Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Oj błądzisz, błądzisz...

Absolutnie nie Trumpetera, a Tamiyi

Zawsze mi się wydawało że to dobra firma i że robi jedne z lepszych modeli a tu po tylu latach wychodzi wszystko na jaw Zgodzę się również że Tamiya też jest dobra dlatego dałem w swojej wypowiedzi skrót "NP." by podkreślić że tych firm jest kilka

Napisano

Jesli chodzi o firmy to fakt jest ich wiele i kazda oferuje cos innego jesli chodzi o sklejalnosc to dragon tamiya przoduja ale nawet i z modelu sredniej klasy, z ktorymi pracujemy w pocie czola rowniez da sie wycisnac cos pieknego ( sa to modele w ktorych naprawde pokazujemy co potrafimy zdzialc )

Napisano

To tyle co udalo mi sie zrobic w ciagu wczorajszego dnia

100_1061.jpg

100_1063.jpg

Ciag dalszy po weekendzie.

Napisano
Jak na razie bardzo ładnie. A wybrałeś już figurki do Hanomaga?

Tak figurki beda dragonowskie te co podales

• 2 weeks later...
Napisano

Moja relacja zwolnila tempo z powodu egzaminu na studiach wiec bede dodawac zdjecia z lekkim poslizgiem

Jak narazie siedzenia i wszystko co widac na zdjeciach postawione jest na sucho. Wash wykonany farbami temperowymi ( jest to probny wash ) efekt malo zadowalajacy wiec jak dostane w rece farby mig`a lub van gog`a to sprobuje wycisnac z tego washu cos fajniejszego

100_1341.jpg

100_1342.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Czy aby czern kostna na malowaniu Dak Africa Korps nie zepsuje efektu modelu?? Teraz jest mazniety sienna palona

Napisano
Skoren86 A co ty ? robisz dak a wnętrze masz panzergrau ?

Wnetrze jest MEDIUM GREY (model master nr 1723).

Napisano

Kilka uwag odnośnie twojego SdKfz 251:

-budujesz wersję B jednak ławki i siedzenia wewnątrz masz z wersji C... W budowanym przez ciebie pojeździe ławki powinny być proste rozkładane, bez skrzyń pod nimi.

-nie ma stelaża radia FuSpr F.

-silnik jest jak widzę dosyć uproszczony...

tu masz link do starego wątku o silniku, jest tam dosyć fotek: viewtopic.php?t=9296.

Napisano
Skoren86 jak na mój gust wnętrze powinno byc jasnopiaskowe.

A to dlaczego?

Obicia w większości przypadków były czarne.

Napisano

Wnetrze maluje tak jak pokazuje instrukcja teraz juz nic z tym nie zrobie :( Jelis chodzi o bledy zwiazane z tzw combo czyli kilka wersji w jednym to chcialbym o jak najwiecej fotek do wersji B tych poprawnych poki nie zdobede jakiejs porzadnego albumu do skd`ow. Laweczki sa ulozone na sucho wiec moze uda mi sie cos z nimi zdzialac.

Napisano

Ławki w wersjach A i B wyglądały z grubsza tak:

251btek1.gif

SdkFz_251_int.jpg

zdjęcia z http://www.areamilitar.net/DIRECTORIO/TER.aspx?nn=176

A propos malowania:

"Pojazdy przydzielone do Deutsches Afrika Korps początkowo malowane były standardowo tj. jednolicie kolorem Panzer Grau RAL 7021, co w warunkach pustynnych było niedopuszczalne, gdyż demaskowało czołg. Taki system malowania w zasadzie utrzymywał się przez pierwsze kilka miesięcy walk w Afryce. 17 marca 1941 roku wprowadzono nowy wzór kamuflażu - jako podstawę przyjęto pomalowanie 2/3 powierzchni kolorem żółtobrązowym - Gelb Braun zwanym też Afrika Korps Gelb RAL 8000 (FS 595B; 33227?)"

cytat z http://klub.chip.pl/krzemek/index.htm

A produkcji SdKfz 251 ausf B zaprzestano w 1940 roku, oryginalnie wszystkie powinny mieć więc wnętrze w kolorze Panzer Grau (lub białym, ale z rzadka). Nawet jeżeli przemalowano by pojazd na potrzeby walk w Afryce nie sądzę aby zmieniano kolor wnętrza.

Napisano

no to widze ze czeka mnie troche zmian a co do malowania to mam teraz dylemat

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Witam po przerwie wlasnie otrzymalem dzis moje figurki

100_1406.jpg

maly in-box

100_1407.jpg

a tu karabinki mg

Dragonowski ( ten bedzie spoczywal na sdku

100_1408.jpg

Zvezdowski

100_1411.jpg

Do figurek byla dodana mala blaszka fototrawiona

100_1412.jpg

W modelu poczynilem troszke zmian w malowaniu. Caly model bedzie w panzergrau. Jesli chodzi o siedzenia i skrzynki pod nimi to jest problem. Chcialem te skrzynki wyciac ale faktura pod skrzynkami jest calkowicie inna niz calej podlogi wiec mimo ze wersja B skrzynki zostana :( chyba ze ktos ma jakies propozycje co do zrobienia jednolitej faktury podlogi??

pozdrawiam zdjecia zalacze dzis lub jutro

Edytowane przez Gość
Napisano
no to widze ze czeka mnie troche zmian a co do malowania to mam teraz dylemat

Dlaczego dylemat? Wnętrze jak najbardziej zostaw panzegrau, a na zewnątrz wal żółć. Co do washa to pomieszaj raczej czerń kostną z sieną paloną +może brąz Van dycka.

Napisano

Mierzu- nie uważasz, że to będzie z deczka trefnie wyglądało? Chodzi mi o malowanie zewnętrzne i wewnętrzne...

Napisano
Mierzu- nie uważasz, że to będzie z deczka trefnie wyglądało? Chodzi mi o malowanie zewnętrzne i wewnętrzne...

produkcji SdKfz 251 ausf B zaprzestano w 1940 roku, oryginalnie wszystkie powinny mieć więc wnętrze w kolorze Panzer Grau (lub białym, ale z rzadka). Nawet jeżeli przemalowano by pojazd na potrzeby walk w Afryce nie sądzę aby zmieniano kolor wnętrza.

Można walnąć żółć, ale wcale nie trzeba. Ewentulnie ( nie wiem czy maluje Skoren86) przetrzeć suchym pędzlem kolorem żółtym lub trysnąć lekko kolor żółty do wnętrza.

Napisano

Chodziło mi raczej o to, że to będzie głupio wyglądało i da za duży kontrast w owym modelu jeśli Skoren źle dobierze kolor wnętrza (szary)...

Napisano
Chodziło mi raczej o to, że to będzie głupio wyglądało i da za duży kontrast w owym modelu jeśli Skoren źle dobierze kolor wnętrza (szary)...

A co to ma za znaczenie?! Na zewnątrz ma być kolor żółty - środka Niemcy nie malowali na żółto, bo i po co?! Wnętrze w Panzergrau i gut.