tornado Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam w moim nowym temacie a jest nim relacja z budowy parowozu towarowego Ty2. Oryginał: pudło: Budowę modelu zacząłem wczoraj, jak narazie model klei się bardzo dobrze Wszystkie części ładnie pasują do siebie, jak to w trupeterze ramki bez zbędnych nadlewek Dotychczas poszpachlowałem i częściowo uzbroiłem ramę. Prawdziwą zmorą są ślady po wypychaczach, które w ogromnej ilości znajdują się praktycznie na każdym elemencie zestawu. W rezultacie większość czasu poświęciłem na szpachlowanie i szlifowanie części niż na ich dopasowanie i sklejenie, ale co będę gadał sami zobaczcie: Takze powoli ida prace przy piecu i kotle, narazie są sklejone i jeszcze nieposzpachlowane. Mała przymiarka na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Duże to to będę kibicował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 paffko 1/35 czy to jest duże to nie wiem...... Ale na pewno fajne...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 paffko 1/35 czy to jest duże to nie wiem...... Ale na pewno fajne...... Skala może nie jest duża ale wymiarem to co skleiłem już jest duuuużo większe od trucka w 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 No to mnie nie dziwi, taka różnica w skali tylko pomniejsza lokomotywę, bo w 1/24 był by to kolos. Może kupie big boya z revella ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Ooooo będę śledził relację Wracają wspomnienia z dzieciństwa, eh te kolejki Fajnie zobaczyć jak to jest zrobione wszystko bez osłon z boków itd. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 O kurde sppore to ;p , trzymam kciuki i patrze co tam bedziesz wyczarowywał z tą lokomotywą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Zapowiada się kolejna perełka w kolekcji tornado, przybliż parę szczegółów - mniej więcej, jak to jest duże (długość gotowego modelu), z ilu części składa się taki zestaw, czy będziesz coś przerabiał, dorabiał (np. jakieś instalacje), czy mechanizmy napędowe będą ruchome...? No i pytanie, jak będzie toto coś stało? Planujesz jakiś kawałek toru na podstawce? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Będę śledził twoją relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Może najpierw trochę o oryginale (dane zaczerpnięte z Wikipedii): Ty2/Ty42 - parowóz towarowy konstrukcji niemieckiej (znormalizowany typ 52), budowany masowo w wielu fabrykach europejskich (w Niemczech i krajach okupowanych, m.in. w Polsce) w latach 1942-1945, znany także jako niemiecka lokomotywa wojenna Kriegslokomotive. Po zakończeniu działań wojennych Polsce przypadło 1207 parowozów z czego do dzisiaj zachowało się 54 egzemplarze. Dane techniczne: Układ osi 1'E Masa służbowa 146,9 t Długość z tendrem 22 975 mm Moc znamionowa 1 200 kW Maksymalna siła pociągowa 16 300 kG Prędkość maksymalna 80 km/h Typ tendra 30D42 Ciśnienie w kotle 16 at Powierzchnia rusztu 3,9 m² Średnica cylindra 600 mm Skok tłoka 660 mm Średnica kół napędnych 1 400 mm Średnica kół tocznych 850 mm tornado, przybliż parę szczegółów - mniej więcej, jak to jest duże (długość gotowego modelu), z ilu części składa się taki zestaw, No i pytanie, jak będzie toto coś stało? Planujesz jakiś kawałek toru na podstawce? Model będzie stał na na załaczonym do zestawu torze/podstawce (886 mm). Ilość części 714 Długość gotowego modelu wraz z torem (podstawką) 886 mm Szerokość 87 mm Wysokość 134,2 mm W/g moich obliczeń sam parowóz z tendrem będzie miał około 656,4 mm długości. In-box modelu można zobaczyć na stronie Trumpetera: Link czy będziesz coś przerabiał, dorabiał (np. jakieś instalacje),czy mechanizmy napędowe będą ruchome...? Dysponuję dosć bogatą dokumentacją parowozu Ty2-81, a wiec w miarę możliwości bedę uzupełniał model tym czego producent nie dołączył do zestawu. Z dodatkowych części planowałem zakup kompletu blach eduarda, jednak po dokładniejszych oględzinach zdjęć oryginału doszedłem do wniosku, że sporą część blach nie wykorzystam bo nie ma takowych elementów w oryginale. Po za tym ogromną rolę odgrywa cena zestawu, na stronie eduarda ponad 300 zł. Natomiast udało mi się kupić na ebay'u blaszki na wykonanie nowej (innej) wiatrownicy Niestety producent nie przewidział ruchomego mechanizmu napędowego Nie będę go przerabiał bo i nie mam takiej potrzeby, model będzie stał na torze w gablotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Ciąg dalszy relacji. Kocioł z piecem poszpachlowałem i połączyłem w całość. Nastepnie zabrałem za kabinę maszynisty, szpachla znowuż poszła w ruch, no i przykleiłem pierwsze blaszki Dach i tylną ścianę narazie nie przyklejam, poczekam z tym aż wykończę i pomaluję wnętrze. Obecnie jestem na etapie uzbrajania przedniej ściany pieca: Przymiarka na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 W jakim malowaniu planujesz go zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 W jakim malowaniu planujesz go zrobić? No mnie się wydaje, że w barwach oryginału ze zdjęcia tornado, dzięki za przybliżenie szczegółów. Widzę, że model warty zainteresowania (w sensie sklejenia w przyszłości). Z tego, co piszesz, spasowanie detali nie jest złe. Cóż, ślady po wypychaczach nie są aż tak wielkim problemem, jak np. pogięte części innych producentów. Dobrze, że jest kawałek toru, bo można stosunkowo łatwo zrobić podstawkę czy wręcz małą dioramkę. Z tego, co widzę na zdjęciach, model jest dość bogaty - ma wiele szczegółów. No i ponad 700 części, to robi wrażenie. Wielkość modelu też imponująca. Mam jeszcze pytanie odnośnie kabiny maszynisty - czy są w modelu jakieś kalki np. do wskaźników (podejrzewam, że model jest na takim poziomie, że i kalek nie zabrakło). A pytanie dodatkowe, jak zamierzasz robić polskie oznaczenia? Będą to kalki? Mimo, że koleją się interesuję, parowozy średnio mnie pociągają. Ale może kiedyś też się za takiego wezmę. Gdyby był model Gagarina, w takiej skali, to dawno byłby już u mnie sklejony Tymczasem życzę dużo wolnego czasu, abyśmy często oglądali aktualizację i szybko zobaczyli efekt końcowy. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Actros Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 No ładnie również kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 to ja siadam przy: http://www.tomy.webd.pl/projekty/kominek_1/kominek_noc.jpg Bacznie obserwuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 W jakim malowaniu planujesz go zrobić? Malowanie bedzie w barwach PKP (jak w oryginale), prawdopodobnie parowóz będzie nosił nr inw. 50, wówczas będzie wygladać jak ten model w HO (z innym numerem też będzie podobne malowanie): Zdjęcia zaczerpniete z netu: Mam jeszcze pytanie odnośnie kabiny maszynisty - czy są w modelu jakieś kalki np. do wskaźników (podejrzewam, że model jest na takim poziomie, że i kalek nie zabrakło). A pytanie dodatkowe, jak zamierzasz robić polskie oznaczenia? Będą to kalki? Ad.1 Niestety w zestawie nie ma kalkomani do wskaźników i wogóle do kabiny maszynisty, są tylko zewnętrzne niemieckie oznaczenia do BR52. Ad.2 Mam zamiar wykonać kalkomanie, no chyba że uda mi sie kupić odpowiednie blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Wybacz że "mędrkuję" w Twoim temacie , ale mam 3 nieśmiałe uwagi: Jeśli przy budowie modelu wzorujesz się na Ty2-50 lub 81 to : Czy klapa dymnicy nie powinna być płaska ? http://www.holdys.pl/tomi/index.php?desc=on&par=ty2-81 Ten "dzyndzel" na pokrywie piasecznicy chyba należało by zeszlifować i zamontować tam uchwyt do otwierania w/w. Osłony przednich kół tocznych w modelu mają kształt wyprofilowanych "błotników", a w Ty2-81 są to proste blaszane daszki. Trzeba by zeszlifować łukowate linie na ramie w wyznaczające miejsca ich mocowania. Osobiście, jestem raczej laikiem w temacie parowozów, ale trochę ostatnio "węszę" w temacie, ponieważ przymierzam się do budowy "teigreka" z zestawu HobbyBossa, (nie samymi samolotami człowiek żyje ). Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 dajesz dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Wybacz że "mędrkuję" w Twoim temacie , ale mam 3 nieśmiałe uwagi: Zawsze jestem otwarty na takie mędrkowanie, sam jestem laikiem w tej tematyce wiec chętnie przyjmę wszystkie uwagi Jeśli przy budowie modelu wzorujesz się na Ty2-50 lub 81 to : Czy klapa dymnicy nie powinna być płaska ? http://www.holdys.pl/tomi/index.php?desc=on&par=ty2-81 Wydaje mi się, że klapy deflektora zarówno w Ty2-50 i Ty2-81 są lekko zaokrąglone W razie czego ma blaszki edka, a one są płaskie Ten "dzyndzel" na pokrywie piasecznicy chyba należało by zeszlifować i zamontować tam uchwyt do otwierania w/w. Osłony przednich kół tocznych w modelu mają kształt wyprofilowanych "błotników", a w Ty2-81 są to proste blaszane daszki. Trzeba by zeszlifować łukowate linie na ramie w wyznaczające miejsca ich mocowania. Zarówno Ty2-50 jak i Ty2-81 mają płaskie daszki, natomiast w modelu w ramie są łukowate rowki. Nie zaszpachlowałem ich ponieważ czekam aż "specjalny wysłannik" obcyka i podeśle mi zdjęcia parowozów Ty2-50 i Ty2-654, ten drugi (foto) ma zaokrąglone daszki (możliwe, że właśnie ten drugi nr będzie widniał na moim modelu ale wszystko zależy od fotek jakie dostanę). Z tego samego powodu chwilowo nie ruszam piaskownicy. Ps. Modelu Ty2-81 nie zbuduję ponieważ ma inny tender, natomiast mam jego bogatą dokumentację na podstawie, której miałem zamiar wykonanać dodatkowye elementy, których nie ma w zestawie trumpka a są we wszystkich (no prawie we wszystkich) Ty2. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 JarekS mnie też jako laika kolejowego interesuje ST-44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Pisząc o klapie dymnicy miałem na uwadze ten element: Na Ty2-81 jest płaska, ale na innych maszynach ma wypukły środek (tak jak w modelu). Możliwe ze jest to jakaś "modyfikacja" zrobiona przy okazji remontu... W każdym razie przerobienie tego w modelu to chyba trudne zadanie, ze względu na detale na powierzchni... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Tornado zobacz sobie ten wątek na forum kartonowym Konradusa KLIK Myślę, że to doskonale Ci pomoże przy Twoim modelu A tabliczki z oznakowaniem może Ci wypalić zapewne znana nam obydwu firma K. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Kiemlicz nie znam jeszcze wszystkich fachowych nazw poszczególnych elementów parowozu stąd to nieporozumienie Co do kalapy, faktycznie mogła być zmodyfikowana Tornado zobacz sobie ten wątek na forum kartonowym KonradusaKLIK Myślę, że to doskonale Ci pomoże przy Twoim modelu A tabliczki z oznakowaniem może Ci wypalić zapewne znana nam obydwu firma K. ;) Dzięki ergie za link a o frmie K, jakoś nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Jakaś odmiana Andrzej, coś dla relaksu widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 Doszły monie słuchy, że od mojej ostatniej wizyty w skansenie w Jaworzynie Śl. znalazł się Ty2-821 z tendrem sztywnoramiennym 30D42 Dzisiaj wybrałem się tam i obfociłem go trochę (225 zdjęć), parowóz okazał się być praktycznie złomem ale co tam, ważne że jest Prace przy modelu powoli idą do przodu, przykleiłem trochę plastiku i dorobiłem z blachy ryflowanej stopnie (trumpek zapomniał o nich). W oryginale przy pokrywie dymnicy występują jakieś pręty (podpory pod zamki) wiec je też dorobiłem. Także dorobiłem mocowania sprężyny napinającej dźwignie: Ps. Do parowozu postanowiłem doczepić kilka wagoników, narazie udało mi sie kupić jeden: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi