halset Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 A tak z ciekawości, Ural z Amusing Hobby się nie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Robercie, chociaż nie widziałem zdjęć wozu 0365, to Toro podaje że jest to T-72M - a więc nie jest to Ural. Także przy tym wyborze będziesz miał przedni pancerz z M1, wieżę Urala i oznaczenia z wersji M. Jak widzisz niezły miszmasz i musisz zdecydować co jest tematem przewodnim tego modelu, żeby go jakoś oznaczyć. Jakby co to na tym zdjęciu pierwsze dwa czołgi to na 100% Urale z szachownicą i widocznymi numerami: *Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Edytowane 7 Maja 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Maja 2023 Autor Share Napisano 7 Maja 2023 22 minuty temu, TAW napisał: Robercie, chociaż nie widziałem zdjęć wozu 0365, to Toro podaje że jest to T-72M - a więc nie jest to Ural. Także przy tym wyborze będziesz miał przedni pancerz z M1, wieżę Urala i oznaczenia z wersji M. Jak widzisz niezły miszmasz i musisz zdecydować co jest tematem przewodnim tego modelu, żeby go jakoś oznaczyć. Jakby co to na tym zdjęciu pierwsze dwa czołgi to na 100% Urale z szachownicą i widocznymi numerami: *Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Dzięki czujnym i uważnym kolegom z forum oraz Partii trzymającej władzę powstaje czołg. Tytuł warsztatu zmieniłem zgodnie z sugestiami. Kalkomanii innych nie mam, więc powstanie pół Belmonda pół wielbłąda. Będzie na pewno zielony i z szachownicami !!!! Jak mawiał pewien zakonnik: Aerograf i do przodu........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) 26 minut temu, robertmodelarz napisał: Kalkomanii innych nie mam Robercie, z tego co widzę to na tym arkuszu kalkomanii masz wszystkie cyfry żeby zrobić zarówno nr 0382 i 0386 Trzeba tylko poprzecinać kalki i ułożyć je w pożądane numery (Wariant malowania C, E i F). Choć jak się przyjrzeć to może nie jest to ten sam krój cyfr co na zdjęciu ale zawsze jakaś opcja na wyjście z sytuacji. Jeśli nazwiesz go eM-ką to będzie to słabo bo jednak ten dalmierz stereo wychodzi w modelu na pierwszy plan jako główny detal określający wersję. 2 godziny temu, halset napisał: A tak z ciekawości, Ural z Amusing Hobby się nie nadaje? Na pewno koła są be. Co do wieży to polika by obleciały, może jedynie z lekkim podpiłowaniem bardziej na płasko, bo wydają mi się lekko zbyt wypukłe. Z tym nie powinno być większego problemu. Grubsza sprawa może być z podwyższeniem kopuły dowódcy ponad korpus wieży. Mało jest zdjęć skończonych Urali z Amusinga to i ciężko mi stwierdzić czy ten detal został oddany w należyty sposób ale wydaje mi się, że nie do końca... Ale można by się podjąć podrzeźbienia tego pogrubienia. Nie ma modeli idealnych *Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Edytowane 7 Maja 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2023 Autor Share Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) W dniu 7.05.2023 o 19:26, TAW napisał: Robercie, z tego co widzę to na tym arkuszu kalkomanii masz wszystkie cyfry żeby zrobić zarówno nr 0382 i 0386 Trzeba tylko poprzecinać kalki i ułożyć je w pożądane numery (Wariant malowania C, E i F). Choć jak się przyjrzeć to może nie jest to ten sam krój cyfr co na zdjęciu ale zawsze jakaś opcja na wyjście z sytuacji. Jeśli nazwiesz go eM-ką to będzie to słabo bo jednak ten dalmierz stereo wychodzi w modelu na pierwszy plan jako główny detal określający wersję. Niestety prawda historyczna jest nieubłagana. Bajzel z tego wyszedł niezły. Numeru taktycznego wozu nie będę już zmieniał , 8 z zestawu kalek do BWP-1 jest nieco za wąska. Mam model BWP -1 Trumpetera, do którego te kalki wykorzystam. Z jednej strony zakryję nr boczny kawałkiem zrolowanej plandeki, zostanie tylko ten na zasobniku. To taka prawda ekranu........Do budowy następnego modelu WP zaopatrzę się w zestaw Godła, tablice rejestracyjne wz.76 napisy eksploatacyjne pojazdów Wojska Polskiego ToRo Model 35D68 za jedyne 65 PLN- starczy pewnie na kilka modeli. Próba koloru Edytowane 9 Maja 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 Za to kolor bardzo fajny Będę go brał pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 Czołg został trochę umęczony służbą w zielonym garnizonie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 Wszystko już trafiło na swoje miejsce - kalki TORO prezentują się znakomicie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Proponuje wziasc sie na powaznie za ulepszenie techniki malowania elementow z tkanin. Wash czy drybrush to zła technika dla tego rodzaju elementow. Cieniowanie kolorami jasniejszymi i ciemniejszymi to wlasciwa metoda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 Czas na galerię, więcej nic nie da już się przykleić....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi