pazazu Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Panie, Panowie, Jeżeli jest wśród Was ktoś kto garnie się do modelarstwa ale wiemy, że na siłę i trzeba mu obrzydzić temat to proponuję ten model. Na pierwszy rzut oka to konstrukcja prosta, mało części, jednolita barwa. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Nic do niczego nie pasuje. Przypomina to trochę radzieckie konstrukcje lotnicze gdzie wiele zakładów tworzyło podzespoły do tego samego modelu i za Chiny nie pasowały do siebie. Jestem na etapie kładzenia podkładu a do tej pory zużyłem 1/5 puszki szpachli wamodowej i 2 arkusze papierów ściernych. A i tak nie udało mi się stworzyć porządnej bryły. To mój drugi Revel i raczej ostatni. Brak mi sił by walczyć z wiatrakami ... sorry. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Nie sugeruj się nazwą. Stara Hasegawa też bazuje na tym samym co ten Revell a Tamiya ma dziadka z Italii. Zostaw sobie model na różne działania doświadczalne a na odstresowanie złóż sobie jakiegoś Revella z dobrymi recenzjami praktyków ( a tutaj coś dla porównania własnych przemyśleń https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-03899-f-117a-nighthawk--1119685 i opinie, które warto zestawić z powyższym doświadczeniem https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/75427-best-options-for-f-117-and-f-22-in-172/ ) Edytowane 12 Maja 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 2 godziny temu, panmopsik napisał: Nie sugeruj się nazwą. Stara Hasegawa też bazuje na tym samym co ten Revell a Tamiya ma dziadka z Italii. Zostaw sobie model na różne działania doświadczalne a na odstresowanie złóż sobie jakiegoś Revella z dobrymi recenzjami praktyków ( a tutaj coś dla porównania własnych przemyśleń https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-03899-f-117a-nighthawk--1119685 i opinie, które warto zestawić z powyższym doświadczeniem https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/75427-best-options-for-f-117-and-f-22-in-172/ ) Tak właśnie zrobiłem, traktuję go jako pole treningowe po długiej przerwie w robieniu modeli spowodowanej wypijaniem dużych ilości rozcieńczalników do akryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 No to nie wiem czy dobre hobby wybrałeś dla odreagowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Po prostu wróciłem do tego co robiłem wcześniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 16 Maja 2023 Share Napisano 16 Maja 2023 Tak trzymaj. Mam nadzieję że więcej nie będziesz sięgał po "rozcieńczalnik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 18 Maja 2023 Autor Share Napisano 18 Maja 2023 Dzięki tomek74, Niestety pandemia namieszała w życiorysach wielu osób. A po rozcieńczalnik nie musiałem daleko biegać. Robił się w piwnicy . Obecnie hołduję lekkim piwom z Czech i to w niewielkich ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Co na warsztacie jest lub planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 Jestem na etapie kalek. Pomimo użycia settera i softera Gunze świecą się jak psu ... . Poza tym mam wrażenie jakby były one od innego samolotu. Coś na zasadzie "weźmiemy od MiGa to też się nada". TU NAPRAWDĘ NIC NIE PASUJE! Nawet kalki. Ten Revell to jakiś koszmar! Nunca mas Revell! Szkoda kasy na ten złom. Lepiej sobie kupić kilka Mistercraftów i na nich trenować techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 W dniu 20.05.2023 o 17:05, panmopsik napisał: Co na warsztacie jest lub planujesz ? Niedokończony I-16 w 24 1/48 od ICMa, Czekają "sznurki" w edkowym Airco DH-2 oraz MiG 29 (9-13) 1/72 od IBG w barwach ukraińskich z cyfrowym kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 Revell ma kilka fajnych rur, w 72 które da się w dość dobrze złożyć (F-16/ F-101/ Tornado / JAS-39) A także kilka fajnych przepaków (Mirage F-1, MiG-31). A Nighthawk, to raczej tylko od Haski i to też trzeba wiedzieć który... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 4 godziny temu, pazazu napisał: Pomimo użycia settera i softera Gunze świecą się jak psu ... Przecież te płyny nie wpływają na błyszczącą powierzchnie kalek. Ja radzę sobie z tym zabezpieczając kalkę lakierem błyszczącym i dając satynę, która ujednolica powierzchnię kalki z resztą modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 No ok, może źle to napisałem. Te kalki jakby nie chciały się przykleić do polakierowanej na błyszcząco powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 Możliwe, że wypłukał się klej spod kalki. Od jakiegoś czasu korzystam z Mr.Mark Setter Neo, płyn jest mlecznobiały i wydaje mi się, że ma w składzie klej, kalki po nim są nie do ruszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Też mam ten płyn. Ale nie pomaga. A swoją drogą Mr.Mark Setter Neo to rozcieńczony wikol, zaś Mr Mark Softer Neo to zwykły ocet z wodą a kosztują majątek Edytowane 25 Maja 2023 przez pazazu skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi