kubecki Posted Saturday at 09:56 PM Share Posted Saturday at 09:56 PM Jako, że mamy sobotę, a budowa mojego NSXa stanęła w miejscu... Postanowiłem zabrać się za model, który już jakiś czas temu rzucił mi się w oczy ze względu na dwie rzeczy: 1. jest to model śmiesznie tani (od 80 do 115zł) 2. Jest to Porsche 959 czyli bardzo unikatowe, moim zdaniem przepiękne auto. No i jest to produkt Tamki, czyli nie powinien być strasznie trudny w składaniu. Trochę historii... Porsche stworzyło 959 na bazie popularnej 911, aby wygrać grupę B w Rajdowych Mistrzostwach Świata. Aby uzyskać homologację FIA, Porsche musiało wypuścić co najmniej 200 egzemplarzy modelu 959 na cywilne drogi. Każde z nich sprzedane zostało grubo poniżej kosztów produkcji, mimo iż cena wyjściowa wynosiła ponad 220 tysięcy dolarów w roku 1987 (>580k $ dzisiaj). Piekielnie dobry i niesamowicie rzadki samochód. Moja koncepcja Porsche, model 959 wypuszczało fabrycznie w klasycznych dla tej marki kolorach - czerwony/srebrny/biały lub czarny. Na tym forum widziałem też wykonanie w wersji złotej. Moją uwagę przykuł amerykański tuner Canepa i właśnie w stronę jego projektu chciałbym podążać. Srebrny gun-metal oraz brązowe, skórzane wnętrze - tak właśnie powinno wyglądać moim zdaniem stare Porsche. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubecki Posted Saturday at 10:12 PM Author Share Posted Saturday at 10:12 PM (edited) Zestaw Typowe dla Tamki pudełko w stylu japoński old fashion W środku dosyć sporo części. Oprócz elementów przeźroczystych, wszystkie w tym samym kolorze. Ogromny plus ode mnie za obecność silnika oraz niepomalowane felgi. Szlifowanie i przygotowanie do malowania Kasta wyszlifowana, linie poprawione. Było całkiem sporo linii odlewu do usunięcia, śladów po wypychaczach niedużo. Spasowanie tylnej klapy bardzo w porządku. Spodziewałem się gorszych efektów. A oto główna paleta kolorystyczna. Zdecydowałem się na spraye Tamki dlatego, że sporo wybaczają podczas malowania i szybko schną, a ja mam akurat wolny wieczór dzisiaj... Podkład Po przejechaniu kasty podkładem szary Vallejo Hobby, z początku nie pokazały się praktycznie żadne niedoskonałości. Przyjrzałem się jednak i najpierw wyszła jedna tragedia czyli skopany (krzywy) odlew tylnego zderzaka... Któremu udało się jakoś zaradzić A potem druga, czyli złe dopasowanie spojlera z klapą od silnika. W oryginale jest to jeden element, Tamka zrobiła dwa i powstała między nimi spora szpara. Do tego szczelina jest bardzo blisko klapy, co trochę utrudnia dobre położenie koloru. Dlatego też najpierw oba elementy od wewnętrznej strony pomalowałem podkładem, potem lakierem bazowym (Tamka X-100 - Light Gun Metal), a na koniec zabezpieczyłem taśmą do dalszej obróbki i szpachlowania. Efekt finalny (szpachlowanie CA): Jak dla mnie - co najmniej wystarczający Edited Saturday at 10:25 PM by kubecki 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BCI Batou Posted yesterday at 10:12 AM Share Posted yesterday at 10:12 AM Sam wprawdzie jeszcze go nie sklejałem, ale w każdej relacji jest problem z tym spojlerem. Taki urok tego modelu. Tobie udało się z tego wyjść co najmniej dobrze. Oby tak dalej, a będzie świetny model. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubecki Posted 23 hours ago Author Share Posted 23 hours ago (edited) Malowanie Kasta poleciała pod kolor. Ts-100 od Tamki - imo efekt świetny. Na to dałem jak zawsze 1K Clear Coat od Motipu. Chciałem przyspieszyć twardnienie i dałem na 50C do piekarnika. Niestety, efekt poniżej: Ale faktycznie stwardniało na kamień. Poszło do kapieli w dot-4 Felgi natomiast bardzo ładnie zniosły piekarnik i polerkę. Lakier bazowy Tamiya TS-6 (matt black) Edited 23 hours ago by kubecki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toled Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Zanim pomalujesz jeszcze raz - usuń szwy. Na całej szerokości masz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts