturday at 10:53 PM by Evildead 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts