skarczu Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Model prosto z pudła za wyjątkiem anteny Mastera AM-72-146. Bardzo przyjemny w budowie, malowany farbami Hataka serii Orange (według kolorów podanych w instrukcji). 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Dobra robota, podoba się , 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Wrzuciłeś do galerii dwa bardzo ładne modele. Fajnie wyglądają delikatne ślady eksploatacyjne. Zdecydowanie od całości odstają kalkomanie. Używałeś jakiejś chemii do nich? Słabo siadły w liniach paneli co pociągnęło za sobą, że nią wlazł tam łosz i bardzo to kontrastuje z resztą detalu na modelu. Ja po chemii np jak już kalka siadzie w zadowalający mnie sposób, przejeżdżam jeszcze po niej nitowadłem w miejscu gdzie wcześniej naniosłem linie nitów, żeby ten detal też nie uciekł i wyglądało to w miarę wszystko spójnie. Gratulacje. Super się prezentuje. PS. Model Airacobry od Army super! Sam teraz zacząłem składać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Dla mnie pancerniaka, laika w temacie, rewelacja. Fajny polski temat. Nawet nie wiedziałem że Cobry latały w polskich barwach. To jeszcze wojenny czy już powojenny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 12 godzin temu, panDespota napisał: Zdecydowanie od całości odstają kalkomanie. Używałeś jakiejś chemii do nich? Słabo siadły w liniach paneli co pociągnęło za sobą, że nią wlazł tam łosz i bardzo to kontrastuje z resztą detalu na modelu. Z kalkami mam problem od samego początku. Używam płynów Microscale Set i Sol. Może coś źle robię?? 1. Nakładam Micro Set i na to kalka 2. Dociskam/odsączam kalkę szmatką 3. Jak zaaplikuję kalki z jednej strony modelu, czekam 30-60 minut i nakładam obficie Micro Sol. 4. Z reguły Micro Sol podlewam 2-3 razy a efekt nie jest zadowalający 5. Staram się wgnieść kalki w linie podziału za pomocą wykałaczki, ale nie robię tego zbyt mocno, żeby nie uszkodzić kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 11 godzin temu, Endrju napisał: To jeszcze wojenny czy już powojenny? W instrukcji jest napisane, że to 1945r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Podoba mi się zróżnicowanie dolnych powierzchni. 2 godziny temu, skarczu napisał: Z kalkami mam problem od samego początku. Używam płynów Microscale Set i Sol. Może coś źle robię?? 1. Nakładam Micro Set i na to kalka 2. Dociskam/odsączam kalkę szmatką 3. Jak zaaplikuję kalki z jednej strony modelu, czekam 30-60 minut i nakładam obficie Micro Sol. 4. Z reguły Micro Sol podlewam 2-3 razy a efekt nie jest zadowalający 5. Staram się wgnieść kalki w linie podziału za pomocą wykałaczki, ale nie robię tego zbyt mocno, żeby nie uszkodzić kalki 1. Nie wiem, nie używam Set-a. 2. Ja patyczkiem kosmetycznym delikatnie "rozwałkowująć" od środka na zewnątrz. 3. Zdecydowanie za długo czekasz. Klej na kalce zdąży złapać, Sol-em pokrywam kalki prawie od razu póki jeszcze pracuje. 4. Czasami nawet więcej razy - zależy od kalek. 5. W razie potrzeby, patrz pkt.2. Ale to ja i być może też coś robię źle . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Podoba mi się zróżnicowanie dolnych powierzchni. 1. Nie wiem, nie używam Set-a. 2. Ja patyczkiem kosmetycznym delikatnie "rozwałkowująć" od środka na zewnątrz. 3. Zdecydowanie za długo czekasz. Klej na kalce zdąży złapać, Sol-em pokrywam kalki prawie od razu póki jeszcze pracuje. 4. Czasami nawet więcej razy - zależy od kalek. 5. W razie potrzeby, patrz pkt.2. Ale to ja i być może też coś robię źle . Dokładnie też robię jak napisane z tym że w pkt 1 używam set-a. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi